Fixing Fashion: Η επιδιόρθωση κι επισκευή ρούχων είναι μια πολιτική πράξη
ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Fixing Fashion: Η επιδιόρθωση κι επισκευή ρούχων είναι μια πολιτική πράξη

SHARE THIS

Η Alicia Minnaard «εξοπλίζει» μια νέα γενιά οπαδών της μόδας με τις δεξιότητες για να παρατείνουν τη ζωή των ρούχων τους - ή αλλιώς για να τα μετατρέψουν σε κάτι εντελώς νέο.  

Όσο οικολογική κι εάν επιχειρεί να γίνει η βιομηχανία της μόδας, η αλήθεια είναι ότι παραβλέπει ένα μεγάλο πρόβλημα: οι άνθρωποι πετούν τα ρούχα τους με ανησυχητικά γρήγορο ρυθμό σε όλο τον κόσμο.

Αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, μια νέα πλατφόρμα ξεκίνησε να λειτουργεί για να αντιμετωπίσει τις συνήθειες των ανθρώπων να αγοράζουν και να πετάνε. Με αιχμή του δόρατος την 23χρονη σχεδιάστρια Alicia Minnaard, το Fixing Fashion είναι μια δωρεάν πλατφόρμα που έχει ως στόχο να επανασυνδέσει τους ανθρώπους με τις δεξιότητες επισκευής που απαιτούνται για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των ρούχων τους.

Μετά την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο Τεχνών ArtEZ στο Άρνεμ, όπου σχεδίασε μια συλλογή από πλαστικά απορρίμματα, η Minnaard έφυγε από το πλαστικό κι εστίασε στη φροντίδα των ρούχων. «Δεν ήθελα να υποστηρίξω τον γραμμικό τρόπο παραγωγής και να πω ότι η ανακύκλωση είναι η λύση» λέει στο Dazed. «Η επισκευή, η αναβάθμιση και η πραγματική φροντίδα των ρούχων είναι αυτό που πραγματικά λείπει από τη μόδα».

Συνειδητοποιώντας ότι η απάντηση μπορεί να βρεθεί στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι φροντίζουν τα ρούχα τους, η Minnaard ξεκίνησε ένα διετές ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο περιελάμβανε ένα τρίμηνο ταξίδι στην Kantamanto της Γκάνας, για να δει πού καταλήγουν πολλές «δωρεές» ρούχων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

«Νομίζω ότι μετά τον πρώτο χρόνο της έρευνας είχαμε διαβάσει μόνο άρθρα για το πρόβλημα» τονίζει η Minnaard. «Σκεφτήκαμε ότι για να λύσεις το πρόβλημα πρέπει να γνωρίζεις τον πυρήνα του προβλήματος και τι έχει ήδη γίνει στο παρελθόν». Η ερευνητική αποστολή οργανώθηκε με το ίδρυμα OR, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία συντονίζει το Dead White Man’s Clothes, ένα ερευνητικό πρόγραμμα που διερευνά τις επιπτώσεις του εμπορίου μεταχειρισμένων ενδυμάτων στη Γκάνα.

«Είναι τόσο αποικιακή η νοοτροπία να πιστεύουμε ότι αυτό το σύστημα δωρεάς είναι ακόμα σωστό» σημειώνει η Minnaard, εξηγώντας ότι ενώ οι άνθρωποι στην Kantamanto ανακυκλώνουν και επισκευάζουν με επιτυχία ρούχα εδώ και περίπου 50 χρόνια, ο όγκος των ρούχων έχει εκτοξευθεί και η ποιότητα έχει πέσει κατακόρυφα.«Είμαστε όλοι μέρος αυτού του προβλήματος, αλλά δεν θέλουμε με το Fixing Fashon να φορτώσουμε το πρόβλημα στους ανθρώπους, όσο να δείξουμε ποιες μπορούν να είναι οι λύσεις για κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως κοινωνικής προέλευσης και εισοδηματικών δυνατοτήτων».

Το αποτέλεσμα λοιπόν της εκτεταμένης έρευνας είναι μια πλατφόρμα που με την πρώτη ματιά μοιάζει με ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Μπαλωμένα τζιν, κολλημένα μπλουζάκια, μπλούζες και ανασχεδιασμένα σορτς αποτελούν την πρώτη συλλογή Fixing Fashion. Κάντε όμως κλικ στο «Store» και θα συναντήσετε κινούμενα banners που γράφουν «Δεν θέλουμε να σας πουλήσουμε τίποτα». Αντίθετα, κάθε εμφάνιση έχει ως στόχο απλώς να εμπνεύσει. «Έχουμε φτιάξει με τέτοιο τρόπο το σάιτ ώστε να τραβάμε το ενδιαφέρον τους – ωστόσο πρόκειται για ένα σαιτ οδηγό» υπογραμμίζει η Minnaard.Για να αναβαθμίσει την ελκυστικότητα των επισκευασμένων και ανακατασκευασμένων ρούχων, η Minnaard εμπνεύστηκε από εταιρίες υψηλής ραπτικής. Οι άνθρωποι που εμπνέονται να αναδημιουργήσουν τα σχέδια του Fixing Fashion θα βρουν βίντεο με σεμινάρια και οδηγίες που θα τους καθοδηγήσουν στη διαδικασία. Η Minnaard και η ομάδα της φρόντισαν να συμπεριλάβουν τεχνικές που ο καθένας μπορεί να αναπαράγει, με τα απαιτούμενα μέσα να περιλαμβάνουν οικιακή χλωρίνη, χαρτόνι, μαρκαδόρους, βελόνα και κλωστή. Τα πιο προχωρημένα σχέδια μπορούν να γίνουν με ραπτομηχανή. «Η επιδιόρθωση δεν είναι κάτι καινούργιο, γινόταν πριν από την ύπαρξη των ραπτομηχανών, αλλά το ξεχάσαμε τελείως, επειδή πλέον είναι πολύ πιο εύκολο να αντικατασταθεί κάτι παρά να επισκευαστεί».

Ως δωρεάν πλατφόρμα, το Fixing Fashion χρηματοδοτείται κυρίως μέσω του Patreon στο πλαίσιο του One Army, του οργανισμού-ομπρέλα που διαχειρίζεται και άλλα προγράμματα όπως το Phonebloks και το Precious Plastic.

«Έχω ζήσει σε μια άσχημη κατάληψη για περίπου τέσσερα χρόνια. Το ερώτημα ήταν εάν πρέπει να βγάλω χρήματα και πόσα χρήματα μου αρκούν. Ωστόσο υπάρχει κάτι πολύ πιο σημαντικό από αυτό και είναι να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση μιας βιώσιμης κοινωνίας και οικονομίας, να στηρίζουμε τις κοινότητές μας. Η επιδιόρθωση κι επισκευή είναι μια πολιτική πράξη. Κάνοντάς την αρνούμαστε να γίνουμε μέρους του συστήματος».

Exit mobile version