Περού: Δικάζεται ο Φουτζιμόρι για το σαδιστικό πρόγραμμα στείρωσης 270.000 γυναικών
ΚΟΣΜΟΣ

Περού: Δικάζεται ο Φουτζιμόρι για το σαδιστικό πρόγραμμα στείρωσης 270.000 γυναικών

SHARE THIS

Το σκοταδιστικό και σαδιστικό πρόγραμμα του Φουζτιμόρι αφορούσε χιλίαδες γυναίκες που ανήκαν σε φυλές αυτοχθόνων και εφαρμόστηκε την περίοδο 1996-2000.

Ξεκίνησε στη Λίμα του Περού η η δίκη του πρώην προέδρου του Περού και καταδικασθέντος για σκάνδαλα διαφθοράς Αλμπέρτο Φουτζιμόρι για τις «εξαναγκαστικές στειρώσεις» χιλιάδων γυναικών που ανήκαν στα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Το σκοταδιστικό και σαδιστικό πρόγραμμα του Φουτζιμόρι αφορούσε χιλίαδες γυναίκες που ανήκαν σε φυλές αυτοχθόνων και εφαρμόστηκε την περίοδο 1996-2000. Μαζί με τον Φουτζιμόρι διώκονται και τρεις υπ. Υγείας που συναίνεσαν στο έγκλημά του, παραβιάζοντας κατάφωρα τις θεμελιώδεις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τι ήταν το πρόγραμμα στειρώσεων;

Την επίμαχη περίοδο η κυβέρνηση Φουτζιμόρι είχε θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα «οικογενειακού προγραμματισμού», όπως το αποκαλούσε, που προέβλεπε την απολίνωση των σαλπίγγων γυναικών κυρίως αυτόχθονων πληθυσμών, θεωρητικά σε εθελοντική βάση, με στόχο τη μείωση της γεννητικότητας. Το πρόγραμμα Φουτζιμόρι συνέδεε τότε την οικονομική μακροημέρευση της χώρα με την μείωση της γεννητικότητας, μιας ακραία διεστραμμένης ιδεολογικής εμμονής που δεν είχε άλλο στόχο παρά την εξόντωση του αυτόχθονου στοιχείου στο Περού.

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, 272.028 Περουβιανές υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις περίδεσης των σαλπίγγων. Εξ αυτών, οι 2.074 έχουν καταθέσει προσφυγές στη δικαιοσύνη διότι υποχρεώθηκαν να υποβληθούν στις επεμβάσεις αυτές. Επισήμως, είναι γνωστό ότι 18 από τις γυναίκες πέθαναν εξαιτίας επιπλοκών των επεμβάσεων.

Κινητοποιήσεις κατά του προγράμματος Φουτζιμόρι με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης

Ο Φουτζιμόρι, 82 ετών σήμερα, εκτίει ποινή κάθειρξης 25 ετών για διαφθορά και σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έστω και αργά, η περουβιανή κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2015 προχώρησε στη σύσταση εθνικού μητρώου των θυμάτων των εξαναγκαστικών στειρώσεων και τρία χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2018, η γενική εισαγγελία άρχισε να διενεργεί τη σχετική έρευνα.

Τα θύματα δεν έχουν αποζημιωθεί μέχρι σήμερα, περιμένοντας από την δικαιοσύνη να επιτελέσει το ρόλο της και να δικαιωθούν.

Exit mobile version