Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Καταδίκη της Ελλάδα για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα
EUROKINISSI
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Καταδίκη της Ελλάδα για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα

SHARE THIS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε το 2019 τη σχετική διαδικασία κατά της Ελλάδας, διαπιστώνοντας συστηματική υπέρβαση των οριακών τιμών του διοξειδίου του αζώτου στην πρωτεύουσα.

Την καταδίκη  της Ελλάδας σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος ανακοίνωσε χθες το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη χώρα μας για ακόμη μία φορά να παραβιάζει στόχους που η ίδια έχει θέσει και να αθετεί δεσμεύσεις που η ίδια έχει αναλάβει ενώπιον της ΕΕ.

Η νέα καταδίκη αφορά την κακή ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στην Αθήνα και συγκεκριμένα τις συστηματικές υπερβάσεις των τιμών του διοξειδίου του αζώτου την προηγούμενη δεκαετία. Η Ελλάδα, επίσης, καταδικάστηκε καθώς δεν έλαβε μέτρα για τον περιορισμό των υπερβάσεων των οριακών τιμών του συγκεκριμένου ρύπου. Η περίοδος που αφορά η καταδίκη καλύπτει τα έτη 2010-16, ενώ και τα έτη 2016-20, το Δικαστήριο δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για τη μη επίτευξη των στόχων.

«Η Ελληνική Δημοκρατία παρέβη, κατά τρόπο συστηματικό και διαρκή, τις υποχρεώσεις που υπέχει της οδηγίας 2008/50/Ε.Κ. στον οικισμό Αθηνών κατά το χρονικό διάστημα από το 2010 έως το 2020», σημειώνεται στην απόφαση (C-633-21), με το Δικαστήριο να βασίζεται στις ετήσιες εκθέσεις της Ελλάδας για τον ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα την περίοδο 2010-2016.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε το 2019 τη σχετική διαδικασία κατά της Ελλάδας, διαπιστώνοντας συστηματική υπέρβαση των οριακών τιμών του διοξειδίου του αζώτου στην πρωτεύουσα. Η χώρα μας δεν κατάφερε να πείσει την Επιτροπή, ενώ και νέα στοιχεία για τα έτη 2016-2020 επιβεβαίωσαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση παρέμενε σε υψηλά επίπεδα. Το Δικαστήριο απέρριψε επίσης κάθε επιχείρημα της κυβέρνησης σχετικά με εναλλακτικά σενάρια εφαρμογής άλλων μέτρων σε περίπτωση κατά την οποία τα υφιστάμενα και τα προγραμματιζόμενα μέτρα δεν επαρκούσαν, προσθέτοντας ότι η χώρα μας απέτυχε να εφαρμόσει κατάλληλα μέτρα ώστε η περίοδος υπέρβασης οριακών τιμών να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη.

Exit mobile version