Η Τράπεζα της Αγγλίας υπόλογη για σχέσεις με δουλεμπόριο
ΚΟΣΜΟΣ

Η Τράπεζα της Αγγλίας υπόλογη για σχέσεις με δουλεμπόριο

SHARE THIS

Για τους δεσμούς που διατηρούσαν παλαιότερα οι διοικητές της με τη δουλεία, απολογείται τώρα η Τράπεζα της Αγγλίας.

Η Κεντρική Τράπεζα χαρακτήρισε το εμπόριο ανθρώπινων υπάρξεων «ένα απαράδεκτο κομμάτι της αγγλικής ιστορίας» και δεσμεύτηκε να μην εμφανίσει εικόνες πρώην στελεχών της που είχαν ανάμιξη με αυτήν.

«Η τράπεζα έχει ξεκινήσει μια επισταμένη αναθεώρηση της συλλογής φωτογραφιών πρώην διοικητών και διευθυντών της, προκειμένου να διασφαλίσει ότι κανένας που εμπλεκόταν με το εμπόριο σκλάβων δεν θα εμφανίζεται πουθενά στους χώρους της τράπεζας» αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Η απόφαση αυτή έρχεται αφότου δύο βρετανικές εταιρείες χθες δεσμεύτηκαν να στηρίξουν οικονομικά σχέδια που θα βοηθούν τις μειονότητες, μετά τις καταγγελίες εις βάρος τους σχετικά με τον ρόλο τους στο εμπόριο σκλάβων στο παρελθόν.

Ο ασφαλιστικός γίγαντας Λόιντ του Λονδίνου και η αλυσίδα παμπ Greene King ανέλαβαν δεσμεύσεις, αφού συμπεριλήφθηκαν σε μια βάση δεδομένων του University College του Λονδίνου για εταιρείες που είχαν δεσμούς με το εμπόριο σκλάβων.

Στη σκιά της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη οι διαδηλώσεις υπέρ της φυλετικής ισότητας έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και οι διαδηλωτές έχουν πάρει θέση για τις εικαστικές αναπαραστάσεις ανθρώπων που επωφελήθηκαν από το εμπόριο σκλάβων.

Διαδηλωτές στην αγγλική πόλη του Μπρίστολ γκρέμισαν το άγαλμα του Έντουαρντ Κόλστον, ενός δουλέμπορου του 17ου αιώνα και το πέταξαν στο λιμάνι της πόλης.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συνέστησε την απομάκρυνση ενός αγάλματος του Σέσιλ Ρόουντς, ενός βικτοριανού ιμπεριαλιστή στη νότια Αφρική, ο οποίος έκανε περιουσία από τα ορυχεία και δημιούργησε τις ομώνυμες υποτροφίες.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Exit mobile version