ΟΗΕ: Εκατομμύρια Αφρικανοί απειλούνται να βυθιστούν σε ακραία φτώχεια
ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Εκατομμύρια Αφρικανοί απειλούνται να βυθιστούν σε ακραία φτώχεια

SHARE THIS

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες για τον τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η πανδημία του νέου κορονοϊού στην Αφρική, που θα πλήξει εκατομμύρια ανθρώπους.

«Η πανδημία απειλεί τις προόδους που έχουν σημειωθεί στην Αφρική. Θα επιδεινώσει τις υπάρχουσες ανισότητες και θα εντείνει την πείνα, τον υποσιτισμό και την ευαλωτότητα απέναντι στην ασθένεια» τόνισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Αντόνιο Γκουτέρες, προσθέτοντας ότι εκατομμύρια άνθρωποι «ενδέχεται να βυθιστούν στην ακραία φτώχεια».

Κάλεσμα σε «διεθνή αλληλεγγύη»

Γι’ αυτό, καλεί σε αυξημένη «διεθνή αλληλεγγύη» προς την ήπειρο και επισημαίνει πως «οι χώρες της Αφρικής θα πρέπει να έχουν την ίδια άμεση, ίση και οικονομικά προσιτή πρόσβαση σε οποιοδήποτε εμβόλιο ή θεραπεία βρεθεί, τα οποία θα πρέπει να θεωρηθούν παγκόσμια δημόσια αγαθά».

Απηύθυνε επίσης έκκληση για ενίσχυση των συστημάτων υγείας στην Αφρική, για επάρκεια σε προμήθειες τροφίμων, προστασία της εργασίας, ενίσχυση της εκπαίδευσης και σε προσπάθειες για αποφυγή μιας δημοσιονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΗΕ η Αφρική χρειάζεται περισσότερα από 200 δισ. δολάρια για να αντιμετωπίσει τις δραματικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας, γι΄αυτό και ζήτησε να βρεθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του χρέους των αφρικανικών χωρών, «ξεκινώντας από ένα γενικό πάγωμα του χρέους των χωρών που δεν μπορούν να το εξυπηρετήσουν».

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Αφρική «αντέδρασε άμεσα για την αντιμετώπιση της πανδημίας», σημειώνοντας ότι «μέχρι στιγμής ο αριθμός των κρουσμάτων που έχει ανακοινωθεί είναι μικρότερος από αυτόν που φοβόμασταν». Ωστόσο πρόσθεσε ότι «ο ιός έχει προκαλέσει περισσότερους από 2.500 νεκρούς στην Αφρική».

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RFI. Στη συνέντευξη ο ΓΓ του ΟΗΕ εκτίμησε ότι οι ανεπτυγμένες χώρες θα όφειλαν να πάρουν «μαθήματα» από τα «πολύ θαρραλέα προληπτικά μέτρα» που πήραν κάποιες αφρικανικές χώρες για να αποτρέψουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Χάρη στις αποφάσεις που πήραν «στην αρχή» της κρίσης, η εξάπλωση της πανδημίας έγινε «κατά τρόπο πολύ πιο αργό», τόνισε.

Η Αφρική μετράει περίπου 3.000 καταγεγραμμένους θανάτους και περίπου 88.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Τώρα πράξη η διεθνής αλληλεγγύη

Η διεθνή αλληλεγγύη πρέπει να γίνει άμεσα πράξη. Σε αυτή την πρωτοφανή παγκόσμια συνθήκη πρέπει να υπάρξει πρωτοφανής και παγκόσμια απάντηση. Όλοι πρέπει να αποκτήσουν ίση και άμεση πρόσβαση σε οποιαδήποτε θεραπεία κριθεί αποτελεσματική ενάντια στον κορονοϊό και η διεθνής κοινότητα να μεριμνήσει για το κύμα φτώχειας που έρχεται και απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους. Σήμερα όσο ποτέ, χρειάζεται μία ένωση δυνάμεων για όλους εκείνους που βρίσκονται σε ανάγκη και έχουν χάσει την ελπίδα.

 

Exit mobile version