Ο Μπολσονάρο επιστρέφει στην πολιτική ζωή της Βραζιλίας
AP PHOTO ERALDO PERES
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπολσονάρο επιστρέφει στην πολιτική ζωή της Βραζιλίας

SHARE THIS

Ο πρώην πρόεδρος της χώρας, θιασώτης της βραζιλιάνικης χούντας, σπάζοντας τη σιωπή του μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι προτίθεται να «διασχίσει τη χώρα» και «να κάνει πολιτική» για να υπερασπιστεί τις υπερσυντηρητικές αξίες της Βραζιλίας.

Mετά από τρεις μήνες στην «πολιτική εξορία», ο Ζαΐρ Μπολσονάρο επιστρέφει στη Βραζιλία από τις ΗΠΑ, δηλώνοντας αποφασισμένος να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας. Ο πρώην πρόεδρος ωστόσο ερευνάται από τη δικαιοσύνη για σειρά υποθέσεων και με την επιστροφή του στην χώρα αναμένεται να του ασκηθούν διώξεις.

Ο Μπολσονάρο, πρόεδρος της Βραζιλίας από το 2019 ως το 2022, αναμενόταν να φθάσει την Πέμπτη στη Μπραζίλια από το Ορλάντο της Φλόριντα όπου είχε καταφύγει, όπως ανακοίνωσε το Φιλελεύθερο Κόμμα (PL). Είχε φύγει από τη Βραζιλία στις 30 Δεκεμβρίου, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του, μποϊκοτάροντας την τελετή ορκωμοσίας του διαδόχου του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. «Δεν θέλω να ηγηθώ της αντιπολίτευσης, θα συμμετάσχω στην πολιτική ζωή του κόμματός μου προσφέροντάς του την εμπειρία μου», δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Brazil από το αεροδρόμιο του Ορλάντο, προτού επιβιβαστεί στο αεροπλάνο.

Ο 68χρονος Μπολσονάρο, θιασώτης της βραζιλιάνικης χούντας, σπάζοντας τη σιωπή του μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι προτίθεται να «διασχίσει τη χώρα» και «να κάνει πολιτική» για να υπερασπιστεί τις υπερσυντηρητικές αξίες της Βραζιλίας. Οι υποστηρικτές του κάλεσαν σε συγκέντρωση μέσω των social media για να υποδεχτούν τον πρώην πρόεδρο, που κατάφερε μεταξύ άλλων, να φέρει τη Βραζιλία στην πρώτη τριάδα των χωρών παγκοσμίως σε θανάτους από κορονοϊό.

Ο Μπολσονάρο επιστρέφει στη χώρα του ενώ ερευνάται στο πλαίσιο πέντε υποθέσεων που εξετάζει το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας. Η πιο πρόσφατη υπόθεση αφορά τον ρόλο του στις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου και την εισβολή σε κυβερνητικά κτίρια στη Μπραζίλια, τα οποία λεηλάτησαν υποστηρικτές του. Οι άλλες τέσσερις υποθέσεις αφορούν αδικήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν όσο ήταν πρόεδρος, όπως η διασπορά fake news σχετικά με το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας και τη συνολική διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού. Στη βάση αυτών των υποθέσεων, σε περίπτωση καταδίκης, ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας ενδέχεται να καταδικαστεί σε έως και οκτώ χρόνια αποκλεισμό από την πολιτική ζωή, κάτι που θα τον εμποδίσει να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2026.

Exit mobile version