Deepwater Horizon: 12 χρόνια από τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στις ΗΠΑ και το δυτικό ημισφαίριο
AP GERALD HERBERT
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Deepwater Horizon: 12 χρόνια από τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στις ΗΠΑ και το δυτικό ημισφαίριο

SHARE THIS

Η πετρελαιοκηλίδα προκάλεσε τεράστια μόλυνση των υδάτων και τον θάνατο αρκετών ειδών πτηνών και θηλαστικών, πολλά από τα οποία ήταν υπό εξαφάνιση.

Τον Απρίλιο του 2010 εκρήγνυται εκτοξεύοντας μια φλογερή «μπάλα» σε μια έκταση 64 χιλιομέτρων απο εκείνο το σημείο. Επάνω στην εξέδρα εργαζόταν 126 άτομα, εκ των οποίων οι 7 ήταν της BP, οι 79 της Transocean και οι υπόλοιποι από τις υπόλοιπες εταιρίες. Σώθηκαν 94 άτομα μέσω των εξωλέμβιων και των διασωστικών ελικοπτέρων, 17 ήταν τραυματίες και 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η πετρελαιοκηλίδα επικράτησε στην περιοχή για 87 ημέρες. Η ποσότητα της εκτιμήθηκε εξαρχής απο τον βρετανικό προμηθευτή πετρελαίου ότι αναλογούσε 1.000 με 5.000 βαρέλια ημερησίως. και κατάφεραν συνολικά να περισυλλέξουν μόνο το 10%. Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες, το μέγεθος της πετρελαιοκηλίδας έφτασε στα 180 χιλιόμετρα, όσο δηλαδή είναι η πολιτεία της Οκλαχόμα. Στις αρχές Ιουνίου η πετρελαιοκηλίδα κάλυψε τις ακτές της Λουιζιάνας, της Φλόριντας, του Μισισίπη, και της Αλαμπάμα, σε μια έκταση 201 χιλιομέτρων. Άλλα 26 χιλιόμετρα ακτών της Λουιζιάνας κάλυψε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, ενώ τον Οκτώβριο κάλυψε και ακτές του Τέξας.

Η πετρελαιοκηλίδα προκάλεσε τεράστια μόλυνση των υδάτων και τον θάνατο αρκετών ειδών πτηνών και θηλαστικών, πολλά από τα οποία ήταν υπό εξαφάνιση. Η συχνότητα θανάτου των δελφινιών στον κόλπο από το 2002 έως και το 2009 έφτανε στον αριθμό 63. Μετά την διαρροή αυξήθηκε στα 125 ενώ το 2011 έφτασε τα 335.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ άσκησε εναντίον της BP ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία 11 ατόμων και δύο πλημμελήματα. Η BP δέχτηκε να ενταχθεί στο εθνικό σύστημα παρακολούθησης για τέσσερα χρόνια, αλλά η Ουάσινγκτον αποφάσισε να ολοκληρώσει την μεταξύ τους συνεργασία και να της επιβάλει το πρόστιμο των 4,52 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τον Ιούλιο του 2015 η BP πλήρωσε πρόστιμο 18, 7 δισεκατομμυρίων προς τις αμερικάνικες αρχές.

H πετρελαιοκηλίδα που εξαπλώθηκε στον κόλπο του Μεξικού είναι η δεύτερη στην περιοχή μετά από αυτή το 1979. Αιτία ήταν η δυσλειτουργία της πετρελαιοπηγής Μακόντο με επακόλουθο την έκρηξη ενός φρεατίου που υπήρχε στην εξέδρα Ντίπγουότερ Χοράϊζον. Η γεώτρηση πραγματοποιήθηκε εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) των ΗΠΑ, εξήντα έξι χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Λουιζιάνα. Οι μέτοχοι του έργου ήταν η BP (65%),η Anadarko (25%) και η MOEX Offshore (10%).

Exit mobile version