Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε ρωσικό κλοιό το Κίεβο – Εκρήξεις στην πόλη Ντνίπρο
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε ρωσικό κλοιό το Κίεβο – Εκρήξεις στην πόλη Ντνίπρο

SHARE THIS

Ρωσική επίθεση σημειώθηκε εναντίον Ινστιτούτου στο Χάρκοβο, όπου βρίσκεται απενεργοποιημένος πειραματικός πυρηνικός αντιδραστήρας.

Σε ρωσικό κλοιό το Κίεβο, ενώ οι μισοί κάτοικοί του το έχουν εγκαταλείψει. Τα ξημερώματα σημειώθηκαν εκρήξεις στην πόλη Ντνίπρο, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Βολνοβάκα που βρίσκεται βόρεια της Μαριούπολης. Ρωσική επίθεση σημειώθηκε εναντίον Ινστιτούτου στο Χάρκοβο, όπου βρίσκεται απενεργοποιημένος πειραματικός πυρηνικός αντιδραστήρας. Σύμφωνα με το Reuters, ξέσπασε πυρκαγιά σε ξενώνα στην ίδια περιοχή. Την ίδια ώρα, Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να περικυκλώσει διάφορες ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου.

Σε «Χάρκοβο, Τσερνιγκίβ, Μαριούπολη – βλέπουμε προσπάθειες να περικυκλωθούν», είπε ο αξιωματούχος χθες Πέμπτη το βράδυ, όπως μεταδίδει το ertnews.gr.

Το «ίδιο είδος» κινήσεων παρατηρείται γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, με «πολλές γραμμές προώθησης» των ρωσικών στρατευμάτων, πρόσθεσε. Ο ρωσικός στρατός προέλασε «περίπου 5 χιλιόμετρα» τις προηγούμενες 24 ώρες, υπολόγισε. Έχει επομένως αποκτήσει κάποια «ορμή», πάντως «όχι πολλή», σημείωσε και διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο έχει «ισχυρή άμυνα». Παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή πότε ο ρωσικός στρατός θα εισβάλει στο Κίεβο. Σε ορισμένα σημεία, οι μονάδες του βρίσκονται μόλις 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, αναγνώρισε.

Στο μεταξύ δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar δείχνουν ότι η μεγάλη ρωσική οχηματοπομπή που βρισκόταν βορειοδυτικά του Κιέβου, κοντά στο αεροδρόμιο Αντόνοφ, διασκορπίστηκε και αναδιατάχθηκε.

Η Maxar εξήγησε ότι οι εικόνες δείχνουν ίλες τεθωρακισμένων να ελίσσονται μέσα σε πόλεις και διαμέσου πόλεων κοντά στο αεροδρόμιο. Ορισμένα από τα στοιχεία της γιγαντιαίας οχηματοπομπής έλαβαν θέσεις κοντά στη Λουμπιάνκα, με πολλά ρυμουλκούμενα πυροβόλα να έχουν πλέον τοποθετηθεί σε θέσεις βολής.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο του μήνυμα κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι εμπόδισε την απομάκρυνση αμάχων από τις πολιορκούμενες πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα και ότι εξαπέλυσε «επίθεση» στην προβλεπόμενη τροχιά ανθρωπιστικού διαδρόμου, ενώ τόνισε ότι η Ουκρανία δεν έχει καμία εμπλοκή με βιολογικά όπλα.

Σήμερα αναμένεται να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από αίτημα της Ρωσίας, για να συζητηθούν, όπως υποστηρίζει, οι «στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες» των ΗΠΑ στην ουκρανική επικράτεια.

Το Συμβούλιο της ΕE, στην χθεσινή πρώτη μέρα της έκτακτης συνόδου κορυφής, «αναγνώρισε τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες» της Ουκρανίας, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να δηλώνει στο twitter ότι χωρίς καθυστέρηση οι “27” θα ενισχύσουν περαιτέρω τους δεσμούς τους και θα εμβαθύνουν τη συνεργασία τους, για να στηρίξουν την Ουκρανία στην επιδίωξη της ευρωπαϊκής της πορείας.

Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει ότι η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της θα συνεχίσουν να παρέχουν συντονισμένη πολιτική, οικονομική, υλική και ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία, ενώ, δεσμεύονται να παρέχουν υποστήριξη για την ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής Ουκρανίας μόλις σταματήσει η ρωσική επίθεση.

Νωρίτερα, ο Γερμανός καγκελάριος απέρριψε το αίτημα του Κιέβου για ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και επανέλαβε την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη διακοπή της αγοράς ενέργειας από τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το βράδυ χθες Πέμπτη (τοπική ώρα· σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) το σχέδιο νόμου που προβλέπει τη χορήγηση βοήθειας ύψους 13,6 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία. Το κείμενο προβλέπει ακόμη δημόσιες δαπάνες 1,5 τρισ. δολαρίων, εγγυάται τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ ως την 30ή Σεπτεμβρίου. Το ποσό της βοήθειας έχει οικονομική και ανθρωπιστική πτυχή, ενώ εγκρίνει προμήθειες όπλων και πυρομαχικών στον ουκρανικό στρατό. Απομένει πλέον μόνο να το υπογράψει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ώστε το κείμενο αυτό να γίνει νόμος του κράτους.

Exit mobile version