Χαμάς: Πρόταση για συμφωνία ανακωχής και αίτημα για πέντε εγγυήτριες δυνάμεις
AP PHOTO
ΚΟΣΜΟΣ

Χαμάς: Πρόταση για συμφωνία ανακωχής και αίτημα για πέντε εγγυήτριες δυνάμεις

SHARE THIS

Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη δώσει καμία δημόσια απάντηση, αν και είπε ότι δεν θα αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Γάζα μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς.

Οι λεπτομέρειες της πρότασης που υπέβαλε η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αποκάλυψαν ότι η οργάνωση ζήτησε να υπάρχουν πέντε εγγυήτριες πλευρές για τη συμφωνία, υπό το φως της έλλειψης εμπιστοσύνης στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η Χαμάς ζήτησε από τη Ρωσία και την Τουρκία, μαζί με τους μεσολαβητές Κατάρ και Αίγυπτο, εκτός από τα Ηνωμένα Έθνη, να είναι εγγυητές της συμφωνίας.

Το κίνημα πρότεινε ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, τριών φάσεων, το οποίο περιλαμβάνει την απελευθέρωση όλων των ομήρων, την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας και την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου, σε διάστημα 135 ημερών.

Η πρόταση του κινήματος έρχεται ως απάντηση σε πρόταση που διαβίβασαν την περασμένη εβδομάδα μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου, στο πλαίσιο της σημαντικότερης μέχρι σήμερα διπλωματικής προσπάθειας με στόχο την επίτευξη μακράς εκεχειρίας, η οποία έγινε δεκτή με υποδοχή και ικανοποίηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το Ισραήλ δεν έχει ακόμη δώσει καμία δημόσια απάντηση, αν και είπε ότι δεν θα αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Γάζα μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς.

Ένα προσχέδιο εγγράφου που είδε το Reuters ανέφερε ότι η πρόταση της Χαμάς περιλαμβάνει τρία στάδια, το καθένα από τα οποία διαρκεί 45 ημέρες.

Η πρόταση προβλέπει την ανταλλαγή των υπόλοιπων Ισραηλινών ομήρων που συνελήφθησαν από το κίνημα στις 7 Οκτωβρίου με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους, την έναρξη της ανοικοδόμησης της Γάζας, την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και την ανταλλαγή σορών και λειψάνων.

Πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις είπε ότι η πρόταση της Χαμάς δεν απαιτεί κατ’ αρχήν εγγύηση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, αλλά ότι το τέλος του πολέμου πρέπει να συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας πριν απελευθερωθούν οι τελευταίοι όμηροι.

Σύμφωνα με το προσχέδιο απάντησης της Χαμάς, «οι Ισραηλινοί κρατούμενοι, γυναίκες και παιδιά κάτω των 19 ετών που δεν είναι στρατεύσιμοι, ηλικιωμένοι και άρρωστοι, «θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα όλους τους κρατούμενους στις κατοχικές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών, τους ηλικιωμένους (άνω των 50 ετών) και τους άρρωστους».

Το Ισραήλ αντίστοιχα  θα αποσύρει τις δυνάμεις του από κατοικημένες περιοχές κατά την πρώτη φάση της προτεινόμενης εκεχειρίας.

Η εφαρμογή της δεύτερης φάσης δεν θα ξεκινήσει πριν οι δύο πλευρές ολοκληρώσουν τις «έμμεσες συζητήσεις σχετικά με τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συνέχιση της παύσης των αμοιβαίων στρατιωτικών επιχειρήσεων και την επιστροφή σε κατάσταση απόλυτης ηρεμίας».

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει «την απελευθέρωση όλων των ανδρών κρατουμένων (αμάχων και στρατεύσιμων), με αντάλλαγμα συγκεκριμένους αριθμούς Παλαιστινίων κρατουμένων, τη συνέχιση των ανθρωπιστικών μέτρων της πρώτης φάσης και την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων εκτός των συνόρων όλων των περιοχών. τη Λωρίδα της Γάζας».

Τα πτώματα και τα λείψανα θα ανταλλάσσονται μεταξύ των δύο πλευρών κατά την τρίτη φάση.

Η εκεχειρία θα αυξήσει επίσης τη ροή τροφίμων και άλλης βοήθειας προς τους αμάχους στη Γάζα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πείνα και σοβαρές ελλείψεις βασικών προμηθειών.

Exit mobile version