Ισλανδία: Με απόλυτη επιτυχία στέφεται η τετραήμερη εργασία
ΚΟΣΜΟΣ

Ισλανδία: Με απόλυτη επιτυχία στέφεται η τετραήμερη εργασία

SHARE THIS

Τα συνδικάτα επαναδιαπραγματεύονται τις συμβάσεις εργασίας χωρίς να αλλάζει η μισθοδοσία.

Οι δοκιμές για τέσσερις ημέρες εργασίας την εβδομάδα στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία και πολλοί εργαζόμενοι αποφάσισαν να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους, αναφέρει μελέτη για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος στην Ισλανδία.

Το πρόγραμμα στο οποίο εργαζόμενοι πληρώνονταν με τον ίδιο μισθό, αλλά δούλευαν λιγότερες ώρες πραγματοποιήθηκε στη χώρα από το 2015 έως το 2019 και σύμφωνα με τη μελέτη η παραγωγικότητα έμεινε στα ίδια επίπεδα ή βελτιώθηκε στην πλειονότητα των εργασιακών χώρων.

Αντίστοιχα προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή και σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Νέα Ζηλανδία.

Η δοκιμαστική περίοδος της τετραήμερης εργασίας στην Ισλανδία έγινε υπό την αιγίδα του δημοτικού συμβουλίου του Ρέικιαβικ και, τελικά, σε αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 2.500 εργαζόμενοι, περίπου το 1% του δυναμικού της χώρας.

Πολλοί από αυτούς αποφάσισαν να μειώσουν το ωράριό τους από τις 40 ώρες την εβδομάδα στις 35 ώρες, ενώ συνδικάτα διαπραγματεύτηκαν νέες συμβάσεις, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή το 86% του εργατικού δυναμικού της χώρας είτε να έχει αλλάξει το ωράριό του με τον ίδιο μισθό ή να έχει το δικαίωμα να το πράξει.

Οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι αισθάνονται λιγότερο αγχωμένοι χωρίς να κινδυνεύουν να εξαντληθούν με την ισορροπία ανάμεσα στην υγεία και την επαγγελματική ζωή να έχει βελτιωθεί.

Ο Γουίλ Στοντζ, διευθυντής έρευνας της Autonomy, δήλωσε ότι «Αυτή η έρευνα δείχνει ότι η μεγαλύτερη δοκιμή στον κόσμο για μια μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα στον δημόσιο τομέα ήταν πάνω από όλα μια τεράστια επιτυχία. Επιβεβαιώνει ότι ο δημόσιος τομέας είναι ώριμος και πρωτοπόρος σε μικρότερες εβδομάδες εργασίας και μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για άλλες κυβερνήσεις».

Ο Γκούντμουντουρ Ντ. Χάραλντσον ερευνητής στην Alda, είπε πως «Το παράδειγμα της Ισλανδίας μας λέει ότι όχι μόνο είναι δυνατόν να εργαζόμαστε λιγότερο στη σύγχρονη εποχή, αλλά και το πόσο εφικτή είναι αυτή η προοδευτική αλλαγή».

Να σημειωθεί ότι παρόμοιες δοκιμές διεξάγονται και σε άλλες χώρες όπως την Ισπανία ενώ στην Νέα Ζηλανδία πραγματοιείται από την πολυθενική εταιρεία Unilever.

Exit mobile version