Uber για νοσηλευτές; Μια ιδέα που μπορεί να διαλύσει τη δημόσια υγεία
ΚΟΣΜΟΣ

Uber για νοσηλευτές; Μια ιδέα που μπορεί να διαλύσει τη δημόσια υγεία

SHARE THIS

Εταιρεία στις ΗΠΑ που δραστηριοποιείται στο χώρο της υγείας προτείνει τη δημιουργία υπηρεσίας «έτοιμου και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού» πρόθυμου να εργαστεί ανάλογα με τις ανάγκες και όχι με πλήρη απασχόληση.

Τα ιδιωτικά νοσοκομεία στις ΗΠΑ συνεργάζονται όλο και περισσότερο με τη Silicon Valley για να κάνουν την αμερικανική υγειονομική περίθαλψη να προσφέρει α λα καρτ υπηρεσίες χαμηλού κόστους.

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ βρίσκεται σε κρίση εδώ και πολλά χρόνια. Καθώς οι εργαζόμενοι στην «πρώτη γραμμή» της υγειονομικής περίθαλψης εγκαταλείπουν τον τομέα με ανησυχητικό ρυθμό, τα νοσοκομεία πασχίζουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις σε προσωπικό, με άμεσες συνέπειες στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Ο Craig Allan Ahrens, επικεφαλής στρατηγικής ανάπτυξης μιας νεοφυούς επιχείρησης που ονομάζεται CareRev, έχει μια «καινοτόμο» λύση τόσο για τα νοσοκομεία με έλλειψη προσωπικού, όσο και συνολικά για τους υγειονομικούς.

Η λύση δεν είναι περίπλοκη. Όλα επιστρέφουν στην προσφορά και τη ζήτηση, άλλωστε. Με τη δημιουργία μιας δεξαμενής «έτοιμου και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού», όπως τονίζει ο Ahrens, «που είναι πρόθυμο να εργαστεί ανάλογα με τις ανάγκες και όχι μόνο με πλήρη απασχόληση, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να επωφεληθούν από τους επαγγελματίες που θέλουν να εργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις κυμαινόμενες ανάγκες». Με απλά λόγια αυτό που προτείνει ο επικεφαλής της CareRev είναι ένα «Uber για νοσηλευτές».

Η ιδέα έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει ωθήσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ στα όριά του, αναδεικνύοντας και επιδεινώνοντας δραματικά τα ήδη μεγάλα προβλήματα. Η επιτακτική ανάγκη της υγειονομικής περίθαλψης να αποφέρει κέρδη έχει αφήσει τα νοσοκομεία θλιβερά υποστελεχωμένα, με ελλιπείς πόρους και ανίκανα να αντιμετωπίσουν σωστά την εισροή ασθενών. Όλοι συμφωνούν, λοιπόν, ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, το θέμα όμως είναι προς ποια κατεύθυνση.

Οι εμπνευστές τέτοιων ιδεών αντί να αναγνωρίσουν ότι δεκαετίες περικοπών οδήγησαν στη σημερινή, χαοτική κατάσταση, αντί να διορθώσουν την μέχρι τώρα πορεία θυσιάζοντας μελλοντικά κέρδη για να αυξήσουν μόνιμα τη δυναμικότητα των νοσοκομείων, επιλέγουν μια πιο προβλέψιμη κίνηση που βαθαίνει περαιτέρω τα αδιέξοδα και οδηγεί στην πλήρη διάλυση της δημόσιας υγείας.

Exit mobile version