Τραμπ: «ξαφνική» χρηματοδότηση εκατομμυρίων ενώ η εκστρατεία του «ξέμενε» από χρήμα…
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «ξαφνική» χρηματοδότηση εκατομμυρίων ενώ η εκστρατεία του «ξέμενε» από χρήμα…

SHARE THIS

Οι New York Times συνεχίζουν τις αποκαλύψεις για τα οικονομικά, «ένοχα μυστικά» του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εντοπίζοντας μια ύποπτη ροή εκατομμυρίων δολαρίων προς την καμπάνια του το 2016.
Στο αφιέρωμα που υπογράφουν οι Susanne Craig, Mike McIntire και Russ Buettner, σκιαγραφείται το ιστορικό ασυνήθιστων πληρωμών αθροιστικού ύψους 21 εκατομμυρίων δολαρίων από το ξενοδοχείο στο Λας Βέγκας που ανήκει στον Τραμπ και στον «επιστήθιο φίλο και μεγιστάνα» Φιλ Ράφιν, προς άλλες εταιρείες του Τραμπ σε μετρητά και από εκεί απευθείας στον Tραμπ.

Πριν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, η δήθεν αυτοχρηματοδοτούμενη καμπάνια του είχε ξεμείνει από κεφάλαια. Το 2016, η Deutsche Bank, ο τελευταίος μεγάλος δανειστής που συνεργαζόταν με τον Τραμπ, αρνήθηκε την αίτηση του για δάνειο. Ο Τραμπ υποστήριζε πως χρειαζόταν τα χρήματα για το θέρετρο γκολφ που διαθέτει στην Σκωτία, αλλά κάποιοι τραπεζίτες φοβήθηκαν ότι τα χρήματα θα κατέληγαν στην εκστρατεία του.
Εκείνο τον Ιανουάριο, Τραμπ πούλησε μετοχές αξίας 11,1 εκατομμυρίων δολαρίων. Τον Φεβρουάριο πούλησε ακόμα 11,8 εκατομμύρια και τον Μάρτιο 7,5 εκατομμύρια. Τον Απρίλιο, ρευστοποιήθηκαν κι άλλες μετοχές περίπου 8,1 εκατομμυρίων δολαρίων όμως ο επίδοξος, τότε, πρόεδρος, χρειαζόταν ακόμα περισσότερα χρήματα.
Στα ντοκουμέντα με τα φορολογικά αρχεία του Τραμπ που περιήλθαν στην κατοχή των NYT, φαίνεται πως ο επιχειρηματίας μηχανεύθηκε μια ξαφνική χρηματοδότηση άνω των 21 εκατομμυρίων δολαρίων, που ειδικοί χαρακτηρίζουν «ιδιαίτερα ασυνήθιστη σειρά εφάπαξ πληρωμών» από το ξενοδοχείο του στο Λας Βέγκας.
Με ελάχιστες εξαιρέσεις από το 2000, μακροχρόνιες οικονομικές ζημιές και μια επιθετική λογιστική στρατηγική από τον Τραμπ, επέτρεψαν στον επιχειρηματία να φοροαποφεύγει, σύμφωνα με τις πρόσφατες αποκαλύψεις των NYT. Και παρότι τα εκατομμύρια που κέρδισε από τη σειρά ριάλιτι “The Apprentice” με δέκα σεζόν, τον βοήθησαν να ορθοποδήσει και να σώσει την επιχειρηματική του καριέρα, τα έσοδα του ήταν σε ύφεση όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις εκλογές του 2016.
Παρότι όμως τα οικονομικά του επιδεινώνονταν, ο Τραμπ έκανε μία «ένεση» δέκα εκατομμυρίων δολαρίων «με πολλούς να απορούν από πού προήλθε αυτή η ξαφνική εισροή μετρητών» σχολιάζουν οι NYT. Τα φορολογικά αρχεία δεν προσδιορίζουν αν τα 21 εκατομμύρια από το ξενοδοχείο κατέληξαν στην καμπάνια του, αλλά αποδεικνύουν πως το ρευστό ακολούθησε μια διαδρομή συναλλαγών σε διάφορες εταιρείες του Τραμπ πριν τελικά φτάσουν στον ίδιο.
Ο πακτωλός χρημάτων πέρασε πρώτα από την Trump Las Vegas Sales and Marketing, μια εταιρεία χωρίς υπαλλήλους, χωρίς σαφή επιχειρηματικό σκοπό και με μικρά έσοδα κατά το παρελθόν. Η σύμπραξη Τραμπ – Ράφιν τα πέρασε όλα ως «επιχειρηματικά έξοδα».

