Μ. Ανατολή: Παγιδευμένοι χιλιάδες άμαχοι σε νοσοκομείο στη Γάζα
ABED KHALED / AP
ΚΟΣΜΟΣ

Μ. Ανατολή: Παγιδευμένοι χιλιάδες άμαχοι σε νοσοκομείο στη Γάζα

SHARE THIS

Τουλάχιστον 42 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου

Χιλιάδες άμαχοι είναι αποκλεισμένοι σε νοσοκομείο της Γάζας όσο μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή ανάμεσα στη Χαμάς και τον Ισραηλινό στρατό.

Ειδικότερα, Ισραηλινά άρματα μάχης είναι παραταγμένα σήμερα προ των πυλών του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας, που οι ισραηλινές αρχές χαρακτηρίζουν στρατηγικό κρησφύγετο της Χαμάς, ενώ παραμένουν χιλιάδες άμαχοι παγιδευμένοι εκεί.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, ο Αμπού Ουμπέιντα, ανέφερε πως το Ισραήλ «ζητεί την απελευθέρωση 100 (ομήρων), ενημερώσαμε τους μεσολαβητές πως θα μπορούσαμε να απελευθερώσουμε ομήρους αν λαμβάναμε πέντε ημέρες ανακωχής -δηλαδή κατάπαυσης του πυρός και περάσματος βοήθειας για (…) όλο τον λαό μας, σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, όμως ο εχθρός υπεκφεύγει».

Προχθές Κυριακή, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για ενδεχόμενη συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων, αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, κατ’ αυτόν.

Μέλη οικογενειών ομήρων σκοπεύουν να κάνουν πορεία από το Τελ Αβίβ ως το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ για να τον πιέσουν να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους.

«Προστατεύστε» το Σίφα

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 10.000 Παλαιστίνιοι (ασθενείς, προσωπικό, εκτοπισμένοι από τις μάχες) είναι στοιβαγμένοι στο νοσοκομείο – πιθανόν ακόμα περισσότεροι, αν ληφθούν υπόψη όσα λένε τοπικοί αξιωματούχοι. «Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη», είναι «απάνθρωπη», τόνισαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF), μέσω X (του πρώην Twitter).

Εδώ και μέρες διεξάγονται συγκρούσεις γύρω από το νοσοκομείο ανάμεσα σε μαχητές της Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος κατηγορεί το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα ότι έχει εγκαταστήσει υποδομές σε δίκτυο σηράγγων κάτω από το νοσοκομείο και χρησιμοποιεί τους ασθενείς και τους εκτοπισμένους σαν «ανθρώπινες ασπίδες».

«Δεν έχουμε ούτε ρεύμα, ούτε νερό, ούτε τρόφιμα στο νοσοκομείο», αφηγήθηκε γιατρός των MSF. «Κόσμος θα πεθάνει τις επόμενες ώρες χωρίς μηχανήματα τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής σε λειτουργία», πρόσθεσε, ενώ ο στρατός από την πλευρά του έκανε λόγο για «προσπάθειες» μεταφοράς θερμοκοιτίδων από ισραηλινό νοσοκομείο στο Σίφα.

Ο υφυπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, ο Γιούσεφ Αμπού Ρις, δήλωσε χθες Δευτέρα πως «επτά βρέφη που είχαν γεννηθεί πρόωρα» και «27 ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας» πέθαναν από το Σάββατο εξαιτίας της διακοπής της ηλεκτροδότησης στο νοσοκομείο

42 δημοσιογράφοι νεκροί

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, οι προκαταρκτικές έρευνες της Επιτροπής για τους Δημοσιογράφους (CPJ) δείχνουν ότι τουλάχιστον 42 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, γεγονός που καθιστά την περίοδο αυτή την πιο θανατηφόρα για τους δημοσιογράφους από τότε που άρχισε η συλλογή στοιχείων από την CPJ το 1992.

Μέχρι τη Δευτέρα, “42 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης είχαν επιβεβαιωθεί ως νεκροί: 37 Παλαιστίνιοι, τέσσερις Ισραηλινοί και ένας Λιβανέζος. Εννέα δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν ως τραυματίες. Τρεις δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι. Δεκατρείς δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν ως συλληφθέντες“, ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της.

«Έλεγχος»

Καθώς ο πόλεμος διανύει την 39η ημέρα του, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 11.240 ανθρώπους, επίσης στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχους, ανάμεσά τους 4.630 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ανακοίνωσε πως συνέχισε να διεξάγει «επιδρομές στοχοποιώντας τρομοκρατικές υποδομές εγκατεστημένες σε κυβερνητικά κτίρια, στην καρδιά του άμαχου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, πανεπιστημίων, ισλαμικών τεμενών».

Καπνός αναδιδόταν χθες από το τζαμί των Μαρτύρων, στο κέντρο της πόλης της Γάζας, ενώ ακούγονταν συναγερμοί στους έρημους δρόμους, κατέγραψαν πλάνα που τράβηξαν εικονολήπτες του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Χαμάς «έχασε τον έλεγχο της Γάζας» και μαχητές του «φεύγουν προς το νότο», διαβεβαίωσε χθες ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 1,6 εκατ. από τα 2,4 εκατ. κατοίκους του θυλάκου έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου.

Λίβανος, Δυτική Όχθη, Αίγυπτος

Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη εκτυλίσσονταν ξανά ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και ένοπλες οργανώσεις στον Λίβανο, ανάμεσά τους την ισχυρή Χεζμπολάχ, προσκείμενη στο Ιράν και σύμμαχο της Χαμάς.

«Έπειτα από πυρά από τον Λίβανο το βράδυ της Δευτέρας, μαχητικά αεριωθούμενα του ισραηλινού στρατού έπληξαν υποδομές» της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων «κέντρων διοίκησης», ανέφερε ο Τσαχάλ σε ανακοίνωσή του.

Δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα τραυματίστηκε ελαφρά από ισραηλινά πυρά, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ και τοπικό αξιωματούχο, καθώς κάλυπτε μαζί με άλλους ανταποκριτές μέσων ενημέρωσης τους βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο.

Ενώ στη Ράφα από τη μια συνεχίζει να φθάνει με αργό ρυθμό διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια προοριζόμενη για τους άμαχους στη Γάζα -αλλά οι ποσότητες που περνούν είναι ανεπαρκείς, τονίζει ο ΟΗΕ- και, από την άλλη, κάπου 550 αλλοδαποί και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα μπόρεσαν να φύγουν χθες από τον θύλακο, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Exit mobile version