«Ντου» στο σπίτι του προέδρου στη Σρι Λανκα: Η φτώχεια εξοργίζει τον λαό
AP
ΚΟΣΜΟΣ

«Ντου» στο σπίτι του προέδρου στη Σρι Λανκα: Η φτώχεια εξοργίζει τον λαό

SHARE THIS

Χιλιάδες έσπασαν τα οδοφράγματα της αστυνομίας και εισέβαλλαν στην κατοικία του προέδρου σε μια από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές πορείες στη χώρα.

Χιλιάδες διαδηλωτές στη Σρι Λάνκα προσπέρασαν τα οδοφράγματα της αστυνομίας και εισέβαλαν στην κατοικία και το γραφείο του προέδρου σε μία από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές πορείες στη χώρα που πλήττεται από την κρίση φέτος.

Ειδικότερα, ορισμένοι διαδηλωτές, κρατώντας σημαίες της Σρι Λάνκα, εισέβαλαν στην κατοικία του προέδρου Gotabaya Rajapaksa στην πρωτεύουσα Κολόμπο, σύμφωνα με βίντεο από τοπικά τηλεοπτικά κανάλια ειδήσεων το Σάββατο, όπως δημοσίευσε το aljazeera.com.

Οι στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα για να αποτρέψουν τα εξαγριωμένα πλήθη από την εισβολή, όπως ανέφεραν διεθνή ΜΜΕ, προσθέτοντας ότι ο πολιορκημένος 73χρονος πρόεδρος έχει μεταφερθεί σε ασφαλή αλλά άγνωστη τοποθεσία.

Ο Πρωθυπουργός Ranil Wickremesinghe συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών πολιτικών κομμάτων εν μέσω αυξανόμενης οργής για τον χειρισμό της οικονομικής κρίσης από την κυβέρνηση.

Ο Wickremesinghe ζήτησε επίσης από τον πρόεδρο να συγκαλέσει το κοινοβούλιο, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού.

Η Σρι Λάνκα παλεύει κάτω από μια σοβαρή έλλειψη συναλλάγματος που έχει περιορίσει τις βασικές εισαγωγές καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων, βυθίζοντάς τη στη χειρότερη οικονομική αναταραχή των τελευταίων 70 ετών.

Οι μήνες διαδηλώσεων έχουν σχεδόν διαλύσει την πολιτική δυναστεία Rajapaksa που κυβέρνησε τη Σρι Λάνκα το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Ένας από τους αδελφούς του Rajapaksa παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία τον περασμένο μήνα και δύο άλλα αδέρφια και ένας ανιψιός παραιτήθηκαν νωρίτερα από τις θέσεις του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Wickremesinghe ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Μάιο και οι διαμαρτυρίες μειώθηκαν προσωρινά με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να βρει μετρητά για τις επείγουσες ανάγκες της χώρας. Όμως ο κόσμος θέλει τώρα να παραιτηθεί και αυτός, λέγοντας ότι απέτυχε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του.

Παρά τη σοβαρή έλλειψη καυσίμων που έχει σταματήσει τις υπηρεσίες μεταφορών, διαδηλωτές συσσωρεύτηκαν σε λεωφορεία, τρένα και φορτηγά από διάφορα μέρη της χώρας για να φτάσουν στο Κολόμπο για να διαμαρτυρηθούν για την αποτυχία της κυβέρνησης να τους προστατεύσει από την οικονομική καταστροφή.

Η δυσαρέσκεια έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η χώρα με περιορισμένη ρευστότητα σταμάτησε να λαμβάνει αποστολές καυσίμων, αναγκάζοντας το κλείσιμο των σχολείων και τον περιορισμό της βενζίνης και του πετρελαίου για βασικές υπηρεσίες.

Ο Sampath Perera, ένας 37χρονος ψαράς, πήρε ένα υπερπλήρες λεωφορείο από την παραθαλάσσια πόλη Negombo, 40 χιλιόμετρα (25 μίλια) βόρεια του Colombo, για να συμμετάσχει στη διαμαρτυρία.

«Έχουμε πει στον Γκότα ξανά και ξανά να πάει σπίτι του, αλλά εξακολουθεί να είναι προσκολλημένος στην εξουσία. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να μας ακούσει», είπε ο Perera.

Αστυνομική καταστολή παρά τη βεβαίωση για το αντίθετο

Αργά χθες Παρασκευή η αστυνομία επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας μέσα και γύρω στο Κολόμπο, αφού χιλιάδες φοιτητές, που πραγματοποίησαν πορεία προς την οικία του Ρατζαπάξα, ήρθαν αντιμέτωποι με τα δακρυγόνα των δυνάμεων της τάξης.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας, ο οποίος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε επισημάνει ότι οι αρχές δεν θα εμποδίσουν τις ειρηνικές κινητοποιήσεις, ανέφερε σε ανακοίνωσή του σήμερα ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρθεί ως τις 08:00 το πρωί.

Βέβαια, υπήρχαν δεκάδες συμπλοκές, με αύρα, χημικά και αρκετούς τραυματίες.

Exit mobile version