Μπορούμε να συζητήσουμε «αλλιώς» για την Αντίσταση και τον δοσιλογισμό;
ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Μπορούμε να συζητήσουμε «αλλιώς» για την Αντίσταση και τον δοσιλογισμό;

SHARE THIS

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον διαδικτυακό σεμινάριο με τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη για τον κατοχικό λιμό και το αντιστασιακό κίνημα της Αθήνας.

Η Πρωτοβουλία για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI) στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια διοργανώνει το διαδικτυακό σεμινάριο «Περπατώντας στην ιστορία: Ο κατοχικός λιμός και το αντιστασιακό κίνημα της Αθήνας ως αντικείμενο Δημόσιας Ιστορίας» με τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη την Πέμπτη, 15 Απριλίου στις 19:00.

Αυτό τον μήνα συμπληρώνονται 80 χρόνια μετά την εισβολή και την κατάληψη της Ελλάδας από τα γερμανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Με αφετηρία το ξέσπασμα του φονικού κατοχικού λιμού στην Αθήνα τον χειμώνα του 1941-1942, που στοίχησε τη ζωή σε τουλάχιστον 45,000 ανθρώπους και υπήρξε η απαρχή για την ανάπτυξη ενός από τα μαζικότερα αντιστασιακά κινήματα πόλης στην Ευρώπη, το σεμινάριο θέτει ως βασικό ερώτημα: Γιατί δεν υπάρχουν στο αστικό τοπίο της Αθήνας μνημειακά ίχνη της μεγάλης πείνας και των φαινομένων που συνδέθηκαν με αυτή, όπως η Αντίσταση και ο δοσιλογισμός;

Σε νοσοκομείο της κατοχικής Αθήνας, όπου νοσηλεύονταν υποσιτισμένοι Αθηναίοι

Στηριζόμενος στην εμπειρία των ιστορικών περιπάτων, που πραγματοποιεί στην Αθήνα από το 2013, ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης προτείνει ενναλακτικούς τρόπους μετάδοσης της επιστημονικής γνώσης στο ευρύτερο κοινό και εξηγεί πώς οι δημόσιες ανθρωπιστικές επιστήμες μπορούν να ανοίξουν στον δημόσιο χώρο συζητήσεις για δύσκολα και τραυματικά γεγονότα του παρελθόντος, όπως ο λιμός και η συνεργασία με τους κατακτητές.

Σε έναν από τους Ιστορικούς Περιπάτους του Μενέλαου Χαραλαμπίδη, μπροστά από την παλιά Βουλή στην οδό Σταδίου, με πλήθος κόσμου να συμμετέχει

«Εξετάζω πως η Δημόσια Ιστορία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της ιστορικής κουλτούρας και αναφέρομαι στον ουσιαστικό τρόπο με τον οποίο οι δράσεις Δημόσιας Ιστορίας μπορούν να προκαλέσουν την ενασχόληση του κοινού με το παρελθόν» τονίζει ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης στο rosa.gr. «Είναι μια απόπειρα διατύπωσης ενός διαφορετικού αφηγήματος στο δημόσιο χώρο, πολλές φορές σε αντιπαράθεση με το επίσημο, όπως αυτό αρθρώνεται κατά τη διάρκεια των επετειακών τελετουργιών, όπως π.χ. οι παρελάσεις, οι καταθέσεις στεφάνων και εκφωνήσεις λόγων» προσθέτει.

Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης

Μετά το τέλος του σεμιναρίου θα ακολουθήσει συζήτηση με την ιστορικό Ελένη Κυραμαργιού (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) και το κοινό.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά και θα είναι προσβάσιμο στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://columbiauniversity.zoom.us/j/99172292221

Exit mobile version