Ο Ιησούς Χριστός διαδηλωτής: Ο Γιώργος Γαβριήλ τα λέει όλα μέσα από την τέχνη του
ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Ο Ιησούς Χριστός διαδηλωτής: Ο Γιώργος Γαβριήλ τα λέει όλα μέσα από την τέχνη του

SHARE THIS

Ο Κύπριος ζωγράφος υπογραμμίζει στο rosa.gr πως η τέχνη μπορεί να αφυπνίσει ανθρώπους και συνειδήσεις και να ωθήσει τους ανθρώπους να παλέψουν για μια πιο ανθρώπινη και πιο δίκαιη κοινωνία.

Εκπαιδευτικός και ζωγράφος, ο Γιώργος Γαβριήλ έχει συγκεντρώσει το καλλιτεχνικό και κοινωνικό ενδιαφέρον στην Κύπρο με τα έργα του. Με έντονες πολιτικές αναφορές και αντισυμβατικές προσεγγίσεις καταφέρνει και περνά σύγχρονα κοινωνικά μηνύματα και σπέρνει τον σπόρο της αμφιβολίας, του προβληματισμού και της εσωτερικής διαπάλης για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τις παγκόσμιες κοινωνίες, όχι μόνο την κοινωνία της Κύπρου.

«Οι καλλιτέχνες και δημιουργοί αφουγκράζονται το κοινωνικοπολιτικό  γίγνεσθαι της εποχής τους και το εκφράζουν μέσα από την δουλειά τους. Επηρεάζονται από το κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν και με το έργο τους προσπαθούν και αυτοί με τη σειρά τους να το επηρεάσουν», τονίζει με δηλώσεις του στο rosa.gr.

Ο Γιώργος Γαβριήλ υπογραμμίζει ότι η πανδημία του κορονοϊού δεν έχει επηρεάσει στην καλλιτεχνική του εργασία, καθώς η καθημερινότητα στο κομμάτι της δημιουργίας δεν έχει αλλάξει. Τον ανησυχεί ωστόσο η έκβαση της πανδημίας και οι επιπτώσεις της στην κοινωνία. «Είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία όπου δοκιμάζονται πολλοί τομείς του κοινωνικού συστήματος μέσα στο οποίο ζούμε. Πρώτο και κυριότερο δοκιμάζεται το σύστημα υγείας, η οικονομία μας, η παιδεία μας και οι ψυχολογικές και συναισθηματικές  δυνάμεις του καθενός μας χωριστά».

Ο Γιώργος Γαβριήλ

Παρότι αισιόδοξος ότι η επιστήμη και το εμβόλιο δίνουν τις απαντήσεις τους απέναντι στον φόβο που έχει προκαλέσει η πανδημία και η συνομωσιολογία, ο Γιώργος Γαβριήλ δεν κρύβει τον προβληματισμό του για την αστυνομική καταστολή μέσα στην πανδημία.

«Εμένα προσωπικά με συγκλονίζει η αστυνομική βία, όπως και οι πόλεμοι. Στην Κύπρο είχαμε πρόσφατα φαινόμενα αστυνομικής βίας τα οποία ήταν αδικαιολόγητα και αχρείαστα για μια τόσο μικρή κοινωνία. Φαίνεται οδεύουμε προς νέα ήθη, μια νέα τάξη πραγμάτων, όπου παράλληλα με τους σκληρούς ελέγχους και την κρατική καταστολή μέσω της αστυνομικής βίας καταβάλλεται προσπάθεια τρομοκράτησης των ανθρώπων με στόχο να περάσουν πιο σκληρές νομοθεσίες, καταπατώντας τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες τους με απώτερο σκοπό τον έλεγχο του κόσμου. Όλοι γνωρίζουμε το ρητό που λέει ‘τον τρομοκρατημένο τον κάνεις ότι θέλεις’».

Η τέχνη μπορεί να αφυπνίσει συνειδήσεις – Η Εκκλησία να ασχοληθεί με τα του οίκου της

Σε μια κρίσιμη περίοδο και με τον καλλιτεχνικό κόσμο, με πολλές κυβερνήσεις να μην έχουν στηρίξει ενεργά και αποτελεσματικά τους καλλιτέχνες, ο Γιώργος Γαβριήλ υπογραμμίζει στο rosa.gr πως η τέχνη μπορεί να αφυπνίσει ανθρώπους και συνειδήσεις και να ωθήσει τους πολίτες να παλέψουν για μια πιο ανθρώπινη και πιο δίκαιη κοινωνία. «Αυτό προσπαθώ να κάνω και εγώ μέσα από την δουλειά μου. Να καταδείξω την κρατική βία και να αφυπνίσω συνειδήσεις. Η τέχνη σίγουρα δεν είναι μόνο για να χαϊδεύει το μάτι και να προσφέρει αισθητική απόλαυση. Οι άνθρωποι από την αρχαιότητα επικοινωνούσαν μέσω της τέχνης και το ίδιο προσπαθώ και εγώ να κάνω σήμερα μέσα από τα έργα μου».

Ο Κύπριος καλλιτέχνης αφήνει επίσης σαφείς αιχμές για τη στάση της Εκκλησίας μέσα στην πανδημία, αλλά και ευρύτερα. «Ο ρόλος της εκκλησίας στην κοινωνία μας θα έπρεπε να είναι περισσότερο ανθρωπιστικός, να ασχολείται με τα του οίκου της και λιγότερο με την πολιτική και τα οικονομικά. Αντ’αυτού βλέπουμε μια εκκλησία να παρεμβαίνει σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας με ακραίες φονταμενταλιστικές θέσεις οι οποίες συγκρούονται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Το είδαμε και στη δική μου περίπτωση, όπου προσπάθησε να μου περιορίσει το δικαίωμα στην ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης. Είδαμε επίσης τη ντροπιαστική στάση της με τα ‘χρυσά διαβατήρια’, με τη στάση της με απέναντι στους ΛΟΑΤΚΙ, καθώς επίσης και σε πολλά άλλα ζητήματα».

Exit mobile version