Ο Μπάιντεν αυξάνει τον αριθμό προσφύγων που θα δέχονται οι ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπάιντεν αυξάνει τον αριθμό προσφύγων που θα δέχονται οι ΗΠΑ

SHARE THIS

Μπρος-πίσω από τον Αμερικανό πρόεδρο, που φαίνεται τελικά να καταλήγει στην αύξηση του αριθμού προσφύγων που θα μπαίνουν στη χώρα, έπειτα από πιέσεις από Δημοκρατικούς και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Έπειτα από αντιδράσεις από μέρος των Δημοκρατικούς και οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Λευκός Οίκος άλλαξε αιφνιδιαστικά πορεία την Παρασκευή όσον αφορά τον αριθμό των προσφύγων που θα επιτρέψει να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το μεσημέρι της Παρασκευής η αμερικανική κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι θα περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που θα επιτραπεί να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 15.000 που έχει θέσει η κυβέρνηση Τραμπ, αθετώντας την προηγούμενη δέσμευση του Μπάιντεν να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό αυτό και να επιτρέψει την είσοδο σε περισσότερους από 60.000 ανθρώπους που διαφεύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις.

Όμως η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε άμεση κριτική από τους πολλούς Δημοκρατικούς. Σε δήλωσή του, ο γερουσιαστής Ντικ Ντέρμπιν, Δημοκρατικός στο Ιλινόις και επικεφαλής της πλειοψηφίας, χαρακτήρισε τον στόχο της κυβέρνησης για διατήρηση του αριθμού προσφύγων στα επίπεδα της περιόδου Τραμπ ως «απαράδεκτο.

«Αντιμετωπίζοντας τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση της εποχής μας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιοριστεί ο αριθμός σε 15.000» δήλωσε ο Ντέρμπιν. Λίγες ώρες αργότερα ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι αναμένεται να αυξήσει το ανώτατο όριο τον επόμενο μήνα. Δεν διευκρινίστηκε ωστόσο ο ακριβής αριθμός.

Ο Ντικ Ντέρμπιν

Οι ξαφνικές ήξεις αφίξεις έρχονται καθώς στα σύνορα με το Μεξικό βρίσκεται ένα κύμα ασυνόδευτων ανηλίκων, ένα ευαίσθητο και σύνθετο θέμα το οποίο η αμερικανική διοίκηση καλείται να διαχειριστεί.

Ο Μπάιντεν είχε αρχικά υποσχεθεί τον Φεβρουάριο να αυξήσει το ανώτατο όριο των 15.000 προσφύγων που είχε θέσει η κυβέρνηση Τραμπ – το χαμηλότερο στην ιστορία του προγράμματος υποδοχής προσφύγων. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ενημέρωσε το Κογκρέσο στις 12 Φεβρουαρίου ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα έως και 62.500 προσφύγων κατά το έτος 2021, επικαλούμενη «σοβαρές ανθρωπιστικές ανησυχίες» στις ΗΠΑ και παγκοσμίως.

Όμως επί δύο μήνες ο Μπάιντεν δεν υπέγραφε την προεδρική απόφαση που θα επέτρεπε στους πρόσφυγες να επιβιβαστούν σε πτήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η διατήρηση του επιπέδου εισδοχής της περιόδου Τραμπ θα άφηνε χιλιάδες πρόσφυγες -που έχουν εγκριθεί να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ- εγκλωβισμένους σε στρατόπεδα σε όλο τον κόσμο. Περίπου 35.000 πρόσφυγες έχουν ήδη ελεγχθεί από την αμερικανική κυβέρνηση και είναι έτοιμοι να ταξιδέψουν στη χώρα.

Ενώ όσοι πατούν σε αμερικανικό έδαφος έχουν το νόμιμο δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση ασύλου, οι πρόσφυγες εκτός ΗΠΑ υποβάλλουν αίτηση για προστασία στο εξωτερικό και αναγκάζονται να περάσουν από πολλαπλά επίπεδα ελέγχου, μια διαδικασία που συχνά μπορεί να διαρκέσει ακόμη και χρόνια.

Το Γραφείο Επανεγκατάστασης Προσφύγων είναι υπεύθυνο για την παροχή στέγης σε ανήλικους μετανάστες που περνούν τα σύνορα, αλλά διαθέτει ξεχωριστή «γραμμή» προϋπολογισμού για την παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες που προέρχονται από το εξωτερικό. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνδράμει επίσης οικονομικά τους πρόσφυγες κατά τους πρώτους τρεις μήνες μετά την άφιξή τους.

Το πρόγραμμα της εποχής Τραμπ έδινε προτεραιότητα σε Ιρακινούς που είχαν εργαστεί για τον αμερικανικό στρατό και σε ανθρώπους, κυρίως Χριστιανούς στο θρήσκευμα, που αντιμετώπιζαν θρησκευτικές διώξεις. Η ταξινόμηση αυτή απέκλειε τους μουσουλμάνους και Αφρικανούς πρόσφυγες, με τη διοίκηση Μπαίντεν να αναμένεται να δώσει απαντήσεις και λύσεις και σε αυτό το «αγκάθι», που αποδείκνυε με τρόπο σαφή την ρατσιστική προσέγγιση της διοίκησης Τραμπ στο προσφυγικό.

Exit mobile version