«Ναι» Ερντογάν σε Σουηδία: Το ιστορικό της συμφωνίας
AP/ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ BURHAN OZBILICI
ΚΟΣΜΟΣ

«Ναι» Ερντογάν σε Σουηδία: Το ιστορικό της συμφωνίας

SHARE THIS

Ένας από τους όρους που έριξε στο τραπέζι ο Τούρκος πρόεδρος ήταν η δέσμευση της Σουηδίας ότι δεν θα παρέχει υποστήριξη στις κουρδικές οργανώσεις.

Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τελικά να είπε το “Ναι” στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ωστόσο υπάρχουν σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία και το πως αυτή τελικά διαμορφώθηκε.

Τα δεδομένα που προκύπτουν από τη συμφωνία

Ένας από τους όρους που έριξε στο τραπέζι ο Ερντογάν ήταν η δέσμευση της Σουηδίας ότι δεν θα παρέχει υποστήριξη στις κουρδικές οργανώσεις YPG/PYD και στη FETO, την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενώ δεσμεύεται να υποστηρίξει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, με έμφαση στην αναβάθμιση της τελωνειακής σύνδεσης και της άρσης απαίτησης της βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ένωση. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της συμμαχίας «τόσο η Σουηδία όσο και η Τουρκία συμφώνησαν ότι η αντιτρομοκρατική συνεργασία είναι μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια, η οποία θα συνεχιστεί πέρα από την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Γενικός Γραμματέας Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ καταδικάζει κατηγορηματικά την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της».

Μέχρι αυτή τη στιγμή μπορεί να υπάρχει συμφωνία ανάμεσα σε Τουρκία και Σουηδία, με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος έκανε τον διαιτητή, αλλά επίσημη ημερομηνία χρονοδιαγράμματος επικύρωσης της συμφωνίας δεν έχει προκύψει

Τα ανταλλάγματα

Η Τουρκία, εκτός των κοινών δεσμεύσεων με τη Σουηδία, προχώρησε και σε διαπραγματεύσεις που αφορούσαν τόσο τις ΗΠΑ, όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Από τις ΗΠΑ ζητάει να προωθηθεί η η πώληση 40 νέων μαχητικών F-16 και περίπου 80 κιτ αναβάθμισης για παλιότερα αεροσκάφη, η οποία βρίσκεται «παγωμένη» στο Κογκρέσο, ενώ από την ΕΕ ζητάει την επανέναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, η οποία έχει «παγώσει» από το 2018.

Όπως διαμορφώθηκε η συμφωνία και το νέο πλαίσιο, η Τουρκία φαίνεται να έχει ξεκάθαρα οφέλη και να αναμένεται να λάβει από τις ΗΠΑ το “πράσινο φως” για τα F-16, με την τουρκική ηγεσία να επικαλείται ζητήματα ασφαλείας στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Την ίδια στιγμή, η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του Τζο Μπάιντεν, που επιθυμεί αναθέρμανση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, έχοντας ο ίδιος προωθήσει με θέρμη τη σύγκλιση των δύο πλευρών.

Exit mobile version