Ισπανία και Πορτογαλία δε μένουν στα λόγια: Δραστική η μείωση στις τιμές ενέργειας
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία και Πορτογαλία δε μένουν στα λόγια: Δραστική η μείωση στις τιμές ενέργειας

SHARE THIS

Οι εδώ κυβερνώντες.... αλληλοσυγχαίρονται και χειροκροτούνται, ενώ μιλούν για «τύχη» του ελληνικού λαού.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία, στο πλαίσιο της «Ιβηρικής εξαίρεσης», που απέσπασαν στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε δραστική μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος, όσο στην Ελλάδα η κυβέρνηση έμεινε παθητική και δεν διεκδίκησε τίποτα για τους πολίτες της.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα από την ισπανική El Pais και την πορτογαλική Publico, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν στείλει πρόταση στην Κομισιόν για τον περιορισμό της μέγιστης τιμής του φυσικού αερίου για τους  σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), έναντι 120 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες είναι ο κύριος παράγοντας για την άνοδο της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία σήμερα κοστίζει σχεδόν πέντε φορές περισσότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Πηγές του κλάδου της ενέργειας στις δύο χώρες, υπολογίζουν ότι το μέτρο θα μπορούσε να μειώσει τη μέση τιμή της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα 120 έως 130 ευρώ ανά MWh, από 220 ευρώ που ήταν σήμερα και στα 284 ευρώ, κατά μέσο όρο, τον Μάρτιο.

Η πρόταση αυτή, που εστάλη στις Βρυξέλλες από τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ και τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα, δεν συνεπάγεται αύξηση του δασμολογικού ελλείμματος ούτε θα είχε αντίκτυπο στον κρατικό προϋπολογισμό.

Τόσο στη Λισαβόνα όσο και στη Μαδρίτη γνωρίζουν ότι η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες θα είναι δύσκολη. «Τώρα μένει να πειστεί η Κομισιόν ότι το προτεινόμενο ανώτατο όριο (30 ευρώ ανά MWh) και η διάρκεια ισχύος του μέτρου, προσαρμόζονται στα κριτήρια της Κοινότητας και δεν στρεβλώνουν την ενιαία αγορά», γράφει η El Pais.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τάχθηκε υπέρ της «ειδικής μεταχείρισης» στην Ιβηρική Χερσόνησο, λόγω της μη διασύνδεσης με τα δίκτυα των υπόλοιπων χωρών μελών της ΕΕ.

Στις Βρυξέλλες εκφράζονται πάντως φόβοι ότι εάν το μέτρο εφαρμοστεί και καταφέρει να μειώσει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τους Ισπανούς και Πορτογάλους καταναλωτές, άλλες χώρες θα ασκήσουν πίεση να ακολουθήσουν τα βήματα της Μαδρίτης και της Λισαβόνας.

Exit mobile version