Παγκόσμιος ανταγωνισμός για το εμβόλιο του κορονοϊού
ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιος ανταγωνισμός για το εμβόλιο του κορονοϊού

SHARE THIS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει να υλοποιεί μια στρατηγική συλλογικής αγοράς δοκιμαστικών εμβολίων κατά της νόσου του κορονοϊού για να αποτρέψει το ενδεχόμενο ενός «πολέμου» μεταξύ των κρατών-μελών για το ποιο τελικά θα καταφέρει να λανσάρει το δικό του εμβόλιο.

Χθες, Πέμπτη, η Επιτροπή συμφώνησε με την Johnson & Johnson για την αγορά 200 εκατομμυρίων δόσεων ενός πειραματικού εμβολίου, ενώ έχει ήδη προηγηθεί η συμφωνία με τη Sanofi για μια ακόμη γιγαντιαία παρτίδα 300 εκατομμυρίων δόσεων.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ έχουν συγκεντρώσει αποθέματα δοκιμαστικών εμβολίων, υπογράφοντας παράλληλες συμφωνίες, ώστε να επωφεληθούν πρώτες από το τελικό, διαπιστευμένο εμβόλιο που θα θωρακίσει τους πολίτες απέναντι στην πανδημία.

Η πρωτοβουλία του Μπιλ Γκέιτς

Μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, στο πλαίσιο της «παγκόσμιου ανταγωνισμού» για το εμβόλιο του κορονοϊού, ο Αμερικανός επιχειρηματίας Μπιλ Γκέιτς φιλοδοξεί να διαμορφώσει ένα νέο μοντέλο διανομής των εμβολίων.

Η πρότασή του αφορά στη δημιουργία ενός συστήματος προαγοράς ενός ευρύτατου φάσματος διαφορετικών εμβολίων, που θα διανέμονται ισότιμα σε παγκόσμια κλίμακα. Στα φτωχότερα κράτη, τα εμβόλια αυτά θα διανέμονται δωρεάν, ενώ για τα πλουσιότερα κράτη προτείνεται να υπάρχει ένα υψηλό αντίτιμο για την αγορά τους.

Στη διαδικασία αυτή, ο διεθνής οργανισμός Gavi, που ασχολείται με την αξιοποίηση εμβολίων και τη διανομή τους σε όλα τα κράτη, φαίνεται να κινείται ενεργά για να διασφαλίσει ένα διαμεσολαβητικό ρόλο.

Ο οργανισμός αυτός έχει ήδη κινητοποιηθεί ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο διανομής του τελικού εμβολίου, αλλά και παράλληλων δοκιμαστικών εμβολίων, σε όλα τα κράτη με τρόπο ισότιμο και οικονομικά επωφελή, ειδικά για τα αδύναμα οικονομικά κράτη.

Ως καταληκτική περίοδος ένταξης των χωρών στην πρωτοβουλία του Gavi έχει τεθεί η 31ηΑυγούστου. Από τα 81 κράτη που έχουν μέχρι σήμερα δηλώσει συμμετοχή, 6 είναι κράτη-μέλη της ΕΕ: Η Εσθονία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Τσεχία και η Φινλανδία.

Σεθ Μπέρκλεϊ: «Κάνουμε μια παγκόσμια προσπάθεια»

Ο διευθύνων σύμβουλος του Gavi, Σεθ Μπέρκλεϊ, μιλώντας στο ευρωπαϊκό δίκτυο Politico, σημείωσε ότι «αναμένουμε να ενταχθούν στην πρωτοβουλία όλα τα κράτη διεθνώς, καθώς πρόκειται για μια παγκόσμια προσπάθεια που αφορά την υγεία όλων μας».

Πρόσθεσε επίσης ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ΗΠΑ έχουν την οικονομική δυνατότητα να δαπανήσουν μεγάλα ποσά για ερευνητικούς σκοπούς και δοκιμαστικά τεστ εμβολίων, όμως αυτό δεν επιλύει το πρόβλημα συνολικά, εάν πολλά κράτη δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια κι εάν η πανδημία συνεχίζει να μαίνεται με το τρόπο που συμβαίνει σήμερα».

Μέσω του Gavi, ο Μπέρκλεϊ επεξεργάζεται προσφορές για 12 έως 15 διαφορετικά εμβόλια. Το θέμα είναι ότι πολλά από αυτά μπορεί να μην καταπολεμούν τον κορονοϊό, όπως επίσης δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο ιός δεν θα μεταλλάσσεται σε τέτοιο βαθμό, που θα καθιστά τελικά αδύνατη τη τελική διαμόρφωση ενός εμβολίου, ακυρώνοντας όλες τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες.

«Εάν 30 χώρες αγοράσουν το 100% των διαθέσιμων δόσεων εμβολίου, τότε οι φτωχές χώρες θα μείνουν στο περιθώριο» υπογράμμισε ο Μπέρκλεϊ, τονίζοντας ότι «το ζήτημα είναι να επωφεληθούν όλοι συνολικά, όχι μόνο οι ισχυρότεροι». Για αυτό, κατέληξε, «καλούμαι όλες τις χώρες να ενταχθούν στο δικό μας πρόγραμμα ή έστω να συνεργασθούν μαζί μας, για να αποφευχθεί ένας άδικος και εξαιρετικά δαπανηρός ‘παγκόσμιος ανταγωνισμός’ για το εμβόλιο του κορονοϊού».

>> Διαβάστε ακόμα: Πούτιν: “Έχουμε εμβόλιο για τον κορονοϊό – Το έκανε η κόρη μου”

Exit mobile version