Σαλάχ Χαμούρι: Ο δικηγόρος που διώκεται από το Ισραήλ επί 16 χρόνια αλλά δεν εγκαταλείπει την πατρίδα του Παλαιστίνη
ΚΟΣΜΟΣ

Σαλάχ Χαμούρι: Ο δικηγόρος που διώκεται από το Ισραήλ επί 16 χρόνια αλλά δεν εγκαταλείπει την πατρίδα του Παλαιστίνη

SHARE THIS

Οι ισραηλινές αρχές είχαν προηγουμένως προσφέρει στον Χαμούρι την «επιλογή» της απέλασης ως εναλλακτική λύση αντί της φυλάκισης, χωρίς ωστόσο να αποσύρουν τις κατηγορίας περί τρομοκρατικής δράσης.

Εδώ και πάνω από μισό αιώνα, η κατοχή από το Ισραήλ της Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, καθώς και της Λωρίδας της Γάζας έχει οδηγήσει σε συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων που ζουν εκεί.

Ο στρατιωτικός νόμος συνεχίζει να επηρεάζει το εάν, πότε και πώς οι Παλαιστίνιοι μπορούν να πάνε στη δουλειά, στο σχολείο, στο εξωτερικό, να επισκεφθούν τους συγγενείς τους, να κερδίζουν τα προς το ζην, να πάρουν μέρος σε μια διαμαρτυρία, να έχουν πρόσβαση στα χωράφια τους ή ακόμα να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια ή καθαρό νερό. Αυτό σημαίνει καθημερινός εξευτελισμός, φόβος και καταπίεση. Ολόκληρες ζωές ανθρώπων βρίσκονται υπό ομηρεία από το Ισραήλ. Μία από αυτές τις είναι και του Γαλλοπαλαιστίνιου δικηγόρου Σαλάχ Χαμούρι.

Ο Χαμούρι συνελήφθη εκ νέου αυτή την εβδομάδα, αφού πέρασε περισσότερα από δέκα χρόνια ως πολιτικός κρατούμενος στο Ισραήλ. Νωρίς το πρωί της περασμένης Δευτέρας, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο σπίτι του Γαλλοπαλαιστίνιου ακτιβιστή και δικηγόρου, πριν τον θέσουν υπό κράτηση. Η κίνηση αυτή έγινε την επομένη της δημοσίευσης ενός άρθρου του, στο οποίο περιγράφει λεπτομερώς τις δικαστικές παρενοχλήσεις τις οποίες ο ίδιος και η οικογένειά του υπόκεινται εδώ και δεκαέξι χρόνια.

Το δίκτυο New Arab ανέφερε ότι ο Χαμούρι μεταφέρθηκε από το σπίτι του στο κέντρο κράτησης Ofer κοντά στη Ραμάλα. Μέλος της Addameer, της οργάνωσης για τα δικαιώματα των κρατουμένων στην οποία ο Χαμούρι παρέχει εδώ και καιρό νομική στήριξη, τόνισε ότι οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ενημέρωση σχετικά με την τρέχουσα κατάστασή του. Από το περιβάλλον του φοβούνται ότι η σύλληψη θα μπορούσε να είναι το προοίμιο της απέλασής του ή ακόμη και της «διοικητικής του κράτησης», που σημαίνει πρακτικά έως και έξι μήνες φυλακή, χωρίς κατηγορίες. Ο 36χρονος έχει επανειλημμένα υποβληθεί σε τέτοιες αυθαίρετες φυλακίσεις, από την εφηβεία του μέχρι και πρόσφατα το 2020, χωρίς ποτέ να δικαστεί.

Ο Χαμούρι έχει ήδη περάσει συνολικά πάνω από μια δεκαετία στις ισραηλινές φυλακές. Οι αρχές τον παρουσιάζουν ως «τρομοκράτη» του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) και επίδοξο δολοφόνο, παρά την έλλειψη ουσιαστικών αποδεικτικών στοιχείων. Ο ίδιος όχι μόνο αρνείται κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες, αλλά και η κυβέρνηση της Γαλλίας, της οποίας είναι επίσης υπήκοος, επιμένει ότι οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι. Κατά την απελευθέρωσή του μετά από μια πρώτη μακρά περίοδο φυλάκισης που έληξε στα τέλη του 2011, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, δήλωσε ότι ο «φάκελος του κατηγορητηρίου ήταν άδειος». Η ίδια η οργάνωση Addameer έχει επίσης χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» από το ισραηλινό κράτος.

Ο Χαμούρι έχει αρνηθεί να φύγει από την Παλαιστίνη, υπογραμμίζοντας ότι οι ισραηλινές αρχές προσπαθούν να τον τρομοκρατήσουν για να φύγει, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειάς τους να διώξουν τους Παλαιστίνιους από την πατρίδα τους. Τους τελευταίους μήνες ζούσε στο Kufr Aqab, βόρεια της Ιερουσαλήμ, αφού του αφαιρέθηκε η άδεια παραμονής στη γενέτειρά του. Το Σεπτέμβριο του 2020 ενημερώθηκε ότι το ισραηλινό Υπουργείο Εσωτερικών σκόπευε να του αφαιρέσει την κάρτα μόνιμης διαμονής του, απόφαση που τελικά επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ τον Δεκέμβριο του 2021. Του έχει επίσης αφαιρεθεί η ιατροφαρμακευτική ασφάλιση.

Η σύζυγός του, Έλσα Λεφόρ, και τα δύο τους παιδιά ζουν στη Γαλλία από το 2016, από τότε που απελάθηκε, ενώ ήταν έγκυος, από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Courrier de l’Atlas τον περασμένο μήνα, η Λεφόρ υπογράμμισε ότι «η Ιερουσαλήμ είναι κατεχόμενο έδαφος από το 1967 και άνθρωποι όπως ο σύζυγός μου που ζουν υπό κατοχή δεν μπορούν να δεσμεύονται με πίστη προς την κατοχική δύναμη». Η εφημερίδα επικαλέστηκε επίσης την ισραηλινή ΜΚΟ B’Tselem, σύμφωνα με την οποία περίπου 15.000 Παλαιστίνιοι έχουν αντίστοιχα στερηθεί τις κάρτες παραμονής τους στην πόλη.

Οι ισραηλινές αρχές είχαν προηγουμένως προσφέρει στον Χαμούρι την «επιλογή» της απέλασης ως εναλλακτική λύση αντί της φυλάκισης, χωρίς ωστόσο να αποσύρουν τις κατηγορίας περί τρομοκρατικής δράσης. «Η άρνησή του να υποκύψει σε τέτοιες πιέσεις αποτελεί πράξη αντίστασης απέναντι στο συνεχιζόμενο σχέδιο αποικισμού της Παλαιστίνης και αντικατάστασης του πληθυσμού της με εποίκους» προσθέτουν από το περιβάλλον του.

Exit mobile version