Ισπανία: Νέες μισθολογικές αυξήσεις εξετάζουν οι εργοδότες κάτω από την πίεση των συνδικάτων
AP PHOTO ALVARO BARRIENTOS
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Νέες μισθολογικές αυξήσεις εξετάζουν οι εργοδότες κάτω από την πίεση των συνδικάτων

SHARE THIS

Για «καυτό φθινόπωρο» προειδοποιούν τα συνδικάτα στην ιβηρική χώρα αν δεν υπογραφούν αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, οδηγώντας σε πιο συναινετική στάση τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Για «καυτό φθινόπωρο απεργιακών κινητοποιήσεων αν δεν αυξηθούν οι μισθοί» προειδοποίησαν τα δύο μεγάλα συνδικάτα (UGT και CC.OO.) της Ισπανίας στις 70 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την εργατική Πρωτομαγιά που πραγματοποιήθηκαν χθες σε όλη τη χώρα.

Κάτω από τη δυναμική των κινητοποίησεων και των πιέσεων που ακσούν τα συνδικάτα, ο πρόεδρος της Ισπανικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικών Οργανώσεων (CEOE), Antonio Garamendi, αποκλείει το ενδεχόμενο να έρθει σε σύγκρουση μαζί τους και υποστηρίζει την προσέγγιση των θέσεων προς την επίτευξη της 5ης Συμφωνίας για την Απασχόληση και τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις (AENC). Στην ουσία ανοίγει την πόρτα της μισθολογικής συμφωνίας με τα συνδικάτα.

Όπως επισήμανε σε δήλωσή του: «Η πραγματικότητα είναι ότι εργαζόμαστε για την επίτευξη συμφωνίας και όποτε γίνεται δουλειά, συνήθως λέω ότι η διακριτικότητα είναι συνήθως το κλειδί για να φτάσουμε σε ένα επιτυχημένο συμπέρασμα. Το τραπέζι των συνομιλιών είναι ανοιχτό». Επιπλέον κάλεσε τα συνδικάτα να επιλύσουν τις διαφορές τους αναγνωρίζοντας ότι «όλα τα μέρη θα πρέπει να κερδίσουν ή να χάσουν έστω και λίγο για να επιτευχθεί συμφωνία».

Ωστόσο, υπενθύμισε ότι ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις που υπογράφονται ανά κλάδο ή ανά εταιρεία. Υπό αυτή την έννοια, υπενθύμισε ότι 10 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Ισπανία, από τα 17 εκατομμύρια ιδιωτικούς υπαλλήλους, καλύπτονται ήδη από μια συμφωνία. Πρόσθεσε ακόμα ότι η μέση αύξηση μισθών που συμφωνήθηκε φέτος είναι 4,8%. Ωστόσο, ο Garamendi παραδέχτηκε ότι «θα ήταν καλύτερα να μην ήταν εκλογική χρονιά», γιατί αυτό «επηρεάζει τα πάντα».

Ο Garamendi διαχώρισε τη θέση της CEOE τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Για τη μεν κυβέρνηση πρότεινε να σταματήσει να “ψάχνει ευθύνες” στους επιχειρηματίες” και να κοιτάξει “τον εαυτό της” καθώς οι επιχειρηματίες «πλήττονται, όπως όλοι».

Για την αξιωματική αντιπολίτευση – το Λαϊκό Κόμμα δηλαδή – αρνήθηκε ότι χρειάζεται να δώσει εξηγήσεις για την εργασιακή μεταρρύθμιση ή τις συμφωνίες που υπέγραψε με τα συνδικάτα και την κυβέρνηση και τόνισε ότι δίνει εξηγήσεις μόνο «στις εταιρείες και τους επιχειρηματίες αυτής της χώρας».

Exit mobile version