Άρχισαν τα λουκέτα σε εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ – Ζήτημα επιβίωσης για τους ανθρώπους της εστίασης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρχισαν τα λουκέτα σε εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ – Ζήτημα επιβίωσης για τους ανθρώπους της εστίασης

SHARE THIS

Λουκέτα σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες έκαναν ήδη την εμφάνισή τους, καθώς ο κλάδος βρίσκεται σε lockdown εδώ και μήνες.    

Ζήτημα επιβίωσης αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης εστίασης, αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στον Alpha 98,9.

«Ο κλάδος περνάει μια δύσκολη συγκυρία. Έχεις 160 μέρες κλειστός με κρατική εντολή. Έχει υποστεί μείωση του κύκλου εργασιών γύρω στο 50%, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητά του. Η παράταση του lockdown οδηγεί τον κλάδο σε λουκέτα», υπογράμμισε ο κ. Καββαθάς.

Ενδεικτικά, όπως είπε, ήδη μπήκαν τα πρώτα λουκέτα στα αστικά κέντρα: «Ήδη έκλεισαν 50 επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας και περίπου άλλες τόσες στη Θεσσαλονίκη. Λουκέτα έχουν μπει και σε άλλες πόλεις».

Εξέφρασε το παράπονο του κλάδου, ότι το 40% έμεινε εκτός από τον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ άλλοι έλαβαν δυσανάλογα μικρά ποσά!

Χαρακτήρισε θετικά και όχι ικανά τα μέτρα στήριξης της πολιτείας και αναμένει να υλοποιηθούν «αυτά που έχουν ειπωθεί», αναφορικά με νέα μέτρα στήριξης του κλάδου.

Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να ληφθεί χρηματοδοτικό μέτρο που θα καλύπτει το 30% του τζίρου από τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, «για να διατηρηθεί η βιωσιμότητα και να αναταθεί η εστίαση και να ανοίξει».

Ξεκαθάρισε ότι οι εκπρόσωποι της εστίασης δεν συμφώνησαν να μην ανοίξει ο κλάδος τον Φεβρουάριο, αλλά «διαφωνήσαμε να ανοίξει μόνο με τους εξωτερικούς χώρους. Μιλάμε για περαιτέρω δαπάνες και ουσιαστικά δεν υπάρχει αντίκρισμα στη βιωσιμότητα».

«Κάθε πέρα που περνάει, κάποιες επιχειρήσεις θ20α βάζουν λουκέτο», υπογράμμισε και ζήτησε στοχευμένα και όχι ειδικά μέτρα για τον κλάδο, «που έχει πληγεί περισσότερο από όλους».

Exit mobile version