Οι βομβαρδισμοί στη Γάζα τελείωσαν, η ανθρωπιστική κρίση όμως όχι
ΚΟΣΜΟΣ

Οι βομβαρδισμοί στη Γάζα τελείωσαν, η ανθρωπιστική κρίση όμως όχι

SHARE THIS

Η ανθρωπιστική στήριξη προς τους πληγέντες έχει ξεκινήσει, αλλά η ζημιά έχει γίνει.

«Με την κατάπαυση του πυρός ήρθε η ανακούφιση. Οι βομβαρδισμοί σταμάτησαν. Οι άνθρωποι επισκέπτονταν ο ένας τον άλλον, αισθάνονταν ανακουφισμένοι» δηλώνει η Salwa Tibi, εκπρόσωπος του προγράμματος στη Γάζα για την CARE International.

Νωρίτερα την προηγούμενη την εβδομάδα η Tibi δεν ήταν σίγουρη αν θα επιβίωνε και πότε τελικά θα ξημέρωνε η ημέρα κατάπαυσης του πυρός – τόσο βαρύς ήταν ο βομβαρδισμός από τις ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις. Αυτή την εβδομάδα, η κόρη της Tibi, έγκυος για πρώτη φορά, γέννησε στο νοσοκομείο την εγγονή της Naya, που ήρθε στον κόσμο υπό τον ήχο των βομβαρδισμών.

Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έθεσε τέλος στην βία, τους βομβαρδισμούς και το αιματοκύλισμα που κράτησε 11 ολόκληρες μέρες.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γάζα αγωνίζονται για να ανταποκριθούν σε μια διογκούμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα καύσιμα, τα τρόφιμα, το νερό και τα φάρμακα είναι ελάχιστα. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν ανατινάξει και καταστρέψει δρόμους, σπίτια και άλλες κρίσιμες υποδομές, με τους βομβαρδισμούς να εμποδίζουν τις ανθρωπιστικές ομάδες να φτάσουν σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Συγγενείς του Μαχμούτ Σεταβί, 19 ετών, που σκοτώθηκε στους βομβαρδισμούς της Γάζας
Ανθρωπιστικές οργανώσεις δίνουν έμφαση στην παροχή φαγητού, νερού, φαρμάκων και υγειονονομικής περίθαλψης

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δημοσίων Έργων και Στέγασης της Γάζας, πριν από την κατάπαυση του πυρός είχαν καταστραφεί περίπου 230 κτίρια που περιείχαν περισσότερες από 991 κατοικίες και εμπορικές μονάδες, ενώ εκατοντάδες άλλα κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Περισσότεροι από 72.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν την περασμένη εβδομάδα και περίπου 56.000 – εκ των οποίων οι μισοί περίπου ήταν παιδιά – αναζήτησαν καταφύγιο σε σχολεία που διαχειρίζεται η Υπηρεσία Προσφύγων και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA).

Ορισμένοι από αυτούς τους ανθρώπους αναμένεται να αρχίσουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους τώρα που σταμάτησαν οι μάχες. Ωστόσο υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με το καθαρό πόσιμο νερό λόγω των ζημιών σε εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης της Γάζας. Περίπου 800.000 άνθρωποι δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε ασφαλές νερό, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA).

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι επίσης ανεπαρκές, καθώς το δίκτυο έχει υποστεί καταστροφές ενώ κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών λειτουργούσε μόνο για λίγες ώρες την ημέρα. Οι ελλείψεις αυτές επηρέασαν επίσης τα νοσοκομεία, τα οποία βασίζονται στις γεννήτριες για τις θερμοκοιτίδες, τις χειρουργικές επεμβάσεις και τη θεραπεία των τραυματιών. Οι ιατρικές προμήθειες έχουν επίσης εξαντληθεί.

Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία
Παιδιά κάθονται πάνω σε πύραυλο που δεν εξερράγη

Αυτό με τη σειρά του επιβαρύνει ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που έχει ήδη ταλαιπωρηθεί από την πανδημία. Αυξάνονται επίσης οι φόβοι για μια νέα έξαρση του κορονοϊού, επειδή η βία ανάγκασε ορισμένους να καταφύγουν σε πολυπληθή καταφύγια και σταμάτησε κάθε εκστρατεία εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 19 εγκαταστάσεις υγείας έχουν υποστεί ζημιές στη Λωρίδα της Γάζας. Μια κλινική πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης στη βόρεια Γάζα καταστράφηκε και μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή προκάλεσε ζημιές σε μια κλινική περίθαλψης εγκαυμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) το περασμένο Σαββατοκύριακο. «Ο πληθυσμός της Γάζας δεν πρόκειται να ανακάμψει εύκολα από αυτό» δηλώνουν πηγές από τους ΓΧΣ, υπογραμμίζοντας ότι άλλη μια γενιά Παλαιστινίων θα έχει βαθιά ψυχικά τραύματα από τις συγκρούσεις και τη βία. Το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων παρέχει ήδη ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε περίπου 75.000 παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών, με τον Ιβάν Καρακασιάν, επικεφαλής του τμήματος για την Παλαιστίνη, να τονίζει ότι το Συμβούλιο επισκέπτεται αυτοσχέδιες οικείες στις οποίες μένουν προσωρινά οικογένειες που έχουν καταστραφεί τα σπίτια τους.

Η Γάζα έχει ξαναζήσει τα ίδια. Η εκεχειρία είναι απλώς μια προσωρινή λύση. Χωρίς την οριστική επίλυση του Παλαιστινιακού, κάθε φορά που υπάρχει ένας κύκλος εχθροπραξιών και βίας, θα αναπαράγεται ο ίδιος αιματηρός φαύλος κύκλος και θα σκοτώνονται εκατοντάδες αθώοι άνθρωποι.

Exit mobile version