Εγκυμοσύνη και κορονοϊός: Πώς η πανδημία επηρέασε τις νέες μητέρες;
ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Εγκυμοσύνη και κορονοϊός: Πώς η πανδημία επηρέασε τις νέες μητέρες;

SHARE THIS

Για τα εκατομμύρια των γυναικών που γιόρτασαν την πρώτη τους Ημέρα της Μητέρας τον Μάιο του 2021, η μετάβασή τους στη μητρότητα έγινε στη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού.

Περιορισμός στις επαφές, μοναξιά κι απομόνωση, φόβος για την πανδημία και τον στενό οικογενειακό και φιλικό κύκλο, πολλά τα συναισθήματα που πλαισίωσαν την ήδη απαιτητική σωματικά και ψυχολογικά περίοδο της κύησης.

Πολλοί επιστήμονες μιλούν για τις επιπτώσεις του προγεννητικού στρες στη μετέπειτα πορεία της μητέρας και του παιδιού. Η πανδημία του κορονοϊού και τα lockdown αποτελούν ένα από αυτά τα κομβικά γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία, όπως οι μεγάλες κοινωνικο-οικονομικές κρίσεις και οι τρομοκρατικές επιθέσεις, που σημαδεύουν για πάντα τη ζωή των ανθρώπων – πόσο μάλλον τις μητέρες και τα παιδιά.

Κοινωνική σύνδεση, ψυχική υγεία και COVID-19

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η κοινωνική υποστήριξη και το στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον αντισταθμίζει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας στις μητέρες. Τι γίνεται όμως όταν η ίδια η εγκυμονούσα ή κάποιο στενό της πρόσωπο νοσεί από κορονοϊό; Επίσης, πως βίωσαν οι υποψήφιες μητέρες την περίοδο των περιοριστικών μέτρων;

Το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας προσπάθησε με έρευνά του να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα. Το 61% των γυναικών δήλωσε ότι δεν βίωσε θάνατο ή νοσηλεία σε νοσοκομείο λόγω κορονοϊού, ωστόσο το 72% τόνισε ότι το ψυχολογικό στρες κορυφώθηκε. Το 42% ανέφερε ότι πέρασε πολύ περισσότερο χρόνο με τον σύντροφό της από ό,τι πριν από την πανδημία, ενώ το 75% σημείωσε ότι ένιωσε ψυχολογική κατάπτωση και είχε αρνητικά συναισθήματα και αρνητική διάθεση σε σχεδόν καθημερινό επίπεδο.

«Η επίδραση στην ψυχική υγεία είναι κάτι το οποίο μελετάμε αυτή την περίοδο, με στόχο να διερευνήσουμε σε ποιο βαθμό η πανδημία, οι αρνητικές ειδήσεις σχετικά με αυτή και η ποιότητα της κύησης συνδέονται μεταξύ τους και σε ποιο βαθμό» υπογραμμίζει η καθηγήτρια ψυχολογίας Ντάρμπι Σάξμπι. «Οι μισές γυναίκες του δείγματος ανέφεραν κλινικά συμπτώματα κατάθλιψης. Ομοίως, το 72% δήλωσε ότι αντιμετώπισαν συμπτώματα άγχους και στρες, ποσοστά σχεδόν τριπλάσια από αυτά που είχαμε πριν από την πανδημία» προσθέτει.

Ωστόσο υπάρχουν και νέες μητέρες βίωσαν τις θετικές πλευρές της πανδημίας, όπως τη μεγαλύτερη δυνατότητα να εργαστούν από το σπίτι μετά τη γέννηση και να διατηρήσουν μια σχέση θηλασμού με το μωρό. «Τα στοιχεία επίσης δείχνουν ότι οι συμβουλευτικές παρεμβάσεις, η ψυχανάλυση και η ψυχοθεραπεία, ανακούφισαν διαταραχές της διάθεσης κατά την περίοδο αμέσως πριν και μετά τον τοκετό. Είναι ακόμη νωρίς για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο τα νέα δεδομένα που συγκεντρώνουμε ανοίγουν νέους ορίζοντες στο πεδίο έρευνάς μας. Ο κορονοϊός διαμορφώνει νέες διαστάσεις σε πολλούς τομείς της υγείας, αλλά και σε άλλα επιστημονικά πεδία» καταλήγει η Σάξμπι.

Exit mobile version