Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο του δέρματος;
ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο του δέρματος;

SHARE THIS

Χρειάστηκαν τρία χρόνια για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης εφαρμιγής από την Google σε ένα σύνολο δεδομένων 65.000 εικόνων διαγνωσμένων παθήσεων.

Η Google παρουσίασε ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει στον εντοπισμό παθήσεων του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών, με βάση εικόνες που έχουν ανεβάσει ασθενείς.

Μια δοκιμή του «εργαλείου υποβοήθησης της δερματολογίας» που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών του τεχνολογικού γίγαντα, το Google IO, αναμένεται να μπει σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα.

Η εφαρμογή έχει λάβει την έγκριση από την ΕΕ για χρήση ως ιατρικό εργαλείο στην Ευρώπη, με ειδικούς σε θέματα καρκίνου να δηλώνουν ότι οι εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους γιατρούς να παρέχουν πιο προσαρμοσμένη και πιο αποτελεσματική θεραπεία στους ασθενείς. «Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης, τόσο στον καρκίνο όσο και σε άλλους τομείς της ιατρικής, ενημερώνει τη συζήτηση γύρω από το ποια μπορεί να είναι η διάγνωση και ποια θεραπεία να προσφερθεί σε ένα άτομο» σημειώνει στο BBC ο Tim Underwood, επικεφαλής των επιστημών για τον καρκίνο στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναγνωρίσει 288 δερματικές παθήσεις, αλλά δεν έχει σχεδιαστεί ακόμα με τέτοιο τρόπο ώστε να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και θεραπεία, δήλωσε εκπρόσωπος της Google.

Χρειάστηκαν τρία χρόνια για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου εργαλείου σε ένα σύνολο δεδομένων 65.000 εικόνων διαγνωσμένων παθήσεων, καθώς και σε εκατομμύρια εικόνες που δείχνουν σημάδια για τα οποία ανησυχούσαν οι άνθρωποι, καθώς και σε χιλιάδες εικόνες υγιούς δέρματος.

Εκτός από τη χρήση εικόνων, η εφαρμογή απαιτεί επίσης από τους ασθενείς να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων στο διαδίκτυο. Η εφαρμογή βασίζεται σε προηγούμενα εργαλεία που ανέπτυξε η Google για τον εντοπισμό συμπτωμάτων ορισμένων μορφών καρκίνου και φυματίωσης, ωστόσο μέχρι τώρα κανένα από αυτά τα εργαλεία δεν έχει εγκριθεί ως εναλλακτική λύση στην ιατρική διάγνωση.

Η Google αναφέρει ότι υπάρχουν περίπου 10 δισεκατομμύρια αναζητήσεις για θέματα δέρματος, μαλλιών και νυχιών στη μηχανή αναζήτησης της κάθε χρόνο.

Exit mobile version