Ορκίστηκαν οι πρώτες 98 γυναίκες δικαστές στην Αίγυπτο – Μικρό αλλά σημαντικό βήμα μπροστά!
ΚΟΣΜΟΣ

Ορκίστηκαν οι πρώτες 98 γυναίκες δικαστές στην Αίγυπτο – Μικρό αλλά σημαντικό βήμα μπροστά!

SHARE THIS

"Όνειρα παλιότερων γενεών γυναικών επιτέλους υλοποιήθηκαν", τόνισαν οι γυναίκες δικαστές.

Περίπου 100 γυναίκες ορκίστηκαν πρόσφατα, δικαστές στο δικαστικό σώμα της Αιγύπτου. Το συμβούλιο είχε επανειλημμένα απορρίψει γυναίκες αιτούσες. Τα τελευταία χρόνια, πολλές γυναίκες αμφισβήτησαν τις αποφάσεις του συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότι υφίστανται διακρίσεις.

Η ορκωμοσία ήρθε μήνες αφότου ο Πρόεδρος της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ενέκρινε την είσοδο γυναικών δικαστών στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στη Δημόσια Εισαγγελία, τα δύο δικαστικά όργανα που μέχρι πρόσφατα ήταν αποκλειστικά ανδροκρατούμενα.

Ο Χοσαμ ελ-Ντιν καλωσόρισε τις νέες δικαστίνες, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για μια σημαντική προσθήκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας». Χαρούμενες που τα όνειρα των προηγούμενων γενιών γυναικών επιτέλους έγιναν πραγματικότητα, δήλωσαν κάποιες από αυτές.

«Αυτή είναι μια αξέχαστη μέρα. Είναι ένα όνειρο και για εμάς και για τις προηγούμενες γενιές», τόνισε η Ράντουα Χέλμι, μία από τους νεοδιορισθείσες δικαστίνες. «Το να είσαι γυναίκα σε ένα από τα ανώτερα δικαστικά όργανα στην Αίγυπτο και τον αραβικό κόσμο ήταν ένα όνειρο».

Η απόφαση του αλ Σίσι τον Μάρτιο επικροτήθηκε από πολλές ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών. Το Εθνικό Συμβούλιο της Αιγύπτου για τις Γυναίκες είπε τότε ότι η κίνηση αντιπροσώπευε μια πολιτική βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση των γυναικών.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Αιγύπτου που ιδρύθηκε το 1946, είναι σαν το ελληνικό ΣτΕ, ένα ανεξάρτητο δικαστικό όργανο που χειρίζεται κυρίως διοικητικές διαφορές, πειθαρχικές υποθέσεις και προσφυγές. Επίσης, εξετάζει σχέδια νόμων, αποφάσεων και συμβάσεων στα οποία η κυβέρνηση ή ένα κυβερνητικό όργανο είναι συμβαλλόμενο μέρος.

Ωστόσο, εν γένει οι γυναίκες εξακολουθούν να υπο-εκπροσωπούνται και να αποκλείονται από τα περισσότερα δικαστικά όργανα. Η συγκεκριμένη κίνηση είναι ένα θετικό αλλά πολύ καθυστερημένο βήμα, ωστόσο υστερεί αρκετά όσον αφορά την καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των γυναικών.

Ο πρόεδρος, μάλιστα, διόρισε 433 άνδρες και καμία γυναίκα ως αναπληρωτές στην Εισαγγελία πριν από λίγους μήνες.

Στοχοποιούν ακόμη γυναίκες influencers

H κυβέρνηση συνεχίζει να στοχοποιεί γυναίκες που έχουν επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από τον Απρίλιο του 2020, οι Αιγυπτιακές αρχές έχουν συλλάβει και ασκήσει δίωξη σε δέκα γυναίκες Tik Tokers για υπερβολικά ασαφείς νομικές διατάξεις, που σχετίζονται με την “ηθική” και άλλες ψευδείς κατηγορίες.

Ένα ακόμη συγκλονιστικό γεγονός είναι πως οι αρχές απελευθέρωσαν όλους τους υπόπτους σε μια υπόθεση υψηλού κύρους που αφορούσε ομαδικό βιασμό του 2014 στο Κάιρο.

Πιο συγκεκριμένα, αντί να προστατεύσουν τους επιζώντες αλλά και τους μάρτυρες σεξουαλικής βίας, οι αρχές απείλησαν, κράτησαν αυθαίρετα και άσκησαν ποινική δίωξη σε τέσσερις μάρτυρες.

Είναι καιρός πια οι αρχές της χώρας να αντιμετωπίσουν τις εδραιωμένες διακρίσεις εις βάρος των γυναικών και των κοριτσιών

Exit mobile version