Νικαράγουα: Γυναίκες που παλεύουν για ελευθερία και δικαιοσύνη φυλακίζονται και βασανίζονται
ΚΟΣΜΟΣ

Νικαράγουα: Γυναίκες που παλεύουν για ελευθερία και δικαιοσύνη φυλακίζονται και βασανίζονται

SHARE THIS

Όταν η φεμινίστρια δικηγόρος και πολιτικός Ana Margarita Vijil αντιλήφθηκε ότι πρόκειται να τεθεί υπό κράτηση, ηχογράφησε τον εαυτό της να στέλνει ένα τελευταίο μήνυμα: «Κανείς δεν τα παρατάει. Ο Ντανιέλ Ορτέγκα θα πρέπει να φύγει». Λίγα λεπτά αργότερα, η αστυνομία έφτασε στο σπίτι της, την ξυλοκόπησε και στη συνέχεια την μετέφερε στη φυλακή.

Στην Νικαράγουα διεξήχθησαν εκλογές την Κυριακή 7 Νοεμβρίου, με τον Ντανιέλ Ορτέγκα να αναδεικνύεται και πάλι νικητής.  Ο Ορτέγκα, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2007, εξασφάλισε ακόμη μια θητεία μετά από μήνες καταστολής, λογοκρισίας και φυλάκισης πολιτών που ασκούν κριτική στις πολιτικές του, «βυθίζοντας» τη χώρα στο αδιέξοδο. Το περασμένο Μάιο η κυβέρνησή του συνέλαβε επτά υποψήφιους προέδρους της αντιπολίτευσης και τουλάχιστον δώδεκα ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων δέκα γυναίκες.

Σεξουαλική κακοποίηση και βία στις φυλακές

Οι γυναίκες αυτές συμμετέχουν ενεργά στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, φεμινίστριες ακτιβίστριες με πλατιά κοινωνική απήχηση. Είναι οι Cristiana Chamorro, Dora María Téllez, Támara Dávila, Ana Margarita Vijil, Suyen Barahona, Violeta Granera, María Oviedo, Esperanza Sánchez, Julia Hernández και Karla Escobar, όλες τους πλέον υπό κράτηση.

Η Vijil, η οποία ηχογράφησε τον εαυτό της λίγο πριν από τη σύλληψή της, κρατείται στη διαβόητη φυλακή El Chipote, στην πρωτεύουσα της Νικαράγουας, Μανάγκουα. Είναι γνωστή ως η «φυλακή των βασανιστηρίων». Η οικογένειά της αναφέρει ότι βρίσκεται στην απομόνωση κι ότι έχει υποστεί σωματική και συναισθηματική κακοποίηση, έχοντας χάσει πολύ βάρος.

Ο Ντανιέλ Ορτέγκα με την αντιπρόεδρο Ροσάριο Μουρίγιο.

Η Dora María Téllez, ιστορικός και πολιτικό στέλεχος, συνελήφθη στις 12 Ιουνίου, την ίδια ημέρα με τη Vijil. Η Téllez υπήρξε από τα ηγετικά στελέχη του κινήματος των Σαντινίστας κι έγινε είδωλο τη δεκαετία του 1970, αφού ηγήθηκε των μεγάλων στρατιωτικών και πολιτικών μαχών απέναντι στον δικτάτορα Σομόζα. Τότε βρέθηκε στο πλευρό του Ορτέγκα, σήμερα βρίσκεται στη φυλακή εξαιτίας του Ορτέγκα. Υπήρξε ακόμα υπουργός και βουλευτής των Σαντινίστας (FSLN), ιδρύοντας αργότερα ένα ανεξάρτητο πολιτικό κόμμα. Σήμερα, 66 ετών, κατηγορεί τον πρώην πολιτικό της σύντροφο για «αυταρχική πολιτική». Η οικογένειά της δήλωσε στο openDemocracy ότι κινδυνεύει η ζωή της στη φυλακή.

Κινητοποίηση στην Μανάγκουα για την αποφυλάκιση των γυναικών πολιτικών κρατουμένων.

Η Támara Dávila, φεμινίστρια ψυχολόγος και πολιτική ακτιβίστρια, συνελήφθη την προηγούμενη ημέρα από τη Vijil. Η αστυνομία κατέσχεσε τα πάντα από το σπίτι της. Όπως και οι άλλες συντρόφισσές της, κρατείται στην απομόνωση, ταπεινώνεται, δέχεται βία και κακοποίηση.

Καταστολή και διαφθορά υπό το καθεστώς Ορτέγκα

Ο πρόεδρος Ορτέγκα ενσαρκώνει την πατριαρχία, τον αυταρχισμό και τη διαφθορά, βυθίζοντας στο σκοτάδι τη Νικαράγουα. Πρώην στρατιωτικός διοικητής κι ένας από τους ηγέτες της επιτυχημένης επανάστασης των Σαντινίστας, η οποία ανέτρεψε τη δικτατορία του Σομόζα το 1979, εκδικείται πλέον όποιον τολμά να αντιταχθεί στην εξουσία του.

Οι μνήμες από την επανάσταση των Σαντινίστας είναι ακόμη ζωντανές σε δρόμους της Μανάγκουα.

Έχει διαλύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας κι έχει αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της δικαιοσύνης, της αστυνομίας και του στρατού. Κατά τη διάρκεια των σφοδρών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων την 6η Φεβρουαρίου του 2019, έπειτα από διαταγή του, οι αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών, σκοτώνοντας 325 ανθρώπους. Μαζί με την εγκληματική διαχείριση των κοινωνικών εξεγέρσεων, ο Ορτέγκα κατηγορείται από τη θετή του κόρη για σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό από την ηλικία των 11 ετών.

Ελπίδα παρά τη φυλάκιση

Ωστόσο, οι γυναίκες που έχουν συλληφθεί συνεχίζουν να ανοίγουν χαραμάδες ελπίδα μέσα στο απολυταρχικό σκοτάδι. «Το ότι βρίσκομαι στη φυλακή είναι η συμβολή μου στην ελευθερία της Νικαράγουας», είπε η Ana Margarita Vijil στην αδελφή της κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη φυλακή. Η δικηγόρος της Vijil, Ana Lucía Alvarez, τόνισε στο openDemocracy ότι οι γυναίκες είναι «αισιόδοξες και δυνατές», αναζητώντας τρόπους να αντισταθούν μέσα από τη φυλακή.

Φεμινιστικές συλλογικότητες στην Νικαράγουα κάνουν αγώνα για να υπάρξει διεθνής κινητοποίηση για τις διώξεις γυναικών από τον Ορτέγκα, χρησιμοποιώντας το hashtag #QueLasLiberen στα social media. «Αυτός ο αγώνας είναι για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη στη Νικαράγουα και χρειαζόμαστε τις γυναίκες του κόσμου να υψώσουν τη φωνή τους μαζί μας», τονίζουν οι συλλογικότητες.

Exit mobile version