COP26: Κίνδυνος να εξαφανιστούν νησιωτικά συμπλέγματα από την κλιματική κρίση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

COP26: Κίνδυνος να εξαφανιστούν νησιωτικά συμπλέγματα από την κλιματική κρίση

SHARE THIS

Στις Νήσους Σολομώντα τα σπίτια σε ψηλούς πασσάλους δεν προστατεύουν τις κοινότητες από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τις ισχυρές καταιγίδες. Στη Σιέρα Λεόνε, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τρομακτικές, φονικές πλημμύρες, ενώ οι κατολισθήσεις καταστρέφουν κτίρια και υποδομές. Οι πλημμύρες έχουν πλήξει περισσότερους από 300.000 ανθρώπους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από τις αρχές του 2021. Μισό εκατομμύριο παιδιά της Μαδαγασκάρης ηλικίας κάτω των πέντε ετών διατρέχουν τον κίνδυνο υποσιτισμού, καθώς η χώρα τους βιώνει ξηρασία και λιμό που προκαλούνται από την κλιματική κρίση.

«Αυτές είναι μόνοι μερικές περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τις ραγδαίες κλιματικές αλλαγές. Οι προσπάθειες για τον περιορισμό των εκπομπών αέριων ρύπων δεν θα σταματήσουν τις επιπτώσεις τις κλιματικής κρίσης. Το οικονομικό κόστος αυτών των καταστροφών, αυτό που οι πολιτικοί ηγέτες αποκαλούν ‘απώλειες και ζημιές’, κυμαίνεται μεταξύ 290 και 580 δισ. δολαρίων μέχρι το 2030», τονίζει ο Χάρπιτ Πολ, συνυδριτής της οργάνωσης Tipping Point UK, που δραστηριοποιείται στο ζήτημα της κλιματικής δικαιοσύνης. «Στην ακραία του εκδοχή», προσθέτει ο Πολ, « ισοδυναμεί με περισσότερο από το συνολικό ΑΕΠ των 80 φτωχότερων χωρών του κόσμου».

Το ζήτημα των τεράστιων καταστροφών που προκαλούνται στις φτωχές χώρες από τις πολιτικές των δυτικών χωρών, συζητείται στην διάσκεψη για το κλίμα, ωστόσο μέχρι τώρα καμία χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου δεν έχει παραδεχθεί τα μοιραία λάθη της και δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο ταμείο για τις απώλειες και τις ζημίες, με τις φτωχότερες και πιο αδύναμες χώρες να βρίσκονται «βουτηγμένες» στα χρέη.

«Τα 100 δισ. δολάρια που υποσχέθηκαν οι πλούσιες χώρες έτος 2009 είναι ανεπαρκή και δεν καλύπτουν τη χρηματοδότηση ζημιών και απωλειών. Πολλά νησιωτικά κράτη κινδυνεύουν με αφανισμό, αλλά φαίνεται ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται. Το κόστος της κλιματική κρίσης για πολλά κράτη στην Αφρική και τον Ειρηνικό Ωκεανό αγγίζει πολλά τρισ. δολάρια και μόνο εάν οι ΗΠΑ, η Κίνα και οι υπόλοιποι μεγάλοι ρυπαντές αρχίσουν να βιώνουν έντονα τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, υπάρχει πιθανότητα να αλλάξουν πολιτική», πρόσθεσε ο Πολ. Τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει, με τα αποτελέσματα της COP26 να μην γεννούν ενθουσιασμό.

Η ROSA βρίσκεται στη Γλασκώβη και σας μεταφέρει τον παλμό από την σύνοδο για το κλίμα COP26 μέσα από ρεπορτάζ, δηλώσεις και συνεντεύξεις.

Exit mobile version