Σε τροχιά σύγκρουσης Λονδίνο και Εδιμβούργο για το νέο δημοψήφισμα στη Σκωτία;
ΚΟΣΜΟΣ

Σε τροχιά σύγκρουσης Λονδίνο και Εδιμβούργο για το νέο δημοψήφισμα στη Σκωτία;

SHARE THIS

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) της Στέρτζον κέρδισε 64 έδρες στο κοινοβούλιο της Σκωτίας και μαζί με τους Πράσινους συμμάχους τους τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας.

Η ηγέτης της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε την Κυριακή στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ότι ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία είναι αναπόφευκτο μετά την μεγάλη εκλογική νίκη του κόμματός της.

Ο Τζόνσον και το Συντηρητικό κόμμα του, το οποίο βρίσκεται στην αντιπολίτευση στη Σκωτία, αντιτίθενται σθεναρά σε ένα νέο δημοψήφισμα, λέγοντας ότι το ζήτημα διευθετήθηκε το 2014, όταν οι Σκωτσέζοι ψήφισαν κατά της ανεξαρτησίας με 55% έναντι 45%.

Όμως τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας κέρδισαν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Σκωτίας στις εκλογές που διεξήχθησαν την Πέμπτη, γεγονός που, όπως δήλωσε η Στέρτζον, της έδωσε εντολή να προωθήσει τα σχέδια για ένα δεύτερο δημοψήφισμα μετά την κρίση του κορονοϊού.

«Η Πρώτη Υπουργός επανέλαβε την πρόθεσή της να διασφαλίσει ότι ο λαός της Σκωτίας θα μπορεί να επιλέξει το μέλλον μας όταν η κρίση τελειώσει» ανέφερε το γραφείο Τύπου της Στέρτζον σε ανακοίνωσή του μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τζόνσον. «Η ίδια κατέστησε σαφές ότι το ζήτημα του δημοψηφίσματος είναι πλέον θέμα του πότε – όχι του αν θα γίνει».

Σε ανακοίνωση του γραφείου του Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ μετά τη συνομιλία του με τη Στέρτζον δεν έγινε καμία αναφορά στο θέμα του δημοψηφίσματος, αλλά τονίστηκε «η σημασία της εστίασης στην ανάκαμψη από την πανδημία αυτή τη στιγμή».

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) της Στέρτζον κέρδισε 64 έδρες στο κοινοβούλιο της Σκωτίας και υπολείπεται μόλις μιας έδρας για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Με τους Πράσινους συμμάχους του, που κέρδισαν οκτώ έδρες και επίσης τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, η Στέρτζον έχει τον έλεγχο της πολιτικής ατζέντας στη Σκωτία.

Κι ενώ οι φήμες αυξάνονται σχετικά με τον εάν η βρετανική κυβέρνηση θα προσέφευγε στη δικαιοσύνη για να σταματήσει ένα πιθανό δημοψήφισμα, ο υπουργός Michael Gove, με δηλώσεις του στο Sky News, τόνισε ότι «δεν πρόκειται να πάμε εκεί».

Η Στέρτζον δήλωσε στο BBC ότι θα ήταν «παράλογο και εντελώς εξωφρενικό» για τη βρετανική κυβέρνηση να αναλάβει νομική δράση για να σταματήσει το δημοψήφισμα. Υποστήριξε ότι μια τέτοια ενέργεια από το Λονδίνο για να αποτρέψει την ψηφοφορία θα ισοδυναμούσε με το να πει ότι η 300 ετών ένωση μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας δεν βασίζεται πλέον στη συναίνεση.

Σύμφωνα με τον νόμο της Σκωτίας του 1998 – ο οποίος δημιούργησε το κοινοβούλιο της Σκωτίας και μεταβίβασε ορισμένες εξουσίες στο Εδιμβούργο από το Λονδίνο – όλα τα θέματα που αφορούν την «Ένωση των βασιλείων της Σκωτίας και της Αγγλίας» επαφίενται στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Το βρετανικό κοινοβούλιο μπορεί να χορηγήσει στην κυβέρνηση της Σκωτίας την εξουσιοδότηση να διεξάγει δημοψήφισμα, μια διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε για να επιτραπεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος του 2014 και η οποία, όπως είπε η Στέρτζον, θα πρέπει να επαναληφθεί γιατί είναι «αίτημα του λαού της Σκωτίας».

Exit mobile version