Καταδίκη Οσμάν Καβαλά: Η κορυφή του παγόβουνου των δικαστικών αυθαιρεσιών στη Τουρκία
AP PHOTO
ΚΟΣΜΟΣ

Καταδίκη Οσμάν Καβαλά: Η κορυφή του παγόβουνου των δικαστικών αυθαιρεσιών στη Τουρκία

SHARE THIS

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει επανειλημμένως καλέσει την Άγκυρα να προχωρήσει στην απελευθέρωση του Καβαλά, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν λίγες μέρες υιοθέτησε σχετικό ψήφισμα με συντριπτική πλειοψηφία στην ολομέλεια του Στρασβούργου.

«Οι διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί δεν οργανώθηκαν από εμένα. Είναι μάταιος κόπος να συνδέουμε τον Σόρος ή άλλον εξωτερικό παράγοντα με την προσπάθεια εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, με το αίσθημα δικαιοσύνης και το αίτημα για ελευθερία ενάντια στις αντιδημοκρατικές πρακτικές» είχε τονίσει πριν λίγες εβδομάδες ο Οσμάν Καβαλά, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη με την κατηγορία ότι αποπειράθηκε να ανατρέψει την κυβέρνηση της Τουρκίας, χρηματοδοτώντας τις διαδηλώσεις του 2013 και στηρίζοντας το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ο Οσμάν Καβαλά, κοινωνικός επιχειρηματίας κι ακτιβιστής, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της τουρκικής διασποράς με συνεπές κοινωνικό έργο, κρατείται από τον Οκτώβριο του 2017 σε τουρκικές φυλακές με τις παραπάνω κατηγορίες. Επί της ουσίας, όπως σημειώνουν διεθνείς οργανώσεις και οργανισμοί, ο Καβαλά είναι θύμα πολιτικής δίωξης καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις ενοχής. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει επανειλημμένως καλέσει την Άγκυρα να προχωρήσει στην απελευθέρωσή του, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν λίγες μέρες συζήτησε την υπόθεση Καβαλά στην ολομέλεια του Στρασβούργου. Το κοινό ψήφισμα που υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία καλεί στην απελευθέρωση του Καβαλά και σημειώνει ότι οι ισχυρισμοί του κατηγορητηρίου έχουν «πολιτικά κίνητρα» και προσθέτει ότι τόσο ο Τούρκος ακτιβιστής όσο κι άλλοι Τούρκοι υπήκοοι σε αντίστοιχες περιπτώσεις «θα μπορούν να λαμβάνουν πολιτικό άσυλο εντός ΕΕ αν χρειαστεί».

Στο ψήφισμα σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καταδικάζει τη χρήση του τουρκικού δικαστικού συστήματος για πολιτικούς σκοπούς και σημειώνει ότι η Τουρκία αψηφά τις δεσμευτικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ σε σχέση με την περίπτωση του Οσμάν Καβαλά και άλλων, με τη σημερινή τουρκική κυβέρνηση να έχει σκόπιμα κατεδαφίσει κάθε φιλοδοξία επανέναρξης της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ. Υπενθυμίζει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι οποιαδήποτε βελτίωση των επίσημων σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και οποιαδήποτε κίνηση στη θετική ατζέντα θα πρέπει να εξαρτηθεί από την πραγματική βελτίωση της κατάστασης των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία».

«Η υπόθεση Καβαλά είναι η κορυφή του παγόβουνου»

«Το ότι συζητείται το θέμα αυτό στο Ευρωκοινοβουλίο αποτελεί από μόνο του είδηση. Ωστόσο, ο Οσμάν Καβαλά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου μιας δικαστικής εξουσίας που λαμβάνει αυθαίρετες και πολιτικές αποφάσεις υπέρ του Ερντογάν. Επτά ακόμη άτομα καταδικάστηκαν σε 18 χρόνια φυλάκισης. Ο Οσμάν Καβάλα είναι στη φυλακή από τον Οκτώβριο του 2017 και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε το 2019 την άμεση απελευθέρωσή του διότι κρατείται για πολιτικούς λόγους» σημειώνει στο rosa.gr ο Γιώργος Καρατσιουμπάνης, πολιτικός σύμβουλος της ευρωομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο οποίος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην υπόθεση.

«Στην Τουρκία σήμερα έως και το 95% των μέσων ενημέρωσης ελέγχεται από το καθεστώς Ερντογάν, ενώ δεκάδες δημοσιογράφοι είναι φυλακισμένοι. Υπάρχει έντονη λογοκρισία και χειραγώγηση στα ΜΜΕ. Όπως ακριβώς ο Τύπος ελέγχεται από το καθεστώς, το ίδιο συμβαίνει με το δικαστικό σώμα, το κοινοβούλιο, το στρατό, την αστυνομία, την οικονομία, την εκπαίδευση και άλλους τομείς. Μέσω αυτού του ελέγχου, η πολιτική ηγεσία μπορεί να χρησιμοποιήσει όλους αυτούς τους κρατικούς θεσμούς αυθαίρετα εναντίον των αντιπάλων της» προσθέτει ο Γιώργος Καρατσιουμπάνης.