«Γιατί ξαφνικά αυτή η εταιρεία παρουσιάζει περισσότερα από 20 εκατομμύρια σε αμοιβές και τέλη που δεν ήταν εκεί πριν;» αναρωτιέται ο καθηγητής φορολογίας στην νομική σχολή της Νέας Υόρκης, Ντάνιελ Σαβίρο. «Και όλα αυτά τα χρήματα καταλήγουν στον άνθρωπο που όλως τυχαίως κατεβαίνει υποψήφιος για πρόεδρος και ίσως δεν έχει πλέον πολλά μετρητά;».
Αν τα χρήματα δεν χρησιμοποιήθηκαν πράγματι για έξοδα, τότε η δήλωση φοροαπαλλαγής για τα συγκεκριμένα χρήματα ήταν παράνομη, εξηγεί ο καθηγητής. Και αν μετά από αυτό, τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για την χρηματοδότηση της εκστρατείας του Τραμπ, τότε θα πρέπει να θεωρηθούν παράνομη χορηγία.
Τραμπ και Ράφιν είχαν δημιουργήσει από κοινού την «εταιρεία χωρίς υπαλλήλους», το 2004, καθώς σχεδίαζαν το ξενοδοχείο τους στο Βέγκας. Η λειτουργία και ο σκοπός της παραμένει μυστήριο. Και οι δύο επιχειρηματίες ξόδευαν εκατομμύρια για να προωθήσουν τις άλλες επιχειρήσεις τους, αλλά τα χρήματα δεν περνούσαν ποτέ από την Trump Las Vegas Sales.
Τα φορολογικά αρχεία της εταιρείας δείχνουν κάποια έσοδα μόλις σε δύο από τις χρονιές λειτουργίας της: το 2007 με κέρδη 54.924 δολάρια και το 2008 που απέδωσε 420.756 δολάρια. Και μετά, εντελώς ξαφνικά, το 2016 εμφάνισε κέρδη 13,76 εκατομμυρίων δολαρίων.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την έρευνα των Times, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζάντ Ντιρ χαρακτήρισε το άρθρο «ένα ακόμα πολιτικώς υποκινούμενο κομμάτι που με ανακρίβειες αμαυρώνει μια τυπική επιχειρηματική συμφωνία». Πρόσθεσε δε ότι «κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ως επιτυχημένος επιχειρηματίας ο Ντόναλντ Τραμπ υπήρξε μακροχρόνιος συνεργάτης του Φιλ Ράφιν και κέρδισε οποιεσδήποτε αμοιβές έλαβε».

Ο Φιλ Ράφιν και η σύζυγός του, Αλεξάντρα Νικολαγιένκο. Ο Τραμπ ήταν αυτός που συνέστησε στον 85χρονο πλέον Ράφιν, την γυναίκα που έμελε να γίνει η τρίτη σύζυγός του. Όπως η Μελάνια Τραμπ, και η Νικολαγιένκο είναι πρώην μοντέλο από χώρα του πρώην σοβιετικού μπλοκ. Το ζευγάρι είχε παντρευτεί το 2008 στο Mar-a-Lago, το ιδιωτικό κλαμπ του Τραμπ στο Παλμ Μπιτς και ο ίδιος ο νυν πρόεδρος ήταν ο κουμπάρος τους.

Η εκπρόσωπος του Ράφιν, Τζένιφερ Ρέντσελμαν, αποκρίθηκε από την πλευρά της πως ο κ. Ράφιν «δεν εμπλεκόταν στην καθημερινή διαχείριση του ξενοδοχείου, και όλες οι φορολογικές του δηλώσεις περνούν από τους ανθρώπους που εργάζονται για τους φόρους του».
Εφτά εβδομάδες πριν τις εκλογές του 2016, κάτι ασυνήθιστο συνέβη. Η κοινή επιχείρηση Τραμπ – Ράφιν δανείστηκε 30 εκατομμύρια δολάρια από την City National Bank στο Los Angeles.
Ο Τραμπ υπέγραψε τα χαρτιά για τα δάνεια στη Νέα Υόρκη, αλλά φορολογικά αρχεία δείχνουν πως ο Ράφιν ήταν αυτός που εγγυήθηκε προσωπικά για όλο το ποσό, αν η εταιρεία δεν ήταν στο μέλλον ικανή να αποπληρώσει το δάνειο. Η εταιρεία δεν αποκάλυψε πως θα ξόδευε τα χρήματα.
Μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, ο Ράφιν θα ζητούσε μια χάρη από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Να βοηθήσει στην προώθηση ενός παρατημένου πρότζεκτ μεγάλης σημασίας για τους του Βέγκας: μια υπερταχεία που θα μπορούσε να μεταφέρει τους παίκτες και τους τζογαδόρους από την νότια Καλιφόρνια στο Strip, σε λιγότερο από 90 λεπτά.
Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε εξετάσει την πιθανότητα ενός δανείου 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την σιδηροδρομική γραμμή αλλά τελικά απέρριψε την ιδέα. Ο κ. Τραμπ, αντίθετα «την λάτρεψε», όπως δήλωνε ο ίδιος ο Ράφιν στο Forbes το 2017. Τον περασμένο Μάρτιο, μια επιτροπή που αποτελείτο σε μεγάλο βαθμό από ανθρώπους που είχε ορίσει ο ίδιος ο Τραμπ, ενέκρινε την πώληση αφορολόγητων δανειακών ομολόγων σε ιδιωτικούς επενδυτές. Οι αρχές της Καλιφόρνια και της Νεβάδα ενέκριναν επιπλέον ομόλογα και ταχύτατα τρένα θα μπορούσαν να αρχίσουν να καταφτάνουν στο Βέγκας από το 2024.
Ανάμεσα στους επιχειρηματίες που θα ωφεληθούν περισσότερο θα είναι ο Φιλ Ράφιν και άλλοι «μεγάλοι» του τζόγου που αποτέλεσαν σημαντική πηγή πολιτικού χρήματος για τον Τραμπ όταν το χρειαζόταν περισσότερο. «Και φυσικά, θα ωφεληθεί και ο ίδιος ο Τραμπ».
Lifo με πληροφορίες από New York Times

Exit mobile version