Ο Μπάιντεν λέει ότι «η Αμερική επέστρεψε» στη μάχη για κλίμα – οι υπόλοιποι το πιστεύουν;
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπάιντεν λέει ότι «η Αμερική επέστρεψε» στη μάχη για κλίμα – οι υπόλοιποι το πιστεύουν;

SHARE THIS

Ο Αμερικανός πρόεδρος ποντάρει πολλά σε αυτό το ζήτημα, συνδέοντάς το και με το νέο mega project της πράσινης συμφωνίας, του Green New Deal.

Η πολυαναμενόμενη σύνοδος κορυφής με πρωτοβουλία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για το κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες, με δεκάδες πολιτικούς ηγέτες να επικεντρώνονται υποτίθεται στους τρόπους που θα σωθεί ο πλανήτης.

Πάνω απ’ όλα, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να προβάλουν την ιδέα ότι «η Αμερική επέστρεψε» στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Αλλά θα το πιστέψουν οι υπόλοιπες χώρες;

Η ευκολία με την οποία η διοίκηση Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τις παγκόσμιες συμφωνίες για το κλίμα το 2017 έχει δημιουργήσει μεγάλες αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να εμπιστευτεί κανείς τις ΗΠΑ ότι θα τηρήσουν τις παρούσες και μελλοντικές υποσχέσεις τους.

Για να καθησυχάσει αυτές τις ανησυχίες, ο Μπάιντεν υπόσχεται να μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 50% μέχρι το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2005, διπλασιάζοντας σχεδόν τον στόχο που είχαν συμφωνήσει οι ΗΠΑ στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα του 2015. Από την πλευρά της ΕΕ έχει συμφωνήσει να μειώσει κατά 55% τους ρύπους τα επόμενα 10 χρόνια και να καταστήσει την Ένωση «ουδέτερη» ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050. Η κυβέρνηση Τζόνσον της Μεγάλης Βρετανίας από την πλευρά της δήλωσε ότι μέχρι το 2035 θα έχει μειώσει τις εκπομπές κατά 78% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Το μεγαλύτερο ερωτηματικό είναι η Κίνα. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αποφάσισε, την τελευταία στιγμή, να συμμετάσχει στη Σύνοδο. Ως ο μεγαλύτερος ρυπαντής στον κόσμο, το Πεκίνο έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο μαζί με τις ΗΠΑ (τον δεύτερο μεγαλύτερο ρυπαντή) σε κάθε προσπάθεια να παραχθούν θετικά αποτελέσματα, με τη ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών να έχει εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα σχετικά με το αν μπορούν πραγματικά να συνεργαστούν για το κλίμα.

Η ικανότητα του Λευκού Οίκου να προωθήσει τη φιλόδοξη ατζέντα του για το κλίμα μέσα από συγκεκριμένες δεσμεύσεις που θα ψηφίσει το Κογκρέσο – όπου οι Δημοκρατικοί έχουν τη μικρότερη δυνατή πλειοψηφία – θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το αν ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να δείξει ότι και άλλες χώρες κινούνται γρήγορα, στην ίδια κατεύθυνση με τις ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν ποντάρει πολλά σε αυτό το ζήτημα, συνδέοντάς το και με το νέο mega project της πράσινης συμφωνίας, του Green New Deal. Θα τα καταφέρει;

Exit mobile version