Σπαθάρης: Ο Καραγκιόζης πάει κόντρα σε κάθε καταπίεση, στη μιζέρια και τη φτώχεια
EUROKINISSI
ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Σπαθάρης: Ο Καραγκιόζης πάει κόντρα σε κάθε καταπίεση, στη μιζέρια και τη φτώχεια

SHARE THIS

«Ο Καραγκιόζης πάει κόντρα σε κάθε καταπίεση, στη μιζέρια και τη φτώχεια. Είναι φτωχός αλλά η φτώχεια δεν είναι κουσούρι».

Ο σπουδαίος λαϊκός ζωγράφος και σκηνογράφος Ευγένιος Σπαθάρης, ο μεγάλος δάσκαλος του ελληνικού θεάτρου σκιών, που με το έργο του άφησε μεγάλη κληρονομιά στο λαϊκό πολιτισμό, έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, στις 9 Μαΐου του 2009.

Στοιχεία για τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη που καθόρισε το θέατρο σκιών στην Ελλάδα, του καραγκιοζοπαίχτη και ζωγράφου, Ευγένιου Σπαθάρη, μπορείτε να διαβάσετε εδώ (ιστοσελίδα του Σπαθάρειου Μουσείου στο Μαρούσι).

Αποσπάσματα από δύο συνεντεύξεις του Ευγένιου Σπαθάρη στον «Ριζοσπάστη» στις 12/1/1992 και στις 16/5/1993 (πηγή: «Ριζοσπάστης» 17/5/2009- Γ.Τ).

«Ο Καραγκιόζης αντιπροσωπεύει τον απλό λαό και τα προβλήματά του. Κι ο λαός μας έχει πολύ βασανιστεί, ματώσει και..

«(…) ο Καραγκιόζης αντιπροσωπεύει τον απλό λαό και τα προβλήματά του. Κι ο λαός μας έχει πολύ βασανιστεί, ματώσει και καταπιεστεί. Και δεν ξέρουμε πόσους ακόμα αγώνες θα χρειαστεί να κάνει για να σταθεί ελεύθερος στα πόδια του. Κι ο Καραγκιόζης πάει κόντρα σε κάθε καταπίεση, στη μιζέρια και τη φτώχεια (…) Είναι φτωχός (σ.σ. ο Καραγκιόζης). Αλλά η φτώχεια δεν είναι κουσούρι. Κι αν πούμε την αιτία της φτώχειας θα πάμε αλλού (…) Τη φτώχεια τη δημιουργούνε αυτοί που δε θέλουν το λαό ξύπνιο, που τον θέλουν απομονωμένο και αποβλακωμένο (…)».

«Πολλές φορές ενοχοποιούν τον Καραγκιόζη ότι είναι κλέφτης επειδή έχει μεγάλο χέρι. Όμως κανένας φτωχός δεν είναι κλέφτης. Το χέρι είναι μακρύ για να δίνει καμιά καρπαζιά ή για να αντιμετωπίζει αυτόν που τον καταδιώκει (…)».

«Μαθαίνω όποτε μπορώ τους νέους πώς να παίζουν Καραγκιόζη. Όχι να είναι κάτι πεθαμένο. Γιατί ο Καραγκιόζης είναι ο καθένας μας. Είναι ο άστεγος, είναι ο άνεργος, είναι ο πρόσφυγας, είναι ο πεινασμένος, αυτός που έτρωγε τις ξυλιές από τον Πασά. Είναι η αιώνια εικόνα του Έλληνα. Έχει αλλάξει αυτό; Ακόμα ο Έλληνας τα ίδια δεν τραβάει»; είχε δηλώσει στον Γ. Παυριανό, στην ύστατη συνέντευξη-αφήγηση της «Οδύσσειάς» του.

Exit mobile version