Ισπανία: Νομοσχέδιο κατά της σπατάλης τροφίμων – Πρόστιμα σε σούπερ μάρκετ & εστιατόρια
AP
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Νομοσχέδιο κατά της σπατάλης τροφίμων – Πρόστιμα σε σούπερ μάρκετ & εστιατόρια

SHARE THIS

Οι Ισπανοί πετούν κάθε χρόνο περίπου 1,36 εκατ. τόνους τροφίμων και αναψυκτικών. Η αξία των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια αντιστοιχεί σε 250 ευρώ για κάθε κάτοικο.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που έχει στόχο να βάλει τέλος στη σπατάλη των τροφίμων, ακολουθώντας τα βήματα της Γαλλίας και της Ιταλίας. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Ισπανοί πετούν κάθε χρόνο περίπου 1,36 εκατ. τόνους τροφίμων και αναψυκτικών. Η αξία των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια αντιστοιχεί σε 250 ευρώ για κάθε κάτοικο.

«Σε έναν κόσμο όπου, δυστυχώς, υπάρχει πείνα και υποσιτισμός, τα θέματα αυτά βαραίνουν τη συνείδηση όλων», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Λουίς Πλάνας, μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει κυρίως την επιβολή προστίμων σε εστιατόρια και σούπερ μάρκετ. Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να δημιουργήσουν μηχανισμό μέσω του οποίου θα διαθέτουν τα απούλητα τρόφιμα σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, ή σε τράπεζες τροφίμων.

Σε περίπτωση που δεν είναι πλέον κατάλληλα για βρώση, θα μπορούν να μετατρέπονται για παράδειγμα σε χυμούς ή σε μαρμελάδες, ή να γίνονται ζωοτροφές και λιπάσματα.

Ακόμη, τα εστιατόρια θα πρέπει να διαθέτουν δωρεάν συσκευασίες στους πελάτες τους, προκειμένου να παίρνουν μαζί τους το περίσσευμα του φαγητού τους, πρακτική που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ισπανία. Αν δεν τηρούνται αυτά τα μέτρα, τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 2.000 έως και 60.000 ευρώ. Για τους καταναλωτές δεν προβλέπονται κυρώσεις, αλλά θα ξεκινήσει εκστρατεία ευαισθητοποίησης.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ έχει δεσμευτεί να μειώσει στο μισό τη σπατάλη τροφίμων μέχρι το 2030, στόχο που συμμερίζεται και ο ΟΗΕ.

Exit mobile version