
Να «νικήσει» τον κορονοϊό κατόρθωσε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός και ηγέτιδα των Εργατικών Τζασίντα Άρντερν, η οποία ανακοίνωσε την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων, εκτός από τους συνοριακούς ελέγχους.
Η νεότερη πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας, παρά τις έντονες κριτικές που δεχόταν από την αντιπολίτευση, έθεσε ως προτεραιότητα την υγεία των πολιτών και παρέτεινε το lockdown. Έτσι, πράγματι κατάφερε να κρατήσει χαμηλό τον τραγικό απολογισμό του ιού, με τη χώρα να καταγράφει 22 θανάτους και 1.154 κρούσματα του νέου κορονοϊού.
Η νεαρή πρωθυπουργός δήλωσε:
«Η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει, όμως η σημερινή ημέρα είναι ορόσημο. Είμαστε σίγουροι ότι έχουν εξουδετερώσει την εξάπλωση του ιού στη Νέα Ζηλανδία προς το παρόν, όμως η απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια».
«Σήμερα, 75 ημέρες μετά είμαστε έτοιμοι» δήλωσε ανακοινώνοντας το άνοιγμα της οικονομίας, την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων και την μείωση του συναγερμού σε επίπεδο 1 από επίπεδο 2.
Οι συνοριακοί έλεγχοι στη χώρα παραμένουν και όποιος θα μπαίνει στη Νέα Ζηλανδία θα υποβάλλεται στα σχετικά τεστ.
Η 39χρονη πολιτικός έχει πια σχεδόν σίγουρη την νίκη στις επερχόμενες εκλογές στα τέλη του Σεπτέμβρη καθώς η δημοτικότητά της έχει απογειωθεί αγγίζοντας το 88% ενώ τα μέτρα που έσπευσε να πάρει από νωρίς έχουν τύχει επίσης καθολικής, σχεδόν έγκρισης, με το ποσοστό να φτάνει το 85%.
Ακόμη, παρά τα αντιπολιτευτικά πυρά, που επέκριναν τη στάση της Άρντερν για το lokdown, η οικονομία της Νέας Ζηλανδίας εξακολουθεί να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις επτά πιο αναπτυσσόμενες στον κόσμο και τους πολίτες της να βάλλονται πολύ λιγότερο σε σχέση με άλλες χώρες.
Το αρχιπέλαγος του Νότιου Ειρηνικού, με πληθυσμό πέντε εκατομμυρίων κατοίκων δεν έχει καταγράψει καμία νέα μόλυνση εδώ και 17 ημέρες, ενώ εδώ και μία εβδομάδα δεν υπήρχε πλέον παρά ένα μόνο ενεργό κρούσμα, το οποίο και ανάρρωσε.
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας έδειξε άμεσα αντανακλαστικά και σαφή στρατηγική στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Στόχος της, όπως τόνιζε εξαρχής, δεν ήταν να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον κορονοϊό ή να “επιπεδώσει” την καμπύλη αλλά να τον εξαλείψει εντελώς επιβάλλοντας καθολική καραντίνα από τις πρώτες μέρες του Μαρτίου.
Υπενθυμίζεται, ότι η Άρντερν και τα μέλη της κυβέρνησής της μείωσαν τους μισθούς τους κατά 20% για έξι μήνες, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες τους που αντιμετωπίζουν τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού.
Θέτοντας ως προτεραιότητα τις ζωές των πολιτών της, η Άρντερν τα κατάφερε.