«Οι φυλακές της Τουρκίας συνεχίζουν να είναι κέντρα συγκέντρωσης του HDP»

Ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα που εμπίπτει στη σφαίρα της καταπάτησης θεμελιωδών δημοκρατικών κι ατομικών δικαιωμάτων είναι και οι διώξεις μελών και στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) κι άλλων πολιτικών ακτιβιστών.

«Η συστηματική καταστολή και οι αυθαίρετες διώξεις έχουν διαμορφώσει ένα τεράστιο αριθμό πολιτικών κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων περίπου 4.000 μελών του HDP» σημειώνει ο Γιώργος Καρατσιουμπάνης, με τους περισσότερους κρατούμενους να  χάνουν τη ζωή τους στις φυλακές της Τουρκίας. «Σύμφωνα με την Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπάρχουν περισσότεροι από 341.502 κρατούμενοι στις υπερπλήρεις τουρκικές φυλακές, που εξακολουθούν να είναι κέντρα κακομεταχείρισης και βασανιστηρίων. Η Τουρκική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (İHD) ανακοίνωσε στις 29 Απριλίου 2022 ότι υπάρχουν 1.517 άρρωστοι κρατούμενοι εκ των οποίων οι 651 είναι βαριά άρρωστοι, ενώ μόνο το 2021 τουλάχιστον 46 άρρωστοι κρατούμενοι πέθαναν στις φυλακές. Σύμφωνα επίσης με δηλώσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, 24 κρατούμενοι πέθαναν στις φυλακές μόνο τους τελευταίους 4 μήνες».

Στα τέλη Απριλίου ξεκίνησε επίσης η δίκη μελών του HDP για τις κινητοποιήσεις στο Κομπάνι της Συρίας. Το κατηγορητήριο των 3.530 σελίδων σχετίζεται με τα γεγονότα που συνέβησαν γύρω από το Κομπάνι της βόρειας Συρίας το 2014, μια από τις πόλεις που κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολιορκήθηκε από το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος. Φιλουρδικές ομάδες αλλά και μέλη του HDP είχαν ξεκινήσει τότε διαμαρτυρίες, ζητώντας από την τουρκική κυβέρνηση μια συνεπή στάση απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος, με τις αρχικά ειρηνικές διαμαρτυρίες να εξελίσσονται σε βίαιες συγκρούσεις με αποτέλεσμα 37 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Aπόπειρες ανθρωποκτονίας, ανθρωποκτονίες, λεηλασίες και ζημίες σε περιουσίες ή «κίνδυνος για την ενότητα της χώρας» είναι μερικές μόνο από τις κατηγορίες που βαραίνουν τους 108 κατηγορουμένους. Πρόκειται συνολικά για 29 ποινικά αδικήματα, ενώ κάποιοι από τους κατηγορούμενους κινδυνεύουν με ποινές που ισοδυναμούν με 38 φορές ισόβιας κάθειρξης.

«Δεκάδες ακόμη συνελήφθησαν και κρατούνται σε σχέση με τη δίκη του Κομπάνι. Οι φυλακές της Τουρκίας συνεχίζουν να είναι κέντρα συγκέντρωσης του HDP που διαφωνούν με τις πολιτικές του Ερντογάν. Ενώ η δίκη του Κομπάνι κατά του HDP συνεχίζεται, άλλο ένα κύμα συλλήψεων πολιτικών πραγματοποιήθηκε σε σχέση με αυτήν την υπόθεση. Στις 12 Απριλίου, η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας εξέδωσε εντάλματα κράτησης σε βάρος 91 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων στελεχών του HDP, δημάρχων, δημοτικών υπαλλήλων, πρώην μελών του κόμματος και διοικητικών υπαλλήλων. Η κυβέρνηση θέλει να ποινικοποιήσει το HDP με εξωπραγματικούς ισχυρισμούς, σχεδιάζοντας να χρησιμοποιήσει τέτοιες προκλητικά αβάσιμες κατηγορίες για να απαγορεύσει το κόμμα» τονίζει ο Γιώργος Καρατσιουμπάνης στο rosa.gr και προσθέτει ότι το καθεστώς Ερντογάν φιμώνει τις επικριτικές φωνές μέσω συστηματικής ποινικοποίησης, καταστολής και φυλάκισης. «Ο Ερντογάν διεξάγει παράλληλα έναν επιθετικό πόλεμο εκτός των συνόρων της Τουρκίας, στο Βόρειο Ιράκ και μια μόνιμη κατοχή στη Βόρεια Συρία. Όλες αυτές οι πρακτικές είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και είναι αποτέλεσμα εχθρικών πολιτικών εναντίον Κούρδων και αντιφρονούντων. Είναι σαφές ότι η ΕΕ μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ένα κρίσιμο και θετικό ρόλο υπενθυμίζοντας στη Τουρκία ότι πρέπει να τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες. Ο ρόλος των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη είναι καταλυτικός σε αυτή την κατεύθυνση».

Exit mobile version