«Ράπισμα» και από το Politico: Η Ελλάδα η χειρότερη χώρα της Ε.Ε. στην ελευθερία του Τύπου
EUROKINISSI) ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΚΟΣΜΟΣ

«Ράπισμα» και από το Politico: Η Ελλάδα η χειρότερη χώρα της Ε.Ε. στην ελευθερία του Τύπου

SHARE THIS

Θέμα και στο έγκριτο Politico η επίδοση της Ελλάδας στην Ελευθερία του Τύπου που πλήττει σφοδρά το δήθεν φιλελεύθερο προσωπείο της Κυβέρνησης.

Για ακόμη μία μαύρη πρωτιά φιγουράρει στον διεθνή Τύπο η χώρα μας, μετά τη ντροπιαστική κατρακύλα 38 θέσεων στον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, με το έγκριτο Politico να αφιερώνει άρθρο για την θέση της χώρας μας.

Με τίτλο «Η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα της ΕΕ στην Ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με έκθεση», το δημοσίευμα του Politico επισημαίνει ότι η χώρα μας «αντικατέστησε τη Βουλγαρία ως η χώρα της ΕΕ με τις χειρότερες επιδόσεις στην προστασία της Ελευθερίας του Τύπου και τώρα κατατάσσεται στην 108η -από 70η στον δείκτη του περασμένου έτους- σε μια λίστα με 180 χώρες, που καταρτίστηκε από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα».

Χαρακτηριστικά, το δημοσίευμα αναφέρει:

«Η Ελλάδα είναι η χώρα της ΕΕ με τη χαμηλότερη κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με τον ετήσιο Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου που δημοσιεύτηκε την Τρίτη (03/05).

Η Ελλάδα αντικατέστησε τη Βουλγαρία ως η χώρα της ΕΕ με τις χειρότερες επιδόσεις στην προστασία της Ελευθερίας του Τύπου και τώρα κατατάσσεται στην 108η -από 70η στον δείκτη του περασμένου έτους- σε μια λίστα με 180 χώρες, που καταρτίστηκε από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

Η Ελλάδα είναι μεταξύ μιας λίστας χωρών, όπως η Σλοβενία, η Πολωνία και η Ουγγαρία, που έχουν εντείνει δρακόντειους νόμους κατά των δημοσιογράφων, αναφέρει η έκθεση.

Η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε πέρυσι έναν νέο νόμο που καθιστά αδίκημα τη διάδοση «ψευδών πληροφοριών», που επισείει φυλάκιση έως και πέντε ετών.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι στην Ελλάδα, οι αρχές απέτυχαν να εξιχνιάσουν τη δολοφονία του Έλληνα δημοσιογράφου, Γιώργου Καραϊβάζ, ο οποίος δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2021.

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει το θέμα της ασφάλειας των δημοσιογράφων την Τρίτη στη σύνοδο της ολομέλειας στο Στρασβούργο, όπου η Επίτροπος Διαφάνειας Βέρα Γιούροβα μαζί με τον Επίτροπο Τιερί Μπρετόν, θα προτείνουν έναν «Νόμο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης».

Ο Νόμος θα έχει ως στόχο να κατοχυρώσει τον πλουραλισμό και την ανεξαρτησία των Μέσων Ενημέρωσης στη νομοθεσία της Ε.Ε. και θα καλέσει τις χώρες της Ε.Ε. να στηρίξουν τον νέο νόμο των Βρυξελλών για την προστασία των δημοσιογράφων από καταχρηστικές αγωγές (SLAPPS).

Το μέτρο στοχεύει να δώσει στα δικαστήρια περισσότερη εξουσία για να απορρίπτουν άμεσα τέτοιες αγωγές και ακόμη και να χρησιμοποιήσουν πιθανές ποινές εναντίον τους.

Ο δείκτης World Press Freedom ταξινομεί 180 χώρες ανάλογα με το επίπεδο ελευθερίας που διαθέτουν οι δημοσιογράφοι, βάσει αξιολόγησης του πλουραλισμού, της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης και της ασφάλειας των δημοσιογράφων σε κάθε μία από τις χώρες».

Exit mobile version