ΛΔ Κονγκό: 51 γυναίκες καταγγέλλουν ότι βιάστηκαν από εργαζόμενους του ΠΟΥ
ΚΟΣΜΟΣ

ΛΔ Κονγκό: 51 γυναίκες καταγγέλλουν ότι βιάστηκαν από εργαζόμενους του ΠΟΥ

SHARE THIS

Περισσότερες από 50 γυναίκες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό καταγγέλλουν ότι υπήρξαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από εργαζόμενους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και κάποιων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα για την καταπολέμηση του Έμπολα.
Στις καταθέσεις τους, οι 51 καταγγέλλουσες περιέγραψαν πολλαπλά περιστατικά βιασμών και σεξουαλικής κακοποίησης από το 2018 ως το 2020, από άνδρες που συμμετείχαν στη διεθνή αποστολή για τη διαχείριση της κρίσης του έμπολα.
Το πλήθος και η ομοιότητα των περιστατικών που σημειώθηκαν στην πόλη του Μπενί, στα ανατολικά της χώρας, υποδηλώνουν ότι η πρακτική των βιασμών ήταν συστηματική και διαδεδομένη. Ήδη ο ΠΟΥ και δύο ακόμη οργανισμοί παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας που δραστηριοποιούνται στη ΛΔ του Κονγκό ξεκίνησαν έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε “να εξεταστούν διεξοδικά όλες οι καταγγελίες”.
Κάποιες γυναίκες κατήγγειλαν ότι τις μέθυσαν με αλκοολούχα ποτά πριν τις εξανακγάσουν σε συμμετοχή σε σεξουαλική πράξη, άλλες ότι έπεσαν θύμα ενέδρας σε κάποιο γραφείο ή σε κάποιο νοσοκομείο, ενώ οι περισσότερες βρέθηκαν κλειδωμένες σε κάποιο δωμάτιο, με την υπόσχεση ότι θα προσληφθούν σε κάποια δουλειά ή υπό την απειλή ότι θα χάσουν τη δουλειά που ήδη έχουν.
Οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες εργάζονταν ως μαγείρισσες, καθαρίστριες ή ως βοηθητικό προσωπικό στις ανθρωπιστικές αποστολές, με συμβόλαια ορισμένου χρόνου και αμοιβές από 50 έως 100 δολάρια τον μήνα (διπλάσιες σε σχέση με τον μέσο μισθό στη χώρα). Μία από τις γυναίκες ήταν ανανήψασα ασθενής του έμπολα.
Τουλάχιστον δύο από αυτές τις γυναίκες έμειναν έγκυες από τους βιασμούς.
Ο ΠΟΥ, σε ανακοίνωσή του, δήλωσε ότι διερευνά ήδη τις καταγγελίες. “Οι πράξεις που καταλογίζονται σε ανθρώπους που διατείνονται ότι εργάζονται για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι απαράδεκτες και θα διερευνηθούν διεξοδικά. Η προδοσία των ανθρώπων και των κοινοτήτων τις οποίες εξυπηρετούμε είναι κάτι ανήκουστο και κατακριτέο και δεν ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές ούτε από το προσωπικό μας ούτε από τους συνεργάτες μας”.
Στην ανακοίνωση του ΠΟΥ σημειώνεται επίσης ότι “Δεν υπάρχει ανοχή στις πράξεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης. Όποιος αποδειχθεί ένοχος θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες”.
Παρά τη “μηδενική ανοχή” που διακηρύσσει ο ΠΟΥ, αντίστοιχα περιστατικά έχουν καταγγελθεί τόσο στην Αϊτή όσο ακι την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναπτύξει ένα δίκτυο τουλάχιστον 1500 εργαζομένων και συνεργατών για τη διαχείριση της κρίσης του έμπολα.
Πηγή: Kosmodromio

Exit mobile version