Ινδία: «Ή ο Μόντι ή εμείς» δηλώνουν οι αγρότες
ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: «Ή ο Μόντι ή εμείς» δηλώνουν οι αγρότες

SHARE THIS

Τις τελευταίες μέρες δεκάδες χιλιάδες αγρότες κατέφθασαν στην πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί, στο πλαίσιο της μεγάλης κινητοποίησης που πραγματοποιούν απέναντι στις πολιτικές του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Πάνω 600 εκατομμύρια του πληθυσμού είναι αγρότες στη 2η μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα και 5η οικονομία παγκοσμίως. Οι αγρότες έχουν αποκλείσει δρόμους σε όλη τη χώρα και περιμετρικά της περιφέρειας της πρωτεύουσας, έχουν στήσει σκηνές, και περιμένουν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο για την λεγόμενη «αγροτική μεταρρύθμιση».

Τι περιλαμβάνει αυτό το νομοσχέδιο;

Πάνω από το 60% του πληθυσμού της χώρας ζει από τη γεωργία. Με το παρόν σύστημα, το οποίο πρώτη φορά καθιερώθηκε μετά την ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1947, οι αγρότες πωλούν τα αγαθά τους στην κυβέρνηση σε εξασφαλισμένες τιμές. Πρόκειται δηλαδή για ένα σύστημα κεντρικά ελεγχόμενο, που προστατεύει τους αγρότες από αθέμιτο εξωτερικό ανταγωνισμό. Η κυβέρνηση Μόντι με τον νέο νόμο αλλάζει το κεντρικά κατευθυνόμενο και προστατευόμενο μοντέλο, «ανοίγοντας» τη γεωργική αγορά στον ελεύθερο – υποτίθεται – ανταγωνισμό.

Αγρότες συμμετέχουν στην απεργία της 8ης Δεκεμβρίου στο Νέο Δελχί, διαμαρτυρόμενοι για τον νόμο Μόντι. Credit: Sajjad Hussain και Altaf Qadri / AP and AFP via Getty Images.

Πρόκειται όμως για μια τεράστια παγίδα, καθώς η πλειοψηφία των αγροτών κάνει μικρής κλίμακας εμπόριο και θα είναι εκτεθειμένοι σε πολυεθνικές που θα μπορούσαν να τους απορροφήσουν, να ενσωματώσουν ολόκληρη την παραγωγή τους και να τους στείλουν στο ταμείο ανεργίας ή να πωλούν τα προϊόντα τους σε πολύ χαμηλές τιμές λόγω του dumping στις τιμές, κάνοντας αδύνατη την επιβίωσή τους.

Η αγροτική μεταρρύθμιση του Μόντι δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια κλασική προσπάθεια ανεξέλεγκτης απελευθέρωσης της γεωργικής αγοράς, που πλήττει τους πολλούς και ευνοεί τους λίγους, που καταστρέφει και ξεζουμίζει τις παραγωγικές δυνάμεις. Καμία εγγύηση για τους αγρότες, καμία προστασία και διασφάλιση των κεκτημένων τους, καμία ασφάλεια για το μέλλον τους.

Πάνω από το 80% των αγροτών στην Ινδία είναι μικροπαραγωγοί που τα βγάζουν πέρα δύσκολα. Ξηρασία, πλημμύρες και αποεπένδυση αποτελούν τις μεγαλύτερες απειλές για τους αγρότες, με την πανδημία του κορονοϊού να κάνει τις συνθήκες ακόμα πιο δύσκολες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, πέρυσι, πάνω από 10,000 αγρότες έχουν αυτοκτονήσει στην Ινδία.

Μέχρι τώρα, οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπροσώπων των αγροτών είναι σε αδιέξοδο. Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αναθεωρήσει κάποιος από τους νόμους, ωστόσο οι αγρότες θέλουν πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου.

Το επιτελείο του πρωθυπουργού Μόντι αφήνει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θέλει να βρεθεί λύση. Είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση για τον Μόντι, που μπορεί να του στοιχήσει την πολιτική του επιβίωση και να κλονίσει τους εσωκομματικούς συσχετισμούς στο κυβερνών δεξιό κόμμα Bharatiya Janata (ΒJP). Η επιμονή πάντως των αγροτών που έχουν εγκατασταθεί στο Νέο Δελχί δείχνει να ενισχύεται καθημερινά, με τις επόμενες μέρες να είναι καθοριστικές.

Exit mobile version