Ισπανία: Έχασε την πρώτη ψηφοφορία εμπιστοσύνης ο Αλ. Φεϊχό του Λαϊκού Κόμματος
PAUL WHITE / AP
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Έχασε την πρώτη ψηφοφορία εμπιστοσύνης ο Αλ. Φεϊχό του Λαϊκού Κόμματος

SHARE THIS

Η επόμενη ψηφοφορία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή (29/9) και εκεί απαιτείται απλή πλειοψηφία

Για τέσσερις ψήφους έχασε ο Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεϊχό την πρώτη ψηφοφορία στην ισπανική βουλή για να αναδειχθεί πρωθυπουργός. Για την απόλυτη πλειοψηφία απαιτούνται 176 ψήφοι, ενώ εκείνος έλαβε 178 ψήφους κατά και 172 υπέρ.

Η επόμενη ψηφοφορία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή (29/9) και εκεί απαιτείται απλή πλειοψηφία την οποία πάλι πιθανόν να μη κερδίσει.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, εάν κάποιος υποψήφιος δεν καταφέρει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης πριν από τις 27 Νοεμβρίου, τότε η Βουλή θα διαλυθεί και θα ξαναγίνουν εκλογές για τις 14 Ιανουαρίου του 2024.

Στις 137 ψήφους του Λαϊκού Κόμματος (PP), προστίθενται οι 33 του ακροδεξιού κόμματος , η μία ψήφος του κόμματος UPN της Ναβάρρας και η μία επιπλέον ψήφος του Συνασπισμού των Καναρίων Νήσων (CC). Συνολικά 172 ψήφοι , υπολείπονται όμως 4 για την απόλυτη πλειοψηφία.

Τον τελευταίο μήνα, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα πραγματοποίησε σειρά επαφών με άλλα κόμματα και κάλεσε τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες, ειδικότερα το PSOE, να στηρίξουν τον Φεϊχό  ενάντια σε μια πιθανή νέα κυβέρνηση συνασπισμού που θα εξαρτηθεί από τους Βάσκους και Καταλανούς αποσχιστές και αμνηστία στην Καταλονία.

Αν αποτύχει και αυτή η ψηφοφορία, τότε ο βασιλιάς Φελίπε θα καλέσει σε ένα γύρο διαβουλεύσεων τα κόμματα και θα αναθέσει την διερευνητική εντολή στον σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ, που το κόμμα του ήρθε δεύτερο στις εκλογές του Ιουλίου. Όμως και αυτή η εντολή θα είναι περίπλοκη καθώς σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, το PSOE εξασφάλισε 121 έδρες στις εκλογές, στις οποίες θα μπορούσε να ενσωματώσει τους 31 βουλευτές του κόμματος Sumar , με επικεφαλής τη Γιολάντα Ντίαθ και αποτελούμενο από 15 κόμματα – ανάμεσά τους και τους Podemos.

Θα μπορούσε επίσης να εξασφαλίσει την στήριξη των δύο Βασκικών εθνικιστικών κομμάτων PNV (5) και του EH Bildu (6), καθώς και του Γαλικιανού BNG (1). Οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη με τους Καταλανικά αποσχιστικά κόμματα, ERC και Junts, τα οποία διαθέτουν από επτά βουλευτές το καθένα και έχουν ζητήσει αμνηστία προκειμένου να στηρίξουν τον Σάντσεθ.

Exit mobile version