Ο Σαζέμπ, ο πρόσφυγας που του στερούσαν τη συμμετοχή στις Πανελλήνιες, πήρε το πτυχίο του!
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σαζέμπ, ο πρόσφυγας που του στερούσαν τη συμμετοχή στις Πανελλήνιες, πήρε το πτυχίο του!

SHARE THIS

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με  υπογραφή της είχε επικυρώσει την άρνηση στον 18χρονο φιλομαθή Σαζέμπ από το Πακιστάν.

Μπορεί ένας καθηγητής και στη συνέχεια η υπουργός Παιδείας να του στέρησαν τη δυνατότητα να πάρει μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις, ωστόσο ο 18χρονος πρόσφυγας από το Πακιστάν αποφοίτησε από το ΕΠΑΛ και πριν από λίγες μέρες πήρε και πτυχίο ειδικότητας, όπως δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών.

Φαντάζεστε πώς ένιωσε όταν μεταξύ των καθηγητών που θα τον εξέταζαν αντίκρισε τον άνθρωπο που του στέρησε το όνειρο για μισή μονάδα;

Nέο επεισόδιο στο σίριαλ ξενοφοβικής αναλγησίας με θύματα δύο (αυτή τη φορά) ανήλικους πρόσφυγες μαθητές και προεξάρχοντα τον «γνωστό» άτεγκτο καθηγητή στη Θεσσαλονίκη που πριν από λίγους μήνες στέρησε στον έναν τη δυνατότητα συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις. Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη και ΕΔΕ για τις επαναλαμβανόμενες διακρίσεις.

Ο εν λόγω εκπαιδευτικός, που βεβαίως καταγγέλλεται από αρκετούς συναδέλφους του γι’ αυτή τη συμπεριφορά, επέμεινε στις πρακτικές του βρίσκοντας έρεισμα, προφανώς, στο πρόσφατο «όχι» της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως που με μία υπογραφή της επικύρωσε την άρνηση στον 18χρονο φιλομαθή Σαζέμπ από το Πακιστάν.

Η περιπέτεια του παιδιού, που αποκαλύφθηκε από την «Εφ.Συν.» τον περασμένο Ιούνιο κι έφτασε ώς τη Βουλή. Ο ίδιος κι ακόμη ένας ασυνόδευτος συμμαθητής του αποφοίτησαν από το ΕΠΑΛ παίρνοντας απολυτήριο Λυκείου – όχι όμως και το πτυχίο της ειδικότητάς τους.

Όπως καταγγέλλει η ομάδα εθελοντών «Ανάδοχοι Εκπαιδευτικοί» που στήριξαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια των μαθητικών τους σπουδών στη χώρα μας, η διάκριση σε βάρος τους προκλήθηκε από τη βαθμολογία ενός και μόνο καθηγητή, ο οποίος βαθμολόγησε τον έναν απ’ αυτούς με μισή (0,5) μονάδα κάτω από την απαιτούμενη βάση. Η βαριά συνέπεια για τον μαθητή ήταν ο αποκλεισμός του από το δικαίωμα συμμετοχής και η απομάκρυνσή του από την αίθουσα των πανελλαδικών εξετάσεων του Ιουνίου.

Ο μαθητής αναφέρθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη και ήδη διενεργείται ΕΔΕ για το περιστατικό διάκρισης σε βάρος του.

Όμως η συνέχεια δόθηκε την περασμένη Τετάρτη, ημέρα που καθορίστηκε για την επανεξέταση των δύο μαθητών από διμελή εξεταστική επιτροπή, ώστε να πάρουν και το πτυχίο τους. Κατά παράβαση κάθε στοιχειώδους παιδαγωγικής ευαισθησίας, αλλά και υπηρεσιακής δεοντολογίας, στη διμελή εξεταστική επιτροπή συμμετείχε ο ίδιος εκπαιδευτικός, για το πρόσωπο του οποίου ακριβώς διενεργείται η ΕΔΕ που εξετάζει τυχόν πειθαρχικά παραπτώματα που έβλαψαν τους συγκεκριμένους μαθητές.

Οι μαθητές αναφέρουν ότι ο εκπαιδευτικός από την έναρξη της επαναληπτικής εξέτασης δημιούργησε υπερβολική ψυχολογική ένταση μέσα στην τάξη και αμέσως μετά, αυθαίρετα και καταχρηστικά, αποχώρησε από την αίθουσα και η εξέταση ματαιώθηκε! Μετά το περιστατικό η διοίκηση όρισε τη χθεσινή (Δευτέρα) ως νέα ημέρα για την επανεξέτασή τους από άλλη διμελή εξεταστική επιτροπή με αμερόληπτους καθηγητές άλλων σχολείων. Η νέα αυτή εξεταστική επιτροπή τήρησε πιστά τους τυπικούς κανόνες των γραπτών εξετάσεων και οι δυο μαθητές πέρασαν τις εξετάσεις και πήραν και το πτυχίο τους.

«Τελικά το δίκαιο νίκησε, οι μαθητές πήραν τα πτυχία τους. Παραμένει ανοιχτό το ερώτημα της απόδοσης πειθαρχικών ευθυνών, καθώς η επανειλημμένη αντιπαιδαγωγική, αντιδεοντολογική και άνιση μεταχείριση –ιδίως των αλλοδαπών– μαθητών μπορεί να τους απομακρύνει οριστικά από την εκπαίδευση με βαρύτατες συνέπειες για τη μετέπειτα πορεία της ζωής τους και για το κοινωνικό σύνολο», αναφέρουν οι «Ανάδοχοι Εκπαιδευτικοί».

Αξιοσημείωτο είναι ότι μετά την περιπέτεια του Σαζέμπ, παιδιά από το σχολείο των Βασιλικών αποφεύγουν να εγγραφούν στον Τομέα Πληροφορικής λόγω της προηγούμενης κακής εμπειρίας των συμμαθητών τους με τον συγκεκριμένο καθηγητή.

Άγνωστο εν τω μεταξύ παραμένει το αποτέλεσμα της πρώτης ΕΔΕ του Ιουνίου, που πάντως έχει ολοκληρωθεί, αλλά και η στάση της κ. Κεραμέως, για την οποία υπάρχει προβληματισμός αν τελικά θέλει φιλομαθή προσφυγόπουλα στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Exit mobile version