Μήνυμα Στουρνάρα για μέτρα λιτότητας κι αύξηση φορολογίας μετά τον κορονοϊό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήνυμα Στουρνάρα για μέτρα λιτότητας κι αύξηση φορολογίας μετά τον κορονοϊό

SHARE THIS

Ο κεντρικός τραπεζίτης λησμόνησε να αναφερθεί στους τρόπους με τους οποίους θα τονωθεί η οικονομία και να απαντήσει στα ερωτήματα αναφορικά με τις πενιχρές έως ανύπαρκτες δανειοδοτήσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Ο κεντρικός τραπεζίτης και πρώην ΥΠΟΙΚ της κυβέρνησης Σαμαρά, Γιάννης Στουρνάρας άφησε σαφές μήνυμα για την ανάγκη να επιτευχθεί «δημοσιονομική ισορροπία» μετά το πέρας της πανδημίας.

Μιλώντας στην Ακαδημία Φορολογίας και Λογιστική του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως είναι «επιτακτική» η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος για να επέλθει δημοσιονομική ισορροπία. Μίλησε για «δικαιότερη κατατομή» των φορολογικών βαρών και μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ενίσχυε τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της χώρας.

Ο κεντρικός τραπεζίτης μίλησε ακόμα και για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σε ποιες κατηγορίες αναφέρεται, ενώ λησμόνησε να αναφερθεί στους τρόπους με τους οποίους θα τονωθεί η οικονομία και να απαντήσει στα ερωτήματα αναφορικά με τις πενιχρές έως ανύπαρκτες δανειοδοτήσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα.

Για την επίτευξη της δημοσιονομικής ισορροπίας έχουν επανειλημμένως μιλήσει στελέχη της Κομισιόν, συνδέοντας τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης με τις λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις». Αρκεί μόνο να θυμηθούμε τι ακριβώς σημαίνει ο όρος «μεταρρύθμιση» για την ΕΕ και πως αυτές λειτούργησαν ως «δούρειος ίππος» για την επιβολή μέτρων λιτότητας με καθαρά αντιαναπτυξιακό προσανατολισμό επί μνημονίων.

Μίχαλος: «Κούρεμα» χρεών επιχειρήσεων

Απάντηση στον κ. Στουρνάρα δίνει εμμέσως ο επικεφαλής του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος με σημερινό του άρθρο τονίζει τα προβλήματα που έχουν προκύψει για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις λόγω της έλλειψης ρευστότητας και του κύματος χρεών, των οποίων η εξυπηρέτηση γίνεται όλο και πιο δύσκολη, και τις συνέπειες που έχουν αυτά αυτά προβλήματα στην αγορά και την εργασία.

«Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα δάνεια, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το 47% των δανείων τους, ενώ οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούν να καταβάλουν κανονικά τις δόσεις για το 55,4% των δανείων τους» τονίζει ο κ. Μίχαλος, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να υπάρξει και συντονισμένη δράση, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για το κούρεμα των χρεών που δημιουργήθηκαν εν μέσω της πανδημίας».

Ο κ. Μίχαλος, παρότι προέρχεται από το χώρο της ΝΔ, έχει επανειλημμένως τονίσει την ανάγκη να εγκαταλείψει η κυβέρνηση τη σημερινή αδιέξοδη οικονομική πολιτική, να αλλάξει το δημοσιονομικό μείγμα και να προωθήσει μέτρα ανάπτυξης, όχι να εγκλωβιστεί στην αναπαραγωγή πολιτικών λιτότητας.

Exit mobile version