Τι γίνεται με τα πυρηνικά όπλα και τη Λευκορωσία;
AP PHOTO PAVEL BEDNYAKOV
ΚΟΣΜΟΣ

Τι γίνεται με τα πυρηνικά όπλα και τη Λευκορωσία;

SHARE THIS

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι σκοπεύει να στείλει τα όπλα «πέρα από τα σύνορα» για να αποθηκευτούν σε μια εγκατάσταση που βρίσκεται υπό κατασκευή και θα είναι έτοιμη τον Ιούλιο.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σκοπεύει να μεταφέρει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία σύντομα, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους που συμμετείχαν σε συζητήσεις μετά την πρόσφατη απειλή της Μόσχας, αναφέρει το Politico.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι σκοπεύει να στείλει τα όπλα πέρα από τα σύνορα για να αποθηκευτούν σε μια εγκατάσταση που βρίσκεται υπό κατασκευή και θα είναι έτοιμη τον Ιούλιο. Εάν συμβεί αυτό, θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που τα πυρηνικά της Ρωσίας θα βρίσκονται εκτός της επικράτειας της από τη δεκαετία του 1990.

Ο Πούτιν δεν διευκρίνισε τον χρόνο, ωστόσο αξιωματούχοι ΗΠΑ και ΕΕ ανέφεραν ότι δεν έχουν στοιχεία που να σημειώνουν ότι ο πρόκειται να προχωρήσει σε αποστολές στο εγγύς μέλλον. «Ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται ότι έκανε την απειλή για να προσπαθήσει να ταρακουνήσει τους Ουκρανούς και να αποσπάσει την προσοχή από τις απώλειες του Κρεμλίνου στο πεδίο της μάχης», υποστήριξαν οι αξιωματούχοι που επικαλείται το Politico.

Η συμφωνία (;) Μόσχας-Μινσκ

Η Λευκορωσία συγκαταλέγεται μεταξύ των στενότερων συμμάχων της Ρωσίας και υποστηρίζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πούτιν και Λουκασένκο έχουν μιλήσει στο παρελθόν για την τοποθέτηση προηγμένου οπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων, στη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από τη ρωσική πλευρά, Μόσχα και Μινσκ έχουν συνάψει συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για την αποστολή ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία. Το χρονοδιάγραμμα αυτής της αποστολής δεν έχει, ακόμη, διασαφηνιστεί πλήρως. Οι προετοιμασίες για την ανάπτυξη αυτών των όπλων πρόκειται, όπως έχει αναφερθεί, να αρχίσουν τον ερχόμενο μήνα, με την προοπτική οι εν λόγω εγκαταστάσεις να είναι έτοιμες έως τις αρχές του ερχόμενου Ιουλίου. Η ύπαρξη κατάλληλων εγκαταστάσεων δεν συνεπάγεται, ωστόσο, αυτόματα και την αποστολή εκεί τακτικών πυρηνικών όπλων από την πλευρά της Ρωσίας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστηρίζει ότι η Μόσχα δικαιούται να στείλει τακτικά πυρηνικά στη Λευκορωσία επειδή και οι Αμερικανοί έχουν τακτικά πυρηνικά σε έξι χώρες του ΝΑΤΟ. Ο Ρώσος πρόεδρος προσθέτει, ακόμα, ότι η Μόσχα δεν παραβιάζει τις υποχρεώσεις της περί μη διάδοσης των πυρηνικών επειδή θα διατηρήσει τον έλεγχο αυτών των όπλων. Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει, δε, αυτήν την κίνηση, σημειώνει ότι η σχετική απόφαση πάρθηκε έπειτα από την ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να στείλουν στην Ουκρανία αντιαρματικά βλήματα από απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ο Ρώσος πρόεδρος απείλησε αρκετές φορές με τη χρήση πυρηνικών όπλων. Σε ομιλία του τον Σεπτέμβριο του 2022, υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ και η Δύση επιδίδονται σε «πυρηνικό εκβιασμό», όπως υπενθυμίζει με δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

«Σε όσους επιτρέπουν στον εαυτό τους να κάνουν τέτοιες δηλώσεις για τη Ρωσία, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η χώρα μας διαθέτει επίσης διάφορα μέσα καταστροφής», είχε δηλώσει. «Και αν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, σίγουρα θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να προστατεύσουμε τη Ρωσία και το λαό μας. Αυτό δεν είναι μπλόφα».

Exit mobile version