Κατασκόπευαν με το Pegasus τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ και την υπ. Άμυνας της Ισπανίας
AP
ΚΟΣΜΟΣ

Κατασκόπευαν με το Pegasus τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ και την υπ. Άμυνας της Ισπανίας

SHARE THIS

Καταγγελίες ότι κυβερνήσεις-πελάτες της εταιρείας έκαναν κατάχρηση του λογισμικού για να κατασκοπεύουν ακτιβιστές, δημοσιογράφους και πολιτικούς.

Το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus εντόπισαν οι ισπανικές αρχές στα κινητά τηλέφωνα του πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ αλλά και της υπουργού Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες, σύμφωνα με όσα είπε σήμερα ο υπουργός Προεδρίας της ισπανικής κυβέρνησης, Φέλιξ Μπολάνος.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Μπολάνος υπογράμμισε, ότι το τηλέφωνο του Σάντσες μολύνθηκε από το λογισμικό τον Μάιο του 2021 και καταγράφηκε τουλάχιστον μία διαρροή δεδομένων. Ωστόσο δεν είπε ποιος θα μπορούσε να κατασκόπευε τον πρωθυπουργό ή αν υπάρχουν ύποπτες ξένες ή ισπανικές ομάδες που θα μπορούσαν να βρίσκονται πίσω από αυτό.

«Οι παρεμβάσεις ήταν παράνομες και εξωτερικές. Εξωτερικά μέσα χρησιμοποιήθηκαν από μη επίσημους φορείς και χωρίς κρατική άδεια», τόνισε, ενώ πρόσθεσε, ότι αυτές οι μολύνσεις είχαν αναφερθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης και το Ανώτατο Δικαστήριο είναι αρμόδιο για την υπόθεση.

Η ανακοίνωση ακολούθησε έντονες πιέσεις προς την κυβέρνηση συνασπισμού να δώσει εξηγήσεις, μετά αφότου ο καναδικός οργανισμός Citizen Lab ανέφερε ότι περισσότερα από 60 άτομα που συνδέονται με το καταλανικό αυτονομιστικό κίνημα ήταν στόχοι του λογισμικού καταποσκοπείας Pegasus του ισραηλινού ομίλου NSO.

Μετά τις καταγγελίες για κατασκοπεία μελών του καταλανικού αυτονομιστικού κινήματος, ο βασικός σύμμαχος της κυβέρνησης μειοψηφίας στο Κοινοβούλιο, το αριστερό κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ERC, δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση έως ότου η Μαδρίτη λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Ο Γκαμπριέλ Ρουφιάν, βουλευτής και εκπρόσωπος του ERC, δήλωσε στο Twitter: «Το κράτος κατασκόπευε, κατασκοπεύει και θα κατασκοπεύει».

Η Διεθνής Αμνηστία προέτρεψε πρόσφατα την Ισπανία να ερευνήσει τη χρήση του Pegasus και να αποκαλύψει αν είναι πελάτης της εταιρείας NSO, που προωθεί το λογισμικό αυτό ως εργαλείο επιβολής του νόμου και η ίδια χαρακτήρισε μάλιστα ανακριβείς και αβάσιμες τις αναφορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ευρωπαϊκή υπηρεσία Προστασίας Δεδομένων έχει ζητήσει να απαγορευτεί η χρήση του Pegasus μετά τις καταγγελίες ότι κυβερνήσεις-πελάτες της εταιρείας έκαναν κατάχρηση του λογισμικού για να κατασκοπεύουν ακτιβιστές, δημοσιογράφους και πολιτικούς.

Το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν μπει στο στόχαστρο.

Η NSO απάντησε ότι δεν ευθύνεται για τις απόπειρες αυτές, εξηγώντας ότι η στοχοθέτηση που περιέγραψε το πρακτορείο “δεν θα μπορούσε να γίνει με τα εργαλεία της NSO”.

Exit mobile version