She’s gone: Ασώματη «κραυγή» για τις γυναικοκτονίες – Έκθεση με ρούχα των θυμάτων
ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

She’s gone: Ασώματη «κραυγή» για τις γυναικοκτονίες – Έκθεση με ρούχα των θυμάτων

SHARE THIS

Για την Ελλάδα, ένα ρούχο της Ελένης Τοπαλούδη, η δολοφονία της οποίας συγκλόνισε το πανελλήνιο το 2018, περιλαμβάνεται στην έκθεση.

H έκθεση «She ‘s Gone» της ισραηλινής καλλιτέχνιδας Keren Goldstein και του Adi Levy εγκαινιάζεται στις 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών,  στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Οι δημιουργεί θέλουν να διαμαρτυρηθούν για το φαινόμενο και καλέσουν άπαντες να ευαισθητοποιηθούν και να οικοδομήσουν ένα περιβάλλον όπου οι γυναίκες θα προστατεύονται.

Η έκθεση αποτελείται από ρούχα, που φορούσαν οι δολοφονημένες γυναίκες

Ένα πράσινο μπλουζάκι, ένα παλτό από ψεύτικη γούνα, ένα μακρύ κεντημένο φόρεμα, ένα τζιν παντελόνι, ένα τυχερό φούτερ, φορεμένο πριν από κάθε διαγώνισμα, ένα τοπ και ένα σακάκι, αγορασμένα ειδικά για γάμο.

Τα ρούχα αυτά είναι σιωπηλές μαρτυρίες από ζωές γυναικών γεμάτες νόημα, ελπίδες και όνειρα, που αφαιρέθηκαν απότομα και βίαια. Κρατούν μέσα τους ιστορίες απουσίας, θλίψης και ορφάνιας.

Σε κάθε ρούχο τοποθετείται μια μικρή ετικέτα με το όνομα του θύματος, την ημερομηνία, τον τρόπο και το όργανο της δολοφονίας, καθώς και την ποινή του δικαστηρίου, εφόσον υπάρχει.

Για την Ελλάδα, ένα ρούχο της Ελένης Τοπαλούδη, η δολοφονία της οποίας συγκλόνισε το πανελλήνιο το 2018, περιλαμβάνεται στην έκθεση. Είναι ευγενική προσφορά της οικογένειάς της αδικοχαμένης κοπέλας.

Στο ηχητικό μέρος της έκθεσης ακούγονται νανουρίσματα τραγουδισμένα από γυναίκες σε διάφορες γλώσσες, εβραϊκά, αραβικά, αμχαρικά, ρωσικά, περσικά, ρουμανικά, μαροκινά αραβικά, γερμανικά και ελληνικά.

Πρόκειται για μια διαμαρτυρία για την πανδημία των γυναικοκτονιών, από συζύγους και άλλα μέλη της οικογένειας, όπως δημοσιεύει η Lifo..

Η έκθεση φιλοξενεί ρούχα δολοφονημένων γυναικών, πολλές από τις οποίες «έφυγαν» από τα χέρια της πατριαρχία και μπήκαν στη θλιβερή λίστα των γυναικοκτονιών. Το μήνυμα που στέλνει η έκθεση είναι δυνατό και πιο επίκαιρο από ποτέ! Όλα τα αθώα θύματα, που δολοφονήθηκαν επειδή ήταν γυναίκες, ήθελαν να χωρίσουν, προχώρησαν τη ζωή τους, δεν «ανήκαν» σε κανέναν, δίνει «γροθιά» στα θεμέλια της πατριαρχίας, του μισογυνισμού, του σεξιμού.

Αφού τελικά το μόνο «ρούχο» που… σκοτώνει τις γυναίκες είναι ο μανδύας της πατριαρχίας!

Μερικά από τα εκθέματα:

 

Exit mobile version