Η σορός του Φλόιντ τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ η κηδεία του έγινε στο Χιούστον μέσα σε κλίμα συγκίνησης. Ο αιδεσιμότατος Al Sharpton είπε, κατά την κηδεία του Φλόιντ, πως ο ίδιος και οι υπόλοιποι υποστηρικτές του Φλόιντ θα επιστρέψουν στη Μινεάπολη όταν οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι για τον φόνο του. «Η Ένωση Αστυνομικών θα είναι από τη μία πλευρά του δικαστηρίου αλλά οι δίκαιοι θα είναι από την άλλη» είπε.

Ο αιδεσιμότατος, και ακτιβιστής για τα πολιτικά δικαιώματα, χαρακτήρισε τον θάνατο του Φλόιντ κάτι παραπάνω από τραγωδία. Ήταν, είπε, έγκλημα. «Μέχρι αυτοί οι άνθρωποι να πληρώσουν για αυτό που έκαναν, θα είμαστε εκεί μαζί τους, επειδή ζωές όπως του Τζορτζ Φλόιντ δεν θα μετράνε μέχρι κάποιος να πληρώσει το ότι τις αφαίρεσε. Θα λείψεις στην οικογένειά σου αλλά το έθνος θα θυμάται πάντα το όνομά σου» τόνισε για τον 46χρονο Αφροαμερικανό και πατέρα δύο παιδιών.

Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συρρεύσει από νωρίς τόσο στην εκκλησία όπου νωρίτερα η σορός του Τζορτζ Φλόιντ είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα όσο και στον δρόμο που οδηγεί στο κοιμητήριο, περιμένοντας υπομονετικά μέσα στην έντονη ζέστη.
Το μήνυμα του Τζο Μπάιντεν

Σε βίντεο που προβλήθηκε στην κηδεία, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και διεκδικητής του Λευκού Οίκου Τζο Μπάιντεν απευθύνθηκε στα παιδιά του Τζορτζ Φλόιντ λέγοντας: «Τώρα είναι η ώρα για φυλετική δικαιοσύνη». «Ξέρω πως έχεις πολλά ερωτήματα, γλυκιά μου» είπε απευθυνόμενη προς την 6χρονη κόρη του Φλόιντ Τζιάνα, η οποία την περασμένη εβδομάδα είχε συγκινήσει με ένα βίντεο στο οποίο έλεγε «ο μπαμπάς άλλαξε τον κόσμο».

«Κανένα παιδί δεν θα έπρεπε να ρωτά ερωτήσεις που πολλά μαύρα παιδιά ρωτάνε εδώ και γενιές. Γιατί; Γιατί χάθηκε ο μπαμπάς; Γιατί σε αυτό το έθνος τόσο πολλοί μαύροι Αμερικανοί ξυπνούν γνωρίζοντας πως θα μπορούσαν να χάσουν τη ζωή τους και μόνο ζώντας τη; Γιατί η δικαιοσύνη δεν κυριαρχεί σαν δυνατό ποτάμι δικαίου; Γιατί;».

«Μικρή Τζιάνα, όπως σου είπα όταν σε είδα χθες, είσαι τόσο δυνατή. Ο μπαμπάς σου κοιτάει κάτω και είναι τόσο περήφανος για σένα. Όταν υπάρξει δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ, τότε θα είμαστε πραγματικά στην κατεύθυνση της φυλετικής δικαιοσύνης στην Αμερική».

Πηγή: Flash