Χαστούκι Ισπανίας-Πορτογαλίας σε Μητσοτάκη: Έριξαν στο μισό τις τιμές στο ρεύμα
EUROKINISSI
ΚΟΣΜΟΣ

Χαστούκι Ισπανίας-Πορτογαλίας σε Μητσοτάκη: Έριξαν στο μισό τις τιμές στο ρεύμα

SHARE THIS

Οι κυβερνήσεις Ισπανίας και Πορτογαλίας, καλούσαν της Βρυξέλλες να εφαρμόσουν μέτρα για τη μείωση των τιμών, από το περασμένο καλοκαίρι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την έγκριση για την εξαίρεση των χωρών της Ιβηρικής Χερσονήσου, Ισπανίας και Πορτογαλίας όσον αφορά τον καθορισμό των τιμών του ρεύματος στις αγορές τους, με βάση τη δική τους, εθνική πρόταση για τους επόμενους 12 μήνες.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση ακόμη περιμένει απαθής, όσο το κύμα ακρίβειας που μαστίζει τη χώρα, τσακίζει τα νοικοκυριά και ίσως περιμένει ένα… θαύμα!

Ειδικότερα, η συμφωνία των δύο χωρών, προβλέπει σύμφωνα με το Euronews τη δημιουργία προσωρινού μηχανισμού που θα περιορίζει την τιμή του φυσικού αερίου κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτό ουσιαστικά θα επιτρέψει περίπου στο 40% των Ισπανών και Πορτογάλων καταναλωτών να δουν μείωση στο μισό των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι οι κυβερνήσεις Ισπανίας και Πορτογαλίας, καλούσαν της Βρυξέλλες να εφαρμόσουν μέτρα για τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν εκτοξευθεί, από το περασμένο καλοκαίρι.

«Πρωτιά» στο ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη για την Ελλάδα

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα για ακόμη μία ημέρα βρισκόταν στην κορυφή της λίστας της Ευρώπης.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα αναδείχθηκε για μία ακόμα ημέρα «πρωταθλήτρια», έχοντας την υψηλότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος, ανά Μεγαβατώρα, όπως αποτυπώθηκε και στον σχετικό πίνακα της ΡΑΕ.


Όπως ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η μέση ημερήσια τιμή στην Ελλάδα εκτοξεύθηκε στα 252,12 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 10,5%. Ενδεικτικά, αξίζει να υπογραμμιστεί πως δεύτερη είναι η Κροατία στα 246,57.

Όπως επισημαίνει το Euronews, «τα κράτη – μέλη της ΕΕ εμπορεύονται ηλεκτρική ενέργεια σε μια αγορά χονδρικής που βασίζεται σε ένα σύστημα οριακής τιμολόγησης. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι όλοι λαμβάνουν την ίδια τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν ανεξάρτητα από τον τρόπο παραγωγής της. Στη συνέχεια, η τιμή καθορίζεται από τον πιο ακριβό τρόπο παραγωγής».

Αξίζει να σημειωθεί πως Μαδρίτη και Λισαβόνα υποστήριξαν ότι πρέπει να επιτραπεί στις χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου να περιορίσουν τις τιμές μέχρι 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα λόγω της χαμηλής διασύνδεσής τους με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες της ιβηρικής χερσονήσου, έχουν πολύ μικρότερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς εισάγουν κυρίως από την Αλγερία ενώ υψηλή είναι και η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

Exit mobile version