Κολομβία: Ο πρόεδρος Γκουστάβο Πέδρο στοχεύει σε πλήρη συμφωνία ειρήνευσης με τους αντάρτες
AP PHOTO IVAN VALENCIA
ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Ο πρόεδρος Γκουστάβο Πέδρο στοχεύει σε πλήρη συμφωνία ειρήνευσης με τους αντάρτες

SHARE THIS

Είναι η δεύτερη φορά που οι δύο πλευρές φτάνουν σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, με τον σοσιαλιστή Πέδρο να είναι αποφασισμένος να δώσει τέλος στις εμφύλιες συγκρούσεις δεκαετιών.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας και η οργάνωση αντιφρονούντων ανταρτών Κεντρικό Επιτελείο (EMC) θα ξεκινήσουν ένα ειρηνευτικό διάλογο στις 8 Οκτωβρίου στην πόλη Τιμπού της περιφέρειας Νόρτε ντε Σανταντέρ, ενώ παράλληλα θα τεθεί σε εφαρμογή από την ίδια ημερομηνία μια 10μηνη κατάπαυση του πυρός.

Στη συμφωνία αυτή, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, κατέληξαν αντιπροσωπείες των δύο πλευρών που συναντήθηκαν στην πόλη Σουάρες, με αντικείμενο να καθορίσουν μια ατζέντα διαπραγματεύσεων και μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

«Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα ιστορικό άλμα, γιατί ποτέ δεν είχε επιτευχθεί μέχρι τώρα μια κατάπαυση του πυρός με τέτοια διάρκεια και χαρακτηριστικά στην ιστορία των ειρηνευτικών διαλόγων στην Κολομβία» τόνισε σε συνέντευξη τύπου χθες Τρίτη ο επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας Καμίλο Γκονζάλες, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της χώρας, Γκουστάβο Πέδρο.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αντιπροσωπείας των ανταρτών του EMC, Αντρέι Αβεντάνιο, δήλωσε ότι «η ειρήνη δεν είναι μόνο μια υπογραφή σε ένα έγγραφο ή μια δημόσια πολιτική δήλωση, αλλά το να μπορείς να ζεις ήσυχα στις περιοχές όπου οι επιπτώσεις του πολέμου είναι σημαντικές».

Το EMC ιδρύθηκε από αντάρτες των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) που διαφώνησαν με τη συμφωνία ειρήνευσης που επιτεύχθηκε το 2016 με την κυβέρνηση της Μπογκοτά και συνέχισαν τον ένοπλο αγώνα, αρνούμενοι να παραδώσουν τα όπλα, όπως έκανε το μεγαλύτερο μέρος των μελών των  FARC, οι οποίες στη συνέχεια διαλύθηκαν.

Είναι η δεύτερη φορά που οι δύο πλευρές φτάνουν σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Στις αρχές του χρόνου είχε υπάρξει και άλλη συμφωνία η οποία θα είχε ισχύ μέχρι τον Ιούνιο, όμως παραβιάστηκε σε αρκετές περιοχές, κυρίως από την πλευρά των ανταρτών. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, το EMC, που υπολογίζεται ότι διαθέτει περίπου 3000 ένοπλα μέλη, έχει πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις του στην περιφέρεια ενάντια σε αστυνομικούς σταθμούς ή τρομοκρατώντας ολόκληρα χωριά ή κοινότητες.

Το Τιμπού που επιλέχθηκε για τη διεξαγωγή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων έχει και μια συμβολική σημασία, αφού βρίσκεται σε μια περιοχή που έχει υποφέρει ιδιαίτερα από τον εμφύλιο πόλεμο, εξαιτίας της παρουσίας όχι μόνο των αντιφρονούντων ανταρτών των πρώην FARC και του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), αλλά και άλλων ένοπλων και εγκληματικών ομάδων.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών του νέου κολομβιανού προέδρου Γκουστάβο Πέδρο να θέσει ένα τέλος στις εμφύλιες συγκρούσεις που ταλαιπωρούν τη χώρα εδώ και έξι δεκαετίες, πληρώνοντας ένα βαρύ φόρο αίματος με περισσότερους από μισό εκατομμύριο νεκρούς.

Exit mobile version