Η Διεθνής Αμνηστία βραβεύει τουρκικό ντοκιμαντέρ για τα ανθρώπινα δικαιώματα
ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Η Διεθνής Αμνηστία βραβεύει τουρκικό ντοκιμαντέρ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

SHARE THIS

Μια σημαντική πρωτοβουλία, ειδικά με όσα συμβαίνουν στο πεδίο της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διώξεων και δολοφονιών γυναικών στην Τουρκία.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, από το 2007 μέχρι σήμερα, η Διεθνής Αμνηστία βραβεύει το καλύτερο ντοκιμαντέρ στην ενότητα «Ανθρώπινα Δικαιώματα», με στόχο την ανάδειξη των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς επίσης την ευαισθητοποίηση του κοινού και τη συμμετοχή του στο έργο και τη δράση της για έναν κόσμο καλύτερο με δικαιοσύνη και χωρίς διακρίσεις.

Το φετινό βραβείο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας απονεμήθηκε στο τουρκικό ντοκιμαντέρ «Dying to Divorce» («Πεθαίνοντας για ένα διαζύγιο») της Chloe Fairweather.

Το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ

Μια σημαντική πρωτοβουλία, ειδικά με όσα συμβαίνουν διεθνώς στο πεδίο της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και σε όσα περνά η κοινωνία των πολιτών και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στη γείτονα χώρα.

Η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας:

«Εξαιρετική απόφαση (ομόφωνη), ύστερα και από τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, σύμφωνα με τις οποίες ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε οριστικά την παραίτηση της χώρας του από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μια συνθήκη-ορόσημο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη φορά που μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης αποσύρεται από μια διεθνή σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αφήνοντας εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες εκτεθειμένες σε μεγαλύτερο κίνδυνο βίας και τους δράστες να μένουν ατιμώρητοι.

Η κίνηση έχει προκαλέσει παγκόσμια οργή, ενώ έχει πυροδοτήσει πανεθνικές διαδηλώσεις σε μια χώρα όπου επικρατεί η ενδοοικογενειακή βία, με τουλάχιστον 300 γυναίκες να έχουν δολοφονηθεί μόνο πέρυσι. Για όλους τους παραπάνω λόγους και πολύ περισσότερους ακόμα, και σύμφωνα με το πνεύμα και το έργο της Διεθνούς Αμνηστίας, η επιτροπή αποφάσισε ότι η ταινία αυτή αξίζει να τιμηθεί με το βραβείο που απονέμεται υπό την αιγίδα της».

Exit mobile version