«Joyland»: Η ταινία φόρος τιμής στους ανθρώπους που πληρώνουν το τίμημα της πατριαρχίας
CINOBO
ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

«Joyland»: Η ταινία φόρος τιμής στους ανθρώπους που πληρώνουν το τίμημα της πατριαρχίας

SHARE THIS

Η ταινία, που απαγορεύτηκε αρχικά η προβολή της στο Πακιστάν, διαδραματίζεται στη Λαχόρη και εξιστορεί τη ζωή μιας τρανς χορεύτριας στη μουσουλμανική χώρα. Από τις 26 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους.

Χρώμα, χορός, ψυχή και ένα απαγορευμένο love story στο αναπάντεχο crowd-pleaser που θα αποτελέσει ορόσημο του queer σινεμά. Η πρώτη ταινία από το Πακιστάν που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Καννών κέρδισε τον Queer Χρυσό Φοίνικα, απαγορεύτηκε στην πατρίδα της και αποτελεί την πρόταση της χώρας για τα Όσκαρ.

Καθώς η ευτυχισμένη πατριαρχική οικογένεια Ράνα λαχταρά τη γέννηση ενός αγοριού, ο νεότερος από τους άνδρες της οικογένειας πιάνει δουλειά σε ένα ερωτικό χοροθέατρο και καταλήγει να ερωτεύεται μια δυναμική και φιλόδοξη τρανς στάρλετ. Η απαγορευμένη ιστορία αγάπης τους φωτίζει σιγά σιγά την επιθυμία ολόκληρης της οικογένειας για σεξουαλική επανάσταση.

Σημείωμα του σκηνοθέτη Σαΐμ Σαντίκ

Έχω στο μυαλό μου την ιστορία του Joyland πολύ καιρό. Σήμερα, όταν κοιτάζω πίσω, συνειδητοποιώ ότι αυτή η εξ ολοκλήρου φανταστική αλλά συναισθηματικά αυτοβιογραφική ιστορία ήρθε στον ενήλικο εγκέφαλό μου σαν δώρο. Έγινε ένα μέσο να διερευνήσω τον τόπο μου ως νεαρός άνδρας που δεν ήταν ποτέ αρκετά άντρας για μια πατριαρχική κοινωνία.

Μεγαλώνοντας, είδα τους χαρακτήρες του Joyland να μεγαλώνουν μαζί μου, όπως οι λίγοι εκείνοι έφηβοι φίλοι που μένουν κοντά σου μετά το τέλος του σχολείου. Οι αγώνες μου με τις έννοιες της επιθυμίας, της παράδοσης, της αρρενωπότητας, της οικογένειας και της ελευθερίας έγιναν οι αγώνες τους. Όταν θύμωνα πολύ, με μάθαιναν να είμαι συμπονετικός. Όταν απογοητεύονταν πολύ, έκανα ένα αστείο ή τους πήγαινα βόλτα σε ένα λούνα παρκ. Τελικά, η κάθαρσή τους έγινε δική μου.

Το Joyland είναι μια απο-ρομαντικοποίηση μιας ιστορίας ενηλικίωσης και ένας φόρος τιμής σε όλες τις γυναίκες, τους άνδρες και τους τρανς ανθρώπους που πληρώνουν το ανθρώπινο τίμημα της πατριαρχίας. Είναι επίσης μια ωδή στην επιθυμία που δημιουργεί απίθανους δεσμούς και στην αγάπη που τους κάνει αθάνατους. Τελικά, δεν είναι παρά ένα ραγισμένο γράμμα αγάπης προς την πατρίδα μου.



Credits: Cinobo

Βιογραφικό σκηνοθέτη

Πακιστανός σκηνοθέτης του οποίου η ταινία Joyland είναι η πρώτη πακιστανική μεγάλου μήκους ταινία που έκανε πρεμιέρα στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών. Η μικρού μήκους Darling ήταν η πρώτη πακιστανική ταινία που έκανε πρεμιέρα στο 76ο Φεστιβάλ Βενετίας, όπου κέρδισε το βραβείο Orizzonti καλύτερης ταινίας. Ήταν επίσημη επιλογή στο Φεστιβάλ Τορόντο 2019, κέρδισε ειδικό βραβείο κριτικής επιτροπής στο South by Southwest 2020 και βρήκε διανομή από τη Focus Features.

Η προηγούμενη μικρού μήκους ταινία του Nice Talking to You, ήταν επίσημη επιλογή στα South by Southwest 2019, Palm Springs International Shortsfest 2019, μπήκε στη βραχεία λίστα BAFTA για την καλύτερη φοιτητική ταινία και κέρδισε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας του Vimeo στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Κολούμπια 2018. Κέρδισε επίσης το Χρυσό Βραβείο Kodak Φοιτητικής Υποτροφίας.

Αυτή την εποχή γράφει την κινηματογραφική μεταφορά του μπεστ σέλερ των New York Times, Hotel on the Corner of Bitter and Sweet, που θα σκηνοθετήσει ο υποψήφιος για Όσκαρ Μπινγκ Λιού. Έχει πτυχίο ανθρωπολογίας από το Πανεπιστήμιο της Λαχόρης και MFA στη σκηνοθεσία κινηματογράφου από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Συντελεστές

Σενάριο | Σκηνοθεσία: Σαΐμ Σαντίκ

Φωτογραφία: Τζο Σααντέ

Διεύθυνση παραγωγής: Κανγουάλ Κουσάτ

Μοντάζ: Τζασμίν Τενούτσι, Σαΐμ Σαντίκ

Κοστούμια: Ζόγια Χασάν

Χορογραφίες: Γκιουλσάν Ματζίντ

Μουσική: Αμπντουλάχ Σιντίκι

Ήχος: Νέιθαν Ράιλι

Πρωταγωνιστούν: Αλίνα Καν, Αλί Τζουνέτζο, Ραστί Φαρούκ, Σαρβάτ Γκιλανί

Διάρκεια: 126′

Χώρα, Έτος Παραγωγής: Πακιστάν, 2022

Exit mobile version