Παραπομπή Τραμπ: Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
ΚΟΣΜΟΣ

Παραπομπή Τραμπ: Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

SHARE THIS

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι και επίσημα ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμπεται σε δίκη για δεύτερη φορά στην ιστορία της Αμερικής.

Η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το αν θα αποπεμφθεί ή όχι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκίνησαν το βράδυ της Τετάρτης 13 Ιανουαρίου και το αποτέλεσμά της ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο, καθώς οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία στο σώμα.

Τι γίνεται όμως από εδώ και πέρα;

Η παραπομπή είναι μια διαδικασία σε δύο στάδια. Στο δεύτερο στάδιο η Γερουσία θα κληθεί να δικάσει τον Τραμπ. Η Γερουσία είναι δηλαδή το σώμα αυτό που θα αποφασίσει με πλειοψηφία 2/3 για το αποτέλεσμα της δίκης. Για να καθαιρεθεί από το αξίωμά του ο Τραμπ θα πρέπει τουλάχιστον 17 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές να συμπαραταχθούν με τους 50 Δημοκρατικούς, ώστε να υπάρξει η κατά το Σύνταγμα απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων. Αυτό με δεδομένο ότι όλοι οι γερουσιαστές θα ψηφίσουν. Εάν δεν ψηφίσουν και οι 100, θα χρειαστούν περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι για να στηρίξουν την καθαίρεση Τραμπ.

Πότε θα ξεκινήσει η δίκη;

Αυτό θα εξαρτηθεί από την απόφαση του Ρεπουμπλικανού επικεφαλής της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ, ενός προσώπου με μεγάλη επιρροή στο κόμμα του. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν θα ξεκινήσει η δίκη μέχρι το τέλος της θητείας Τραμπ – μέχρι την 19η Ιανουαρίου δηλαδή. Από την 20η Γενάρη, ημέρα που αναλαμβάνει ο Μπάιντεν, η δίκη θα μπορούσε να ξεκινήσει.

Μπορεί να ολοκληρωθεί η δίκη σε μία μέρα;

 Όχι. Θα χρειαστούν αρκετές συνεδριάσεις, ίσως και εβδομάδες ή ακόμα και μήνες για να αποφασίσει η Γερουσία.

Η πρώτη αποπομπή του Τραμπ απέτυχε. Τι έχει αλλάξει τώρα;

Αυτό που έχει αλλάξει είναι η θέση πολλών Ρεπουμπλικάνων. Κατά συνέπεια έχουν αλλάξει οι πολιτικοί συσχετισμοί. Στην πρώτη παραπομπή μόνο ο Μιτ Ρόμνεϊ είχε ζητήσει την καθαίρεση του Τραμπ. Τώρα τα πράγματα φαίνεται να είναι διαφορετικά, με τον ΜακΚόνελ να μοιάζει ρυθμιστής των εξελίξεων.

Ο Μιτς ΜακΚόνελ, ρυθμιστής των εξελίξεων στη δίκη Τραμπ από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων. Credit: Andrew Harnik / Associated Press.

Τι σημαίνει η καθαίρεση Τραμπ;

Καθαίρεση σημαίνει πρακτικά ότι ο Τραμπ δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία στο μέλλον. Ανάλογα με την τελική ετυμηγορία ενδέχεται να χάσει και την εξαψήφια μηνιαία σύνταξη που θα απολαμβάνει από εδώ και πέρα, αλλά και άλλα προνόμια πρώην προέδρων.

Ενδέχεται να καθυστερήσει η διαδικασία λόγω θεμάτων ημερήσιας διάταξης στη Γερουσία;

Εξαρτάται. Το πρόγραμμα 100 ημερών του Μπάιντεν και ειδικά οι ακροάσεις των υπουργών μπορεί να καθυστερήσουν την διαδικασία. Για την πρώτη εβδομάδα έχουν ήδη προγραμματιστεί ακροάσεις για τον υποψήφιο υπ. Άμυνας Λόϊντ Ώστιν, την υποψήφια υπ. Οικονομικών Τζάνετ Γιέλεν και τον υποψήφιο υπ. Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας.

Επίσης οι γερουσιαστές θα κληθούν να ψηφίσουν την πρόταση Μπαίντεν για την οικονομική στήριξη των πληγέντων από την πανδημία (εργαζομένων και επιχειρήσεων), όπως επίσης και την πρόταση για μηνιαία στήριξη 2000 δολαρίων.

Σημαντικό στοιχείο στην όλη διαδικασία είναι η αλλαγή της πλειοψηφίας στη Γερουσία μόλις ενσωματωθούν και τα αποτελέσματα της πολιτείας της Τζόρτζια. Ο ΜακΚόνελ θα πάψει να είναι επικεφαλής της πλειοψηφίας, με τον Δημοκρατικό Τσακ Σάμερ να τον αντικαθιστά από την πλευρά των Δημοκρατικών. Ο ΜακΚόνελ βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα εάν θα είναι εκείνος που θα βάλει την υπογραφή του ως επικεφαλής του σώματος που καθαίρεσε τον Τραμπ ή ως εκείνος ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων που, παρά το γεγονός ότι μπορεί να έχει αντικατασταθεί από τον Σάμερ ως επικεφαλής της πλειοψηφίας, θα είναι εκείνος που θα καθορίσει την απόφαση υπέρ ή κατά του Τραμπ. Όπως και να έχει ο ρόλος του είναι καταλυτικός για την εξέλιξη της δίκης.

O Δημοκρατικός γερουσιαστής Τσακ Σάμερ, που αναμένεται να αναλάβει επικεφαλής της Γερουσίας μόλις ενσωματωθούν οι ψήφοι της Τζόρτζια, με την Νάνση Πελόζι, πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Credit: Chip Somodevilla / Getty Images.

Υπάρχει προηγούμενο στη διαδικασία της παραπομπής άλλου Αμερικανού προέδρου;

Ναι. Τρεις Αμερικανοί πρόεδροι έχουν βρεθεί σε αυτή τη θέση, συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ. Ο πρώτος ήταν ο Άντριου Τζόνσον το 1868, όταν είχε προχωρήσει σε αντικατάσταση υπουργού κατά παράβαση της τότε νομοθεσίας. Ο  δεύτερος ήταν ο Μπιλ Κλίντον τον Οκτώβριο του 1998, με την υπόθεση Λεβίνσκι. Και οι δύο «επιβίωσαν» και δεν καθαιρέθηκαν, όπως ακριβώς συνέβη και με την πρώτη παραπομπή του Τραμπ. Κοντά στην παραπομπή βρέθηκε και ο Νίξον ο 1973 για τον σκάνδαλο «Watergate».

Exit mobile